Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Världshjärtdagen sätter fokus på sambandet mellan munhälsa och hjärthälsa

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÄLSA

Det har länge varit känt att munhälsa är kopplat till människors allmänna välbefinnande. Men forskning visar på en ännu djupare koppling: kopplingen mellan munhälsa och hjärthälsa. Världshjärtdagen, som firas årligen den 29 september, lanserades av World Heart Federation, WHF med syfte att öka medvetenheten om och uppmuntra till åtgärder för hjärthälsa.

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. De vanligaste hjärt-kärlsjukdomarna är kranskärlssjukdom, hjärtsvikt och cerebrovaskulära sjukdomar. Mer än 20,5 miljoner människor dör av dessa sjukdomar varje år. Kardiovaskulära sjukdomar påverkar hjärtat och blodkärlen, vilket leder till allvarliga och till och med dödliga komplikationer. WHF uppskattar dock att 80 % av de förtida dödsfallen till följd av sjukdomen kan förebyggas.

”Genom att göra små förändringar i vår livsstil kan vi bättre hantera vår hjärthälsa och besegra hjärt-kärlsjukdomar”, uppmuntrar WHF.

Sådana förändringar inkluderar åtgärder som bidrar till att förbättra munhälsan. God munhygien är mer än bara ett vackert leende. Det är viktigt att ta hand om sina tänder och sin mun, eftersom även till synes ofarliga orala tillstånd kan utsätta dig för risken att drabbas av allvarliga sjukdomar.

Minska risken för bakterier

Tommi Pätilä, hjärt- och transplantationskirurg vid Nya barnsjukhuset (HUS) i Helsingfors, Finland, betonar att ett friskt hjärta kräver en frisk mun och noggrann daglig munhygien. Orala biofilmbakterier är orsaken till 95 procent av alla tandsjukdomar.

”Enkla åtgärder som regelbunden tandborstning och rengöring av mellanrummen samt regelbundna tandläkarkontroller kan bidra till att förebygga tandköttssjukdomar och samtidigt minimera risken för att bakterier eller deras strukturer i munnen kommer in i blodomloppet och sprids till resten av kroppen”, säger Tommi Pätilä.

Kvinnlig patient hos tandläkaren
”Genom att göra små förändringar i vår livsstil kan vi bättre hantera vår hjärthälsa och besegra hjärt-kärlsjukdomar”, uppmuntrar WHF. Foto: Freepik

Kan orsaka allvarlig infektion

Bara genom att tugga mat kan infekterat tandkött överföra bakterier eller delar av bakterier som orsakar orala infektioner till resten av kroppen. Detta leder till ett permanent inflammatoriskt tillstånd i kroppen, vilket till exempel kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

”De svåraste plötsliga problemen uppstår dock när levande bakterier infekterar hjärtklaffarna”, fortsätter Tommi Pätilä som år 2016 opererade en allvarlig bakteriell hjärtklaffinfektion och blev motiverad att göra skillnad för munhälsan.

”Det visade sig att orsaken till patientens allvarliga hjärtinfektion var bakterier från munnen. Då förstod jag att något måste göras för att bekämpa den sjukdomsframkallande plack som fanns kvar i munnen” säger Tommi Pätilä.

Förebyggande och tidig diagnos lönar sig

Tommi Pätilä är en av tre finska forskare som har utvecklat den antibakteriella Lumoral-metoden. Lumoral är en patenterad medicinteknisk produkt som behandlar och förebygger munsjukdomar i hemmet. Lumoral-behandlingen kan avlägsna 99,99 % av plackbakterierna från tandytan.

”I motsats till vad många tror kan endast ca 60 % av den orala biofilmen avlägsnas med en tandborste. Inte undra på att karies och gingivit är de vanligaste sjukdomarna i världen. Om vi vill förbättra munhälsan måste vi ta itu med det plack som tandborstningen lämnar efter sig”, säger Timo Sorsa, professor i oral- och maxillofaciala sjukdomar vid Helsingfors universitet.

Kan leda till hjärtsjukdomar

I Finland uppskattar man att upp till två av tre personer över 30 år lider av parodontit. Denna vanliga tandköttssjukdom kan leda till tandlossning om den inte behandlas – men den är också kopplad till allvarliga hjärthändelser. Enligt en studie är en första hjärtinfarkt 30% vanligare hos personer med parodontit än hos friska personer i samma ålder.

En studie som publicerades i Journal of Periodontology visade att personer med parodontal sjukdom löpte nästan dubbelt så stor risk att utveckla kranskärlssjukdom, CAD, som personer med friskt tandkött (4) och en rapport från 2020 i European Journal of Preventive Cardiology visade att dålig munhälsa var förknippad med en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom, särskilt bland dem med tandköttssjukdom.

Professorn betonar att förebyggande av parodontala sjukdomar är avgörande för att upprätthålla en patients orala och allmänna hälsa.

”Obehandlad parodontit leder till en låggradig inflammation som påverkar hela kroppen och orsakar inte bara hjärt- och kärlsjukdomar utan även andra allvarliga sjukdomar som diabetes, Alzheimers sjukdom och till och med cancer”, säger professor Timo Sorsa.

Upptäcks på några minuter

Enligt professor Timo Sorsa lönar sig förebyggande och snabb diagnos av parodontala sjukdomar på lång sikt inte bara för patienten, utan även för folkhälsan och ekonomin. Detta är också möjligt idag med de nya moderna diagnos- och behandlingsmetoder som finns tillgängliga och som revolutionerar hela tandvården.

Professor Timo Sorsas egen omfattande forskarkarriär har länge fokuserat på utvecklingen av aktiv matrix metalloproteinase-8 (aMMP-8), det så kallade immunologiska snabbtestet. Snabbtestet kan upptäcka om en persons tandköttsvävnad genomgår parodontal nedbrytning innan det ens är visuellt synligt. Testet kan utföras antingen av sjukvårdspersonal eller självständigt hemma – i likhet med Covid-19-antigentestet eller det traditionella graviditetssnabbtestet.

”Snabbtestet aMMP-8 kan mäta och bedöma aktiv parodontal adhesionsvävnadsförlust och risken för progression inom fem minuter i tandläkarstolen, icke-invasivt, dvs. utan att störa den vävnad som undersöks. Testet kompletterar diagnos, uppföljning och underhållsbehandling av parodontit och periimplantit”, säger professor Timo Sorsas.

Förstärker effekten

När professor Timo Sorsa diskuterar nya metoder för behandling och förebyggande av parodontit lyfter han fram Lumoral-behandlingen. Han kallar Lumoral ett läkemedelsfritt alternativ för behandling och förebyggande av allvarlig tandköttssjukdom.

”Lumoral förstärker effekten av tandborsten och studier visar att enheten också avsevärt förbättrar resultaten av professionell munvård. Enheten kan också minska behovet av att använda läkemedel som traditionellt används för att behandla tandköttssjukdomar, till exempel antibiotika och klorhexidin”, säger professor Timo Sorsa.

FAKTA / LUMORAL

Lumoral bygger på fotodynamisk terapi, en ljusaktiverad antibakteriell effekt, som bromsar upp plackbildningen och avsevärt minskar mängden skadliga bakterier i munnen. Produktens användarprofil är lämplig för alla åldrar, men den rekommenderas särskilt för personer som tidigare har haft problem med vanliga munsjukdomar, karies och tandköttssjukdomar. Lumoral är en produkt från Koite Health, ett finskt medicintekniskt företag med inriktning inom oralhälsa samt sjukvård.

Källa: Koite Healt

Foto: Freepik

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS