Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Viktig information till alla som bor i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”På tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd för länet. Samtidigt beslutade länsstyrelsen att begränsa allmänna sammankomster till 50 personer. För Oskarshamns kommun för besluten med sig ett antal förändringar och stängningar av verksamheter”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på tisdagen.

Från och med 10 november uppmanas alla som vistas i Kalmar län att:

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

 – Vi är i ett läge där vi ser en allvarlig ökning av bekräftade fall och vi behöver alla ta ansvar för att vända denna trend. De skärpta allmänna råden påverkar såklart också våra kommunala verksamheter och anläggningar, säger Rolf Persson, kommundirektör.

Under tisdagseftermiddagen fanns ett antal anpassningar klara men listan kommer att uppdateras under veckan. Följande har beslutats i nuläget:

Kultur och fritid 

Idrottsanläggningar 

Idrottsanläggningar, både ute och inne, är stängda. Undantaget föreningsdriven träning för barn födda 2005 eller senare samt för skolverksamhet och yrkesmässig idrott, vilket i Oskarshamns kommun innebär IK Oskarshamn och Oskarshamns AIK:s elitlag. 
 
Fri avbokning gäller för hyresgäster under perioden. 

Simhallen 

Simhallen är stängd för allmänheten. Undantag görs för barn födda 2005 eller senare som deltar i följande: simskola, grundskolornas simundervisning och föreningars träning. Medicinskt motiverad träning pågår som vanligt. 
 
Omklädningsrummen i simhallen är stängda för kunder till gymmet.  
 
Fri avbokning gäller för hyresgäster under perioden. 

Motionsgården Havslätt  

Motionsgården i Havslätt är stängd.  

Fritidsgårdar 

Fritidsgårdarna ställer om och anpassar verksamheten för ungdomar födda 2005 och senare. Fritidsgårdarna kommer fortsatt att vara öppna som vanligt under skoltid. 

Bibliotek 

Biblioteken är stängda som mötesplatser och hålls enbart öppet för utlåning av böcker och andra medier. 

Museer och konsthallar

Döderhultarmuseet, Sjöfartsmuseet och Oskarshamns konsthall är stängda.  

Skola och utbildning 

Skolmatsalar 

Skolmatsalarna håller öppet med anpassningar. Servering för allmänhet är stängd. 

Öppna förskolan 

Öppna förskolan Trollsländan är stängd. 

Kulturskolan 

Där det fungerar fortsätter verksamhet digitalt. Viss individuell undervisning kan fortgå med lokal anpassning för barn födda 2005 eller senare.

Komvux och SFI 

Komvux bedriver den största delen av undervisningen på distans. Undantagna är Yrkesvux, Komvux som särskild utbildning samt SFI kurs A. 

Nova 

Nova går över till digital undervisning. 

Äldreomsorg och seniorverksamhet 

Mötesplatser för seniorer 

Våra Träffpunkter kan tyvärr inte öppnas som planerat, utan hålls fortsatt stängda.  

Seniorrestaurangerna  

Seniorrestaurangerna Solbacka och Nyhem är stängda för sittande matgäster, men öppna för take-away. 

 – Vi samlar alla förändringar på oskarshamn.se och vi uppmanar våra invånare att uppdatera sig där. Det går såklart också bra att ringa till Servicecenter om man vill ställa frågor om den kommunala servicen. Men det viktigaste man har att förhålla sig till är de skärpta allmänna råden, säger Rolf Persson.

Verksamheter bör vidta åtgärder

Förutom skärpta allmänna råd för individer gäller beslutet också för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet. Det innebär att:

Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Oskarshamns kommun som arbetsgivare har skärpt restriktionerna för möten, resor och utbildningar för medarbetare, och uppmanar den som kan arbeta hemifrån att göra det – men det är givetvis många verksamheter som inte kan drivas på distans.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om de allmänna råden

Det är efter samråd med smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, som Folkhälsomyndigheten tog beslut om lokala allmänna råd för Kalmar län. Bakgrunden är en kraftigt ökad smittspridning de senaste veckorna och en ökning av antalet inlagda på länets sjukhus.

Beslutet om skärpta allmänna råd gäller från och med i dag, den 10 november, till och med den 8 december – men kan förlängas.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS