Vanliga frågor och svar om Folkomröstningen

Vanliga frågor och svar om Folkomröstningen

2021-11-04 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMNS KOMMUN

Söndag den 7 november är det dags för de cirka 21 500 röstberättigade invånarna i Oskarshamns kommun att gå till valurnorna i den lokala folkomröstningen avseende äldreboende i Misterhult.

Den 7 november är det folkomröstning i Oskarshamns kommun. Invånarna ska ta ställning till om ett öppnande av de nedlagda äldreboendet Hultgården/Charlottagården i Misterhult.

Här samlar vi några av de vanligaste frågorna och svaren som dykt upp när det gäller folkomröstningen.

Vanliga frågor och svar

Varför lades äldreboendet i Misterhult ner?

Kommunfullmäktige tog beslut om att stänga två äldreboenden med anledning av ett besparingskrav inom socialnämnden som krävde en omställning av äldreboenden. Misterhult och Kristineberg lades ner efter beslut i november 2019.

Hur många från Misterhult bodde på äldreboendet?

Det var 14 platser när boendet lades ner. När boendet lades ner var det 2 personer från Misterhult och 12 personer från övriga kommunen som bodde där.

Finns det statistik på hur många äldre som valde Misterhult som boende när det var öppet?

Ja, mellan juni 2016 och mars 2019 var det totalt 9 personer som önskade äldreboende i Misterhult. I genomsnitt 3 personer per år till de 14 platserna.

Finns det några alternativ till äldreboende i fastigheterna?

Oskarshamns kommun har tagit fram ett förslag om vad fastigheterna kan användas till. Enligt förslaget om framtida potentiella verksamheter skulle man kunna driva ett vandrarhem, värdshushotell, B&B eller annan verksamhet. Fastigheterna kan även göras om till vanliga hyres- eller bostadsrätter eller företagskontor.

Hur många lägenheter finns det i Misterhult?

Hultgården innehåller 5 stycken tvåor med kök och 8 stycken ettor med kök fördelade på två våningar. Hultgården Annexet innehåller 2 stycken treor med kök. Charlottagården innehåller 6 stycken 2-rums lägenheter med mindre kök. Totalt finns det 21 lägenheter i Misterhult.

Vad är kostnaden för att öppna äldreboendet i Misterhult?

Det kommer att kosta 15 miljoner kronor per år enligt kommunens uträkningar. Personalen är den största kostnaden.

Stämmer det att skatten kommer att öka om boendet öppnar?

Den styrande majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, har aviserat att ett öppnande av det nedlagda äldreboendet i Misterhult, kommer att leda till kostnader för kommunen som motsvarar en skattehöjning om 25 öre per intjänade 100 kronor.

Kan invånarna i Misterhultbygden välja att bo i Misterhult om äldreboendet öppnar igen?

Oskarshamns kommun har ett system som innebär att invånare som behöver särskilt boende med service, omvårdnad och tillsyn dygnet runt har möjlighet att önska boende så länge de bor hemma och tacka nej om man inte är nöjd med boendet som erbjuds. Om man hamnar på ett korttidsboende så finns inte längre möjlighet att välja utan då blir man placerad på ett av de äldreboenden som finns i Oskarshamn, Kristdala, Figeholm, Påskallavik och Bockara.

Hur många står i kö till äldreboende idag?

Det är ett tjugotal personer som står i kö för äldreomsorg i Oskarshamns kommun. En del väntar in erbjudande om boende på önskad plats.

Jag har inte fått något röstkort. Får jag inte rösta då?

Om du inte fått ditt röstkort på posten kan du kontakta kommunens valkansli på telefon 0491-884 00 eller via mejl till folkomrostning@oskarshamn.se

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: