Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Unikt: Högsbys kommunalråd fick använda utslagsröst

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÖGSBY KOMMUN

Under en votering vid tisdagens kommunstyrelsemöte i Högsby kommun fick ordföranden Stihna Johansson Evertsson (C) göra något ytterst ovanligt.

Hon gick in och avgjorde det hela med sin utslagsröst.

– Jag kommer inte ihåg när det hände senast, säger hon.

Allianspartierna – Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna – och budgetberedningen fick därmed igenom sitt förslag gällande investeringsbudgeten.

Ärendet går nu vidare till fullmäktigeförsamlingen.

Oavgjort

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hade egna förslag.

SD valde att inte yrka på sitt förslag.

Socialdemokraterna yrkade dock på sitt förslag – och vid voteringen röstade SD på alliansens förslag.

Det blev 5–5 i omröstningen.

”Det var ingen uppslitande diskussion och inga fjädrar som rök. Alla hade sin fågeldräkt intakt. Det var en sansad dialog”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

– Och då utnyttjade jag min ordföranderöst. Vi får se hur det går i fullmäktige, säger Stihna Johansson Evertsson.

Socialdemokraternas förslag gick ut på att man i förväg bör upprätta en prioriteringsordning för de planerade investeringarna i kommunen.

– Men vi vet ju aldrig vilket projekt som kommer att stöta på patrull. Jag tänker exempelvis på länsstyrelsen och Lantmäteriet. I värsta fall skulle man då kunna prioritera ner det som går igenom lite snabbare. Då tycker vi att det är bättre att alla projekt får löpa på, så får man se vad myndigheterna ställer till med. Skulle antalet investeringar bli för många, så får man återkomma till kommunstyrelsen för att kunna få startbesked, helt enkelt.

”Tycker likadant”

– Skillnaden mellan vårt och Socialdemokraternas förslag handlade enbart om arbetsordningen. Annars tycker vi likadant i sak – att allt detta behöver göras. Det var ingen uppslitande diskussion och inga fjädrar som rök. Alla hade sin fågeldräkt intakt. Det var en sansad dialog.

Ramen för investeringsbudgeten är ganska stor.

– Vi tror inte att man klarar av att använda hela det utrymmet, med tanke på att vi har med myndigheter att göra. Vi tänker oss att man ska ha möjlighet att jobba fram de olika projekten. Vi stoppar inte någon. Men blir vi tvungna, så kommer vi att gå in och prioritera bort eller fram olika projekt som i sådana fall inte kan genomföras under året.

Bland investeringarna finns exempelvis tillfixning av gatubilderna och köket på Fröviskolan i Högsby.

De avgiftsfinansierade investeringarna för åren 2022–2024 får enligt det finansiella målet uppgå till maximalt 19,6 miljoner kronor under 2022.  De skattefinansierade investeringarna under 2022 får maximalt uppgå till 12,8 miljoner kronor.

ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS