Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bekräftat: Den brittiska coronavarianten finns i Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”På måndagen kunde det första fallet av den brittiska varianten av viruset som orsakar covid-19 konstateras i Kalmar län”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Fallet har koppling till en resenär från Storbritannien som kom till Sverige före årsskiftet. Smittspårningen har visat att fem personer i resenärens närhet sannolikt har blivit smittade men att smittkedjorna därefter har brutits.”

”En tidsfråga”

– Det var en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekrfätade fall i länet. I det här fallet bedömer vi att smittkedjan brutits utifrån det som hittills framkommit i smittspårningen. Det finns naturligtvis en oro för att fler fall kommer att upptäckas i länet. Därför är det oerhört viktigt att gå och testa sig vid minsta symtom och har man varit i länder med nya varianter av viruset är det viktigt att testa sig och stanna hemma i sju dagar även om man är symtomfri, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

”Sedan december 2020 har det rapporterats om flera nya varianter av viruset. De nya varianterna kan vara mer smittsamma. Analyser av deras egenskaper pågår fortfarande. Med anledning av rapporterna om de nya varianterna har övervakningen i Sverige utökats och intensifierats. Bland annat skickas prover från personer som konstaterats smittade med covid-19 där det finns en koppling till Storbritannien, Sydafrika, Brasilien eller Norge till Folkhälsomyndigheten för typning av vilken virusvariant det handlar om.”

Råd till allmänheten

”Även om det syns ett minskat antal nya smittade den senaste tiden är förekomsten av covid-19 fortsatt hög. Därför påminner smittskyddsläkaren om vikten av att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som gäller.”

”Du som har kommit till Sverige från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien de senaste 14 dagarna behöver göra följande:

  • Lämna PCR-prov så snart som möjligt (gäller även barn från förskoleklass och uppåt).
  • Stanna hemma i minst sju dagar och undvik kontakt med andra.
  • Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även en andra provtagning på den femte dagen efter avresan från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien. Lämna prov även om det har gått mer än fem dagar.

Du ska lämna PCR-prov även om du tidigare har lämnat prov som visar att du har antikroppar mot covid-19. Läs mer på 1177.se.”

GRAFIK

REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS