”Vilka dårar är det man möter på vägen?”

”Vilka dårar är det man möter på vägen?”

2021-04-17 0 av Thomas Wennerklint
 

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Som ni förstått är jag ju ute och promenerar en hel del i Oskarshamn.

Oftast så rör jag mig från Kolberga norrut till Saltvik och sedan lite olika vägar i Havslättsområdet, Fallebo och Humlekärrshult.

Ibland tar jag en tur förbi hamnen ut till Ernemar, Gunnarsö och Mysingsö och sedan via Kristineberg och stadsparken hemåt igen.

Det är på så många sätt en vacker stad vi bor i, men det som ofta slår mig är hur mycket skräp vi sprider omkring oss. Det är påsar, burkar och kaffemuggar, fimpar, glasspapper, godispapper och allt möjligt annat som har hamnat där det inte ska vara.

En del hundägare borde nog också rannsaka sig själva…

”Vi borde skämmas. Är vi verkligen inte bättre uppfostrade? Att ta hand om sitt eget skräp är ju något som borde vara inlärt sedan barnsben”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Vi borde skämmas.

Är vi verkligen inte bättre uppfostrade?

Att ta hand om sitt eget skräp är ju något som borde vara inlärt sedan barnsben.

Finns det ingen papperskorg – ta hem ditt skräp. Kasta det inte där du står.

Det kanske är dags för en ny kampanj liknande ”Håll Sverige rent!”.

Vi har också fina återvinningsstationer där vi själva kan lämna det som vi sorterar hemma.

Det borde vara enkelt, men inte ens det klarar vi av.

Det är bara att se hur folk använder dessa.

”Smart värre”

Ett intressant exempel är att tidningspapper visserligen kastas i rätt container, men ibland i PLASTpåsar. Smart värre.

När man sedan ser vad folk bara ställer bredvid de olika containrarna så blir man ju mörkrädd. Framför allt plast- och metallföremål kan hamna där, ibland hela möbler, uppfinningsrikedomen är stor.

Nu tror jag inte att folk på riktigt är så korkade att man tror att alla saker de ställer där verkligen ska lämnas vid en container. Storleken på hålen i containern borde vara en liten ledtråd – nej, man skiter helt enkelt i det. Så fort man ställer sakerna där och ingen säger något så är det någon ANNANS problem.

”Vi tar inte ansvar och det är sorgligt. Återvinningsstationer är inte filialer till Storskogen”

Vi tar inte ansvar och det är sorgligt. Återvinningsstationer är inte filialer till Storskogen.

Är det en generationsfråga?

Det har jag inget säkert svar på och det finns syndare i alla åldrar, men ta en titt runt skolor hur det ser ut där.

I Mönsterås, bara för att ta ett exempel, så brukar högstadieungdomar, som för övrigt verkar ha gott om pengar, handla en del på Coop och det är en snitslad bana av godispapper, bullpåsar och burkar som man kan följa mellan skolan och affären.

”En myt”

Självklart kan man inte dra alla över en kam, men att ungdomar ska vara så väldigt mycket mer miljömedvetna än vuxna tycker jag mest är en myt.

Det är inte många ungdomar jag möter som uppvisar speciellt mycket klimatångest, något som annars talas mycket om i media och i reklam.

Frågan är ju hur vi ska kunna rädda planeten när vi inte klarar av de mest banala saker som bidrar till en bättre miljö.

Att släcka lamporna en timme om året, eller skolstrejka en fredag, medan man i övrigt kör på som vanligt är ingen hållbar väg framåt, det handlar bara om att döva samvetet.

Apropå samvete så finns det en typ av nedskräpning som irriterar mig extra mycket. Det är ”bilstädningen” som man kan se spår av längs våra vägar.

Det innebär att man stannar till längs vägen och öser ut allt skräp man samlat på sig i bilen – ofta en massa påsar, papper och muggar från snabbmatskedjor. Sedan kan man nöjt köra därifrån med mer utrymme i bilen.

”Känns det inte fel”

En variant på detta är ”drive-by” – det vill säga att man kastar ut sakerna, oftast muggar, genom bilfönstret under färd. Då sparar man lite tid.

Hur kan man ens göra en sådan sak – känns det inte helt fel?

Exempel på det här ser man tydligt när man går längs vägen från Saltvik ut mot E22, här finns massor av dylika föremål i vägkanten.

Senast sa jag till min dotter att påminna mig om att ta med en plastpåse nästa gång vi går ut så att jag kan plocka lite skräp.

Minns ni förresten pensionären som plockade skräp i stan?

Han gjorde det varje dag på sin promenad.

Det var ett reportage om honom i tidningen för ett antal år sedan – där har vi en riktig miljöhjälte. Undrar om han finns kvar?

”Nej, vi behöver bli bättre på att göra det som faktiskt är enkelt, det blir bättre och trevligare för oss alla i stan”

Nej, vi behöver bli bättre på att göra det som faktiskt är enkelt, det blir bättre och trevligare för oss alla i stan.

Men det handlar som så mycket annat om eget ansvar – något som vi verkar bli sämre och sämre på att ta. Det är alltid någon annan som ska fixa allting, men vem denna någon är framgår inte.

Ansvar ja.

Hur många är det som kör omkring utan ett giltigt körkort egentligen?

Det kan man verkligen fråga sig när man flera gånger i veckan kan läsa om att polisen stoppat körkortslösa förare.

”Tragiskt”

Det är slående många i Mönsterås kommun och under en av dessa artiklar kunde man läsa ett Facebook-inlägg från en man: ” Är det någon i Blomstermåla som har körkort?”

Kul kommentar, men tragiskt samtidigt.

Dessutom är det många som kör runt påverkade och/eller med bilar som inte borde vara på vägarna.

När polisen tar sådana här personer så leder det oftast inte till ens en notis i tidningarna, men följer man ”Blåljus”-rapporteringen blir det smärtsamt tydligt att det är vanligare än man tror.

Och då är säkert mörkertalet enormt.

”Kör försiktigt” burkar man säga till folk. Jo, det kan man ju göra, men vilka dårar är det man möter på vägen? Det gäller nästan att förutsätta att allt kan hända.

”Öva i det lilla”

Tyvärr gör det ju det ibland också, tänk bara på den hemska Skrika-olyckan för några år sedan. En vettvilling som inte borde varit ute i samhället körde ihjäl två personer och lämnade en familj i spillror.

Nä, det där med eget ansvar verkar svårt, men vi kan börja med att öva i det lilla. Vi får väl uppfostra varandra nu när det inte längre verkar sitta i från barndomen.

Ta hand om varandra och ta hand om ditt skräp!

Ha en fortsatt trevlig helg!

/Thomas

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN