Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Vad medarbetarna tycker, ja, det skiter man i rent ut sagt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Hur många av medarbetarna på Oskarshamns sjukhus håller till hundra procent med om att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare?

Svar:

11 procent.

Hur ser det ut på Blå Kustens hälsocentral i Oskarshamn?

Svar: 5 procent.

Kristinebergs hälsocentral i Oskarshamn?

Svar: 9 procent.

Hälsocentralen i Högsby?

Svar: 8 procent.

Snittsiffran i länet?

Svar: 14 procent.

Det visar den senaste medarbetarenkäten.

Det intressanta i sammanhanget är att Region Kalmar län, som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, siktar på att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Det verkar vara en bit kvar, för att uttrycka sig milt.

Carl Dahlin (M), som är vice ordförande i personalutskottet i regionen, berättar att vissa avdelningar på Oskarshamns sjukhus inte ens har börjat analysera enkätsvaren, trots att det är ett år sedan svaren lämnades in.

”Hur ska vi kunna vända detta?”

CARL DAHLIN (M)

Han berättar att Moderaterna och Kristdemokraterna vill utreda de undermåliga resultaten.

– Hur ska vi kunna vända detta? Det är den viktiga frågan för oss. Det får inte bara bli en pappersprodukt som hamnar i en låda, med andra styrdokument, handlingsplaner och strategier, säger han.

Carl Dahlin (M).

– Mycket av det majoriteten säger låter väldigt bra, men när man lämnar regionhusets trygga vrå och kommer ut i verkligheten, så upptäcker man att verkligheten ser helt annorlunda ut. Och det slogs vi, exempelvis, av när IVA skulle läggas ned i Oskarshamn. Vi träffade molokna medarbetare som sa att de inte kände igen sig i det som sades från majoritetshåll. Titta på hur det såg ut på IVA och hur ser det ut på akuten? Där är en majoritet av personalen hyrbemanning. Och det är inte hållbart i längden. Den fasta personalen ska inte tjäna en tredjedel av vad hyrbemanningen tjänar, säger Carl Dahlin.

”Mycket frustrerade”

– Här finns mycket av förklaringen till att vi inte betraktas som en attraktiv arbetsgivare. Vi vill, och vi vågar, titta på de här frågorna. Vi kommer att fortsätta att trycka på detta. I december har vi personalutskott – och då har vi begärt en uppföljning kring hur man arbetar med de här frågorna i Oskarshamn, i och med att man fick väldigt dåliga resultat. Vi ska dock inte säga att allt är dåligt. Mycket är bra i Oskarshamn. Många av medarbetarna är väldigt engagerade – men det finns också många som är mycket frustrerade, tillägger han.

Carl Dahlin fortsätter:

– Jag hör aldrig så starka negativa ord om ledning och styrning som när jag är på Oskarshamns sjukhus. Det är vi inom politiken som ansvarar för detta. Avståndet mellan oss och dem som gör arbetet måste minska. Det är vår uppgift att bygga upp förtroendet.

”Det köper inte vi”

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) berättar hur majoriteten brukar göra när stora delar av personalen på sjukhuset i Oskarshamn är missnöjd.

– Då får de en datortomograf, eller nåt, för att det ska bli tyst.

– Det köper inte vi, understryker hon.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) sitter i regionens personalutskott.

Carl Dahlin fyller i:

– Utan medarbetarna så stannar regionen. Det är sanning. Hur ska vi göra för att den inte ska stanna? Vi tycker inte att majoriteten tar det på tillräckligt stort allvar idag. Man har andra prioriteringar helt enkelt, säger han.

”Vad händer med sjukhuset?”

– Man har redan nu stängt ned vård på grund av sjuksköterskebrist. Vad händer om det blir ännu värre? Vad händer med hela sjukhuset? Det här är en fråga för framtiden och för den vård vi har, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Nästa vecka ska budgeten diskuteras i regionfullmäktige.

– Man fick höja skatten vid nyåret med nästan en kvarts miljard. De pengarna riskerar nu att bli uppätna av hyrbemanningskostnader, säger Carl Dahlin.

– Mellan 2010 och 2020 har kostnaderna eskalerat, från 50 miljoner till snart 250 miljoner.

– Och man har inga planer på hur man ska vända detta, förutom att man ingår i ett nationellt nätverk för gemensamma upphandlingar. Så långt har man sträckt sig. Vi vill givetvis gå längre – och inte bara hålla fast vid tvåprocentsmålet, som SKR har satt och regionen har accepterat, när det gäller hyrbemanningstaket. Det har majoriteten, tillfälligt hoppas vi, höjt till fem procent, ungefär. Det bådar inte särskilt gott.

Den stora kostnaden hittar vi inom sjuksköterskeområdet, konstaterar Carl Dahlin.

– Men vi har ingen sjuksköterskebrist i Sverige, det är viktigt att poängtera. Däremot finns det en brist på sjuksköterskor som vill jobba i det offentliga i allmänhet och i Region Kalmar i synnerhet.

”För dåligt betalt”

– På grund av att det är för dåligt betalt. Jag, Chatrine och Kaj Holst (M) är ofta ute och träffar medarbetare. Nu blir det mest digitalt.

Carl Dahlin berättar att alla säger samma sak.

Lönen är den viktigaste frågan.

Hyrbemanningen får ungefär två-tre gånger högre lön.

– Jag har full respekt för att man väljer att gå till ett hyrbolag, eller till kommunen. Det finns många som väljer att lämna Oskarshamns sjukhus för att börja inom Oskarshamns kommun, Högsby kommun, Mönsterås kommun eller Hultsfreds kommun.

– Då går de upp ett par tusenlappar i lön. Många kommer tillbaka för att jobbet många gånger är roligare i vården inom regionen. Men vi har inte hängt med från regionens sida. Vi har inte längre monopolställning.

Den största budgetsatsningen som Moderaterna och Moderaterna har, ja, det är en lönesatsning.

Partierna vill se en reform som leder till att särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor får ytterligare 10 000 kronor per månad.

Det är en satsning på cirka 20 miljoner kronor.

–  Som vi väljer att lägga specifikt på löner, för att man ska kunna göra lönekarriär utan att byta arbetsgivare. Man ska kunna få uppskattning och erkännande för att man har skaffat sig en utbildning. Kompetens och lång erfarenhet ska löna sig.

– Det här är det mest akuta just nu. Satsar vi på sjuksköterskorna och får fler att stanna kvar, då minskar vi hyrberoendet och då finns det pengar över till att satsa på andra i kommande skeden, säger Carl Dahlin.

Chatrine Pålsson Ahlgren:

– Det är viktigt det Calle säger. Alla är överens om att man ska få lön efter ansvar och befogenheter. Därför är detta självklart för oss.

Arbetsmiljön är viktig. Men även OB-tillägget, betonar hon.

Nätterna och helgerna är svåra att täcka, påpekar Chatrine Pålsson Ahlgren.

”Det är dåligt”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– Jag skulle vilja prata med den på Scania som accepterar att jobba en julafton för ett extrapåslag på 400 kronor. Den medarbetaren finns inte.

”Fyrkantig”

– Detta borde man förstå. Istället fortsätter man att vara fyrkantig. Vad medarbetarna tycker, ja, det skiter man i, rent ut sagt. Det är dåligt, tycker vi.

– Vi skulle vilja se att man exempelvis får pendla på arbetstid. Bor du exempelvis i Mönsterås och ska jobba i Högsby, ja, då ska du kunna få din resa på arbetstid. Det vill vi titta på. Vi vill öppna vägar för en trohetsbonus. Om du har studielån och stannar kvar i fem år, så kan man vara beredd att betala en del av detta. Vi vill öppna alla dörrar. Vi stänger inga. För att se till att så många som möjligt kan tänka sig att vara anställda av oss.

Chatrine Pålsson Ahlgren berättar att hon träffade en sjuksköterskekollega som hon har jobbat med.

Hon har nu gått över till IT-avdelningen.

– Och fick dubbelt så mycket i lön. Då sa jag till henne: ”I vår region så är det dubbelt så viktigt att vårda datorer jämfört med att vårda människor”.

TEXT & ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS