Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Vitt snus och hur det har anpassats till samhället

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

BONUS

De senaste åren har rökningen genomgått en betydande förändring då många människor har valt bort cigaretter för tobaksfria alternativ som vitt snus.

I denna artikel tittar vi närmare på vad vitt snus egentligen är och varför så många väljer det i stället för cigaretter och klassisk snus.

Historien om vitt snus

Det vita snuset med sin distinkta karaktär och mildare arom skiljer sig från det traditionella mörka snuset som är en del av vårt kulturarv. Trots detta har det lyckats ta plats i den svenska snushistorien. Att det lyckades ta sig in på marknaden tros bero på att det har en ljusare färg och är förpackat i små påsar, vilket gör att det inte rinner som klassiskt snus ofta gör.

Det vita snuset framställs på ett annat sätt än brunt snus. I stället för att använda fermenterade tobaksblad används växtfibrer eller cellulosa. Till den tobaksfria massan tillsätts sedan olika smaker och nikotin.

Det är troligtvis det vita snusets alla smakvariationer som mest bidragit till att så många väljer det framför klassiskt snus och vanliga cigaretter. Det finns helt enkelt något för allas tycke och smak. Denna förändring i snusande visar på svenskarnas ändrade inställning till tobakskonsumtion och hur traditionella produkter kan anpassas för att passa det moderna samhället och olika livsstilar.

Vitt snus i det svenska samhället

Att det vita snuset har vunnit i popularitet framför klassiska tobaksprodukter tros även bero på att det är diskret och att det inte syns när man snusar, men även för att vitt det inte är en rökprodukt. Man kan använda vitt snus i stort sett när som helst, på studentfesten, det formella affärsmötet eller när man spelar match med sitt hockeylag.

På sätt och vis har vitt snus också blivit en symbol för den svenska uppfinningsrikedomen och förmågan att omforma traditionella vanor till något som bättre passar det moderna samhället. Det har även lett till en ökad social acceptans för snusning, vilket bryter ner gamla fördomar och öppnar upp för nya diskussioner om snusets roll i ett hälsomedvetet samhälle. Vår snuskultur genomgår helt enkelt en förändring där fokus i stället hamnar på hälsa, tillgänglighet och diskretion.

Framtiden för vitt snus

Framtiden för denna unika tobaksfria produkt ser både spännande och osäker ut med produktutveckling som kommer anpassas efter vad konsumenterna vill ha, men också vad nya lagar och bestämmelser säger. En sak är dock säker, vitt snus har cementerat sin plats i det svenska kulturarvet.

Troligtvis kommer man att lägga fokus på att förbättra snusupplevelsen, med allt från förbättrade smaker till smartare förpackningslösningar som bevarar färskheten längre. Dessutom kan vi se en ökning av miljövänliga alternativ, som följer den allmänna trenden mot mer hållbarhet och miljömedvetenhet i samhället.

Med en växande medvetenhet om nikotinets hälsoeffekter är forskare och tillverkare i full färd med att ta fram och utveckla produkter som kan ge samma effekt men med minskade risker. Kanske kommer det nya nikotinfria produkter som minskar hälsoriskerna ännu mer? För den som vill veta mer om vitt snus och hälsa rekommenderas Folkhälsomyndighetens webbplats.

Foto: Imgur

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS