Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

VIKTIG INFORMATION: Därför ska alla minska på elförbrukningen under december

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ENERGIKRISEN

Vi har tidigare rapporterat om att OKG AB stänger ner Oskarshamn 3, O3, under nio dygn för att åtgärda ett generatorfel med start den 9 december. Förutom risk för högre elpriser så gäller det att vara extra förberedd på längre strömavbrott enligt Energimyndigheten.

När landets största reaktor, O3, stänger ner mellan den 9-18 december för planerad reparation av generatorn så kan det innebära att det blir problem. En kallfront drar in samtidigt in över landet och då gäller det att vara förberedd.

Ökad risk för problem

Kallare väder och hög elförbrukning samtidigt som elproduktionen är begränsad så är det inte bara risk för höjda elpriser utan även en ökad risk för oväntade problem i elsystemet när O3:an stängs ner för reparation.

Energimyndigheten uppmanar därför svenskarna att minska på elanvändningen och se till att man har en viss hemberedskap för att klara sitt hushåll utan el, vatten och värme om Svenska kraftnät tvingas till bortkoppling av svenska hushåll.

Minska risken för elbrist

Fredrik Müller-Hansen, handläggare vid Energimyndigheten säger i en intervju med SvD att vattendunkar, konservburkar och en powerbank är bra att ha redo i sitt hem.

Energimyndigheten kör den pågående kampanjen ”Varje kWh räknas”, som syftar till att spara el för att på så sätt minska risken för elbrist i vinter.

Plana ut kurvan

Att minska elförbrukningen under timmarna när förbrukningen är som högst för att plana ut kurvan är förebyggande för att slippa en bortkoppling av el under vintern.

Energimyndighetens uppmaning gäller inte bara de privata hushållen – utan även stora och tunga industrier.

– Det är kombination av att minska elförbrukningen och flytta timmarna när vi använder elen. Kapa ner dygnstopparna och plana ut kurvan, säger Fredrik Müller-Hansen till SvD.

Plana ut kurvan Genom att minska elförbrukningen under morgontimmarna och under sen eftermiddag/kväll så minskar risken för tvingande bortkoppling av elen. Grafik: Energimyndigheten

Billigare el om det blåser

I ett läge där en kärnkraftsreaktor tillfälligt stängs blir andra energikällor intressanta – som vilken betydelse exempelvis vindkraften kan få.

– Blåser det mycket och vindkraften snurrar så brukar det ha en positiv effekt på priset. Att det inte blåser, kan leda till att priset ökar, säger Fredrik Müller-Hansen.

Lampa
Använd LED-belysning och släck lamporna när du lämnar rummet. Foto: Freepik

FAKTA / DET HÄR KAN DU GÖRA

Enligt Energimyndigheten så behöver vi alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet.

Rekommendationerna är enkla, men effektiva:

  • Använd el vid rätt tid på dygnet Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, sent på kvällen och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.
  • Sänk värmen inomhus Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
  • Använd mindre varmvatten Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
  • Stäng av apparater och släck lamporna Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
  • Behåll värmen i ditt hus En villas värmeförluster kan vara stora. Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.
  • Tänk efter vad du använder el till Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.

Källa: Energimyndigheten

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS