Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet vill klassificera jordbruksmark för att underlätta byggande på landsbygden

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”På Centerpartiets partistämma i Örebro lade ombuden från Kalmar län, Magnus Larsson (Oskarshamn), Martin Joelsson (Västervik) och Anders Johansson (Mönsterås) ett yrkande om att klassificera jordbruksmark i syfte att stärka skyddet på den mark som har ett högt produktionsvärde samtidigt som det ska underlätta byggande på mark som inte har lika högt produktionsvärde”, skriver Centern i ett pressmeddelande.

”Med dagens lagstiftning är det i princip omöjligt att bygga på jordbruksmark som enskild privatperson. Men om en kommun exempelvis köper upp en riktigt fin jordbruksmark, gör en detaljplan och sedan bygger så finns det i princip inget skydd”, skriver Centerpartiet.

– Det är inte rimligt att det ska vara på det här sättet, det lägger en död hand över utvecklingen i landsbygdsbyarna där det exempelvis blir problem om man vill genomföra ett generationsskifte på gården, säger Magnus, Martin och Anders i en gemensam kommentar.

Stora utvecklingsmöjligheter

Partistyrelsen och kommittén ville avslå yrkandet men en tydlig majoritet av stämman valde att bifalla det.

– Det är glädjande att stämman valde att bifalla vårt yrkande. Att vi i Centerpartiet nu tar ställning för att vi nu ska kunna kombinera ett stärkt skydd för jordbruksmark med högt produktionsvärde men också samtidigt vill underlätta för byggande på landsbygden på mark som inte är lika skyddsvärd kommer innebära stora utvecklingsmöjligheter för landsbygden i Kalmar län, säger Magnus, Martin och Anders.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun.
Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén
Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS