Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centern och Vänsterpartiet tycker att det är fel att redan nu säga nej till vindkraft i Kalmarsund

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På tisdagen berättade vi att tre partier i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – säger nej till den planerade vindkraftsetableringen i Kalmarsund.

Centerpartiet och Vänsterpartiet tycker att det är fel att säga nej redan nu.

Det framgår av ett yrkande som Magnus Larsson (C), med instämmande från Fredrik Jonasson (V), lämnade in på tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Södra Sveriges energibehov de kommande åren kommer att fördubblas vilket innebär att vi snabbt kommer behöva bygga ut energiproduktionen i Södra Sverige. Centerpartiet i Oskarshamn är inte övertygade om att placeringen av en vindkraftspark utanför Simpevarp är den korrekta placeringen men att redan nu säga nej till en ansökan som ännu inte finns, utan att ha sett utredningar som t.ex. MKB anser vi är djupt oansvarigt. Centerpartiet anser att processen behöver sin gång och att kommunen inte ska ta ställning i ”veto-frågan” förens det finns en komplett ansökan på bordet”, skriver Magnus Larsson, som yrkade på att kommunstyrelsen skulle bifalla förslaget till yttrande från kansli- och näringslivsenheten:

”Kansli- och utvecklingsenheten har tagit del av samrådsunderlaget, såväl skriftligt som vid fysiskt samrådsmöte 2022-11-23. Oskarshamns kommuns unika skärgård med nationalparken Blå jungfrun som en viktig symbol för kommunen, värderar vi högt. Vi vill utveckla skärgården varsamt och hållbart så att alla intressen tillvaratas i den mån det är möjligt. Vi delar utsikten i Kalmarsund med Borgholms kommun. Påverkan på intressen i Ölandskommunen ligger därför också i vårt intresse att beakta. Vi anser att den planerade miljökonsekvensbeskrivningen särskilt bör ta hänsyn till vindparkens påverkan på flyttfågel, sjöfart generellt och färjetrafik specifikt. Särskilt viktigt är också att belysa påverkan med avseende på buller och skugga kring de orter som berörs. Oskarshamns kommuns nya översiktsplan antogs i kommunfullmäktige 2023-02-13. I samband med antagandet, påbörjas nu arbetet med att ta fram ett reviderat tematiskt tillägg till översiktsplanen, omfattande vindkraft och eventuellt andra förnybara energislag. Arbetet följer samma process, med möjlighet till granskning och yttrande, som vid upprättande av en översiktsplan. Innan det tematiska tillägget är antaget, kommer inga tillstånd för vindkraft, till havs eller på land, att tillstyrkas genom det kommunala vetot.”

Grafik: Cloudberry Offshore Wind AB

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS