Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Varför behöver Oskarshamns kommun två kommunalråd och en samordnare? Så svarar Andreas Erlandsson (S)

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Varför behöver Oskarshamns kommun två kommunalråd i majoritet samt en politisk samordnare?

ON ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Vad ska samordnaren göra, om vi börjar med den?

– Vi måste se till helheten när vi tar beslut om en politisk organisation. Och nu har vi kört i fyra år tillsammans med Moderaterna. Vi ser att det finns saker som kan utvecklas för att nå fram till ett ännu bättre resultat. Här finns det ett behov – och det har vi nu hanterat på det här sättet. Samordnaren är en del av helheten.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn
Andreas Erlandsson (S) är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

”Vi gör inte det här för Socialdemokraternas eller Moderaternas skull. Vi jobbar politiskt för att utveckla hela Oskarshamns kommun”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun

Är det för att förbättra samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna?

– För att förbättra utvecklingen av Oskarshamns kommun, skulle jag vilja säga. Vi gör inte det här för Socialdemokraternas eller Moderaternas skull. Vi jobbar politiskt för att utveckla hela Oskarshamns kommun. Och vi såg att det finns ett behov av den här typen av uppgifter som kan landa på en samordnarfunktion.

”Det blir en socialdemokrat”

Vet ni något om vem som kan få det här uppdraget?

– Nu är den politiska organisationen tagen i fullmäktige (läs mer om det här). Valen kommer att förrättas på nästkommande fullmäktige, den 12 december. Nu är det nomineringsprocesser i partierna till de uppdrag som fullmäktige har beslutat att kommunen ska ha.

Blir det en socialdemokrat eller en moderat?

– Det blir en socialdemokrat.

Samordnaren får 30 procent av ett riksdagsledamotsarvode. Det är exakt lika mycket som tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) har haft…

– Ja, precis.

Så det rör sig således inte om någon kostnadsökning i och med att tekniska nämnden läggs ned…

– Nej, den politiska verksamheten kommer inte att kosta mer under de kommande åren jämfört med hur mycket den har kostat tidigare.

– Hela tekniska nämndens verksamhet kostade 850 000 kronor per år – med mötesarvoden och liknande. Det kommer inte att ticka mötesarvoden på det sättet.

Flera oppositionspolitiker efterlyser en parlamentarisk översyn när det kommer till den politiska organisationen – och att alla partier ska få vara med i en sådan. Hur ser du på det?

– Ja, det kan man ha. Men har man bestämt något innan ett val, så är det lätt hänt att det ändras efter ett val när man ska få ihop majoriteter. Det är inte helt ovanligt i kommuner och regioner. Men visst kan man titta på den politiska organisationen under mandatperioden – det har jag inget emot.

”Vi har en verklighet att ta hänsyn till”

– Precis som Sverigedemokraternas politik krockade med verkligheten, som den har gjort nu. Det gick inte att sänka bensinpriset eller få elpriskompensation på kontot 1 november och så vidare. Vi har en verklighet att ta hänsyn till.

Men många undrar varför kommunen måste ha två kommunalråd i majoritet. Beror det på att ni är två partier?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har två olika portföljer, med olika ansvarsområden. Jag ansvarar för vissa frågor och Lucas (moderaten Lodge) ansvarar för vissa. Vi tar även bort en ordförande (tekniska nämndens ordförande) och nämndverksamhet landar i stället på ett utskott (KSNAT, det nyinrättade utskottet för näringsliv, arbetsmarknad och tekniska frågor), i Lucas portfölj. Vi har olika ansvarsområden.

Vilka är dina ansvarsområden?

– Det som ligger på mig är samhällsplanering, exploateringsfrågor, regionala frågor kopplat till mina ansvarsområden, landsbygdsutveckling, jämställdhetsfrågor, kärnkraftsrelaterade frågor, personalfrågor, ekonomifrågor, bolagen, Räddningstjänsten Sydost, Forum och Brottsförebyggande rådet.

”Vi jobbar med olika frågor”

– Lucas har arbetsmarknadsfrågor, eftergymnasial kompetensförsörjning, tekniska frågor, trafikfrågor, tillgänglighetsfrågor, upphandlingsfrågor, näringslivsfrågor, exploateringsfrågor – de ligger på båda, beroende på vad vi pratar om – samt regionala frågor, som är kopplade till hans ansvarsområden. Han har även kommunbolaget, Sjöfartshotellet, Kretslopp Sydost, hållbarhet och Folkhälsorådet. Så vi har ju olika ansvarsområden. Vi jobbar med olika frågor. Vi sitter sällan på samma möten.

Varför lade ni ned tekniska nämnden? Var det delvis för att spara lite pengar?

– Ja, men också för att vi ska kunna jobba på ett effektivare sätt, skulle jag vilja säga.

Du tänker på synergieffekterna som Lucas nämnde på fullmäktigesammanträdet i måndags?

– Ja, synergieffekter. En hel del av tekniska nämndens frågor är ju kopplade till tekniska som utförarorganisation. Om vi beställer mark som ska exploateras, eller om det handlar om skolmat eller mat till våra äldre, så är det en annan verksamhet som redan har beställt den. De blir en utförarorganisation. Eller när de ansvarar för våra fastigheter – då är det socialnämnden eller bildningsnämnden som är den största hyresgästen. Mönsterås kommun och Kalmar kommun har ingen teknisk nämnd, för att nämna ett par exempel. Kalmar har någon servicenämnd i stället, svarar Andreas Erlandsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS