Antikvitetsexperten Knut Knutsson tog emot Näringslivsmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip

Antikvitetsexperten Knut Knutsson tog emot Näringslivsmedaljen av H.K.H. Prins Carl Philip

2022-05-24 Av av Annicka Gunnarsson

NÄRINGSLIV

Sju mottagare får Näringslivsmedaljen 2022. H.K.H. Prins Carl Philip överlämnade medaljerna vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid 23 maj på Riddarhuset. En av de som tilldelas medaljen är Knut Knutson för att framgångsrikt kombinerat företagande med folkbildning och kulturarvsbevarande.

Uppsala Auktionskammare grundades år 1731 och är ett av världens äldsta auktionshus. Sedan år 1996 är Knut Knutson huvudägare. Företaget har sedan dess blivit ett av Nordens största auktionshus med kontor och visningslokaler i Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

– För att framgångsrikt ha kombinerat företagande med entusiastiskt arbete för folkbildning och kulturarvsbevarande, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är ledamoten Hans von Stockenström.

Hobby som blivit yrke

Som antikvitetsexpert har Knutson specialiserat sig inom modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Han har alltsedan start medverkat i SVT:s folkkära program Antikrundan. Där har han på ett pedagogiskt och entusiasmerande sätt förmedlat kunskap om antikviteternas kulturarv. Om sin tv-persona har han sagt: ”Alla som känner mig vet att jag är mig själv i rutan. Det teatraliska kommer från mor!” När konst som investeringsobjekt kommer på tal betonar han känslan för kvalité bortom trender och den personliga relationen till objekten måste till.

– Men, det är ju otroligt, varför, det har ju bara varit min hobby som blivit mitt yrke, berättar den glatt överraskade medaljören Knut Knutson som först trodde att det hela var ett skämt från någon av sina kamrater. Han konstaterar att det har varit en fantastisk resa som företagets anställda har gjort tillsammans.

2022 års pristagare
2022 års mottagare av Näringslivsmedaljen.

Mottagare av Näringslivsmedaljen 2022

Peter Fornstam, Svenska Bio, Stockholms län
Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder, Jämtlands län
Knut Knutson, Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive, Skåne län
Anders Müntzing, Triumf Glass, Västra Götalands län
Cassandra Rhodin, Mini Rodini, Stockholms län
Pär Svärdson, Apotea, Uppsala län

Dessutom delas Medalj för betydande gärning ut till Ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Foto: Anders Wiklund/TT

Dela gärna artikeln: