Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Andreas Erlandsson (S): ”Det blir dyrt i Oskarshamn – det här är kanske bara början”

ANNONS

OSKARSHAMN

– Kul att vi återigen får träffas fysiskt och fira första maj, sa Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, som var huvudtalare i Folkets Park i Oskarshamn på söndagseftermiddagen.

– Det har ju varit lite annorlunda under de senaste två åren, på grund av pandemin. Då fick vi arrangera det på ett annat sätt.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

”I Oskarshamn har vi firat första maj sedan 1903”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Första maj – vårens ankomst och arbetarrörelsens högtidsdag. En tradition i Sverige sedan 1890 – och i Oskarshamn har vi firat första maj sedan 1903. Och vi kommer att fortsätta att fira denna dag, med glädje och stolthet över det som vi har åstadkommit och det vi kommer att åstadkomma med en socialdemokratisk politik, sa Andreas Erlandsson, som konstaterade att samhället förändras hela tiden – globalt, nationellt och lokalt.

Oftast till det bättre, tillade han.

”Går åt fel håll”

– Men under det senaste årtiondet har vi sett en utveckling som vi helst hade velat slippa. Vi ser att diktatorer utövar sin makt genom krig – och vilka konsekvenser det får när högerpopulistiska extrempartier kommer till makten.

”Vi måste se till att de socialdemokratiska värderingarna slår igenom i de allmänna valen. Det är på det sättet vi kan åstadkomma en förändring”

Andreas Erlandsson (S)

– Vi ser att utvecklingen mot en friare och öppnare värld går åt fel håll. Och det går bara att stoppa detta på ett sätt – och det vet vi. Vi måste se till att de socialdemokratiska värderingarna slår igenom i de allmänna valen. Det är på det sättet vi kan åstadkomma en förändring.

”En del av vårt DNA”

– Vid tidigare tillfällen, då jag fått äran att tala på första maj, så har jag alltid talat om betydelsen av en fungerande och levande demokrati. Att vi inte ska ta den för given – vi måste vårda den och utveckla den. Varje dag. Vi ser att den demokratiska utvecklingen går åt helt fel håll i flera länder i vår närhet. Där makten inte utgår ifrån folket. Utan tvärtom. Korruption och illvilja blir en del av vardagen för folk – det är en utveckling som inte någon av oss kan acceptera.

Andreas Erlandsson betonade att Socialdemokraterna står upp för frihet, jämlikhet och solidaritet.

– Det gör vi i dag, på första maj, och det gör vi under alla dagar – för det är en del av vårt DNA.

– Om vi stannar till en stund vid det fruktansvärda som vi har sett under de senaste veckorna. Krig och bombningar av sjukhus. Avrättningar av civila. Våldtäkter. Scener som påminner om de mörkaste stunderna i Europas historia.

”Historiens dom kommer att falla tungt på Vladimir Putin – och den politiska ledningen i Ryssland”

Andreas Erlandsson (S)

– Historiens dom kommer att falla tungt på Vladimir Putin – och den politiska ledningen i Ryssland. De bär det yttersta ansvaret för kriget, krigsbrotten och attackerna mot barn och civila i Ukraina. Sverige lever i en helt ny verklighet efter den 24 februari 2022. Det finns ett tydligt före och ett tydligt efter.

Den politiska utvecklingen i Ryssland har varit oroväckande under många år, konstaterade Andreas Erlandsson.

”Förändrar allt”

– Men nu genomför Ryssland en fullskalig militär invasion av ett grannland för att tvinga bort en demokratiskt vald statsledning. Och med våld försöker man tvinga Ukrainas folk till underkastelse. Det förändrar allt. Och det får konsekvenser även för oss.

– Vår vardag kommer att bli dyr. Det är dyrt i Europa – och det blir dyrt i Sverige. Det blir dyrt i Oskarshamn, underströk Andreas Erlandsson, som pratade om krigspriser på drivmedel, el, bröd, kaffe, tomater och andra livsmedel.

”Vardagen kan bli ännu dyrare”

Andreas Erlandsson (S)

– Det är dyrt – och vi måste vara ärliga och säga som det är. Det här är kanske bara början. Vardagen kan bli ännu dyrare för svenska hushåll. Kriget kommer att påverka alla under lång tid. Vi kan inte ersätta invånarna för varje ökad utgift. Det kan ingen lova – inte ens vi socialdemokrater. Men vår uppgift är att stärka Sveriges ekonomiska motståndskraft och att lindra konsekvenserna – som vi har gjort med drivmedlet och elen. Och vi ska göra det på ett socialdemokratiskt vis, med störst stöd till dem som drabbas hårdast, sa Andreas Erlandsson, bland annat.

Han sa också att han tycker att det är ”fruktansvärt roligt” att Oskarshamns kommun växer.

”Fler invånare”

– Det har vi gjort under många år. Vi blir fler invånare. Jag tycker också att det är roligt att vi blir fler i hela vår region. Blir vi fler, och hjälps åt solidariskt, så kan vi bygga ett bättre samhälle för alla.

– Vi har åstadkommit mycket i vår kommun, som vi ska vara stolta över. Men som alla vet, så är ledorden för oss: ”Stolt men inte nöjd”. Vi vill mer. Vi vill ha fler jobb och fler invånare i kommunen. Och vi vill fortsätta att utveckla kommunen. Det är det som ger oss framtidstro.

– Och även detta ska vi göra på ett klassiskt socialdemokratiskt vis, där grunden är trygghet. Att vi har ett fungerande trygghetssystem – och att jag kan känna mig trygg med att våra barn får plats i förskola och skola. Det är viktigt att man får möjligheten att utbilda sig, så att man kan få en egen försörjning. Och det ska finnas jobb när jag har studerat klart. Jag ska också ha en sjukförsäkring, så att jag kan betala mina räkningar om jag skulle bli sjuk eller drabbas av en olycka.

Det är viktigt med en trygg anställning, med kollektivavtal – om man av någon anledning blir av med jobbet, underströk Andreas Erlandsson.

”Det ska finnas en A-kassa värd namnet”

Andreas Erlandsson (S)

– Det ska finnas en A-kassa värd namnet (på söndagen berättade Socialdemokraterna på nationell nivå att partiet vill att den tillfälligt förstärkta A-kassan ska höjas permanent). Det är en omställningsförsäkring som gör att jag slipper att gå från hus och hem.

– Och det är viktigt att det finns en sjukvård som kan ta hand om mig om jag råkar bli sjuk eller drabbas av en skada.

Andreas Erlandsson pratade dessutom om vikten av att leva i en fri och öppen demokrati.

– Med yttrandefrihet, ett rättsväsende som vi kan lita på, pressfrihet, och med en press som kan och vågar granska makten utan risk för konsekvenser. Och efter ett långt arbetsliv ska jag kunna ta del av en pension som jag kan leva på. Och när jag är i behov av stöd i livet, när jag blir lite äldre, så kanske jag behöver hemtjänst eller en plats på ett särskilt boende. Jag vill känna mig trygg med att jag får det.

”Ger inte fler poliser”

– Då duger inte högerns skattesänkarpolitik. Det vet vi. Vi har sett det tidigare – sänkta skatter ger inte fler poliser eller mer vårdpersonal.

Skattesänkningar leder endast till ökade klassklyftor och därmed ett ojämlikare samhälle, konstaterade Andreas Erlandsson.

”Partier kommer och går – men socialdemokratin består”

Andreas Erlandsson (S)

– Partier kommer och går – men socialdemokratin består. Den här kommunen har varit socialdemokratiskt ledd sedan allmän och lika rösträtt infördes i vårt land (1921). Det behöver den vara även i framtiden – för att trygga vår välfärd, som utmanas av såväl riskkapitalister som nya och vilsna partier utan någon ideologisk förankring. Enfrågepartier som inte ser till helheten. Vi är trygga i våra värderingar, vilket skapar en stabilitet för oss alla. Vi tar ansvar för helheten – och vi vill lämna över ett bättre samhälle till våra barn än det vi ärvde av våra föräldrar.

”Frihet och jämlikhet”

– Trygghet och sammanhållning är vårt mål. Frihet och jämlikhet vår vision. Låt oss tillsammans uppfylla detta, sa kommunalrådet.

Åhörarna applåderade.

Catrin Alfredsson, LO-fackens ordförande i Oskarshamn, lämnade dessutom över en liten present från fackförbunden.

– Jag är otroligt glad över att vi kan vara i Folkets Park – det var ju här de var förr i tiden på första maj, sa hon.

Catrin Alfredsson, LO-fackens ordförande i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Under eftermiddagen bjöd Socialdemokraterna, ABF och LO-facken på kaffe, festis, korv och bullar.

Barnen kunde njuta av pyssel, fiskdamm och hoppborg (LO-hoppborgen stod utanför). Bandet CopyPaste stod för musikunderhållningen.

CopyPaste. Foto: Peter A Rosén
Första maj-firandet i Oskarshamn hölls i Folkets Park i år. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS