Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Coronaviruset: Viktig information till alla som bor i Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Region Kalmar län har skickat ut viktig information om det nya coronaviruset till invånarna i länet.

Tvätta händerna regelbundet.

Stå inte för nära dem som hostar och nyser.

Hosta i armvecket om du saknar papper.

Nys i ett papper och kasta pappret direkt.

Undvik att röra vid näsa, mun och ögon.

Stanna hemma om du är sjuk – även lindrigt sjuk.

Det är det viktigaste som du kan göra för att skydda dig och andra från smitta, betonar regionen i utskicket, som landade hos alla invånare i länet lagom till påsk.

Vad är coronaviruset och covid-19? Regionen svara så här på den frågan:

”Covid-19 är den infektionssjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Den har utvecklats till en pandemi och sprids nu i Sverige. Sjukdomen påminner om en förkylning eller influensa. De flesta som får sjukdomen blir bara lindrigt sjuka.”

”Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom: feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, illamående, huvudvärk och värk i muskler och leder.”

”Eftersom det är ett nytt virus riskerar många att bli sjuka och smittspridningen är stor. Coronaviruset smittar genom droppar från luftvägarna och sprids när någon nyser eller hostar. Viruset sprids också i direktkontakt mellan personer. Tiden från att man blivit smittad till dess att man blir sjuk kan vara mellan två och 14 dagar. De flesta insjuknar efter cirka fem dagar”, skriver regionen i utskicket.

”Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa plus ytterligare två dagar efter att du blivit frisk. Det gäller både vuxna och barn – och även om symtomen är lindriga.”

”Genom att skydda dig själv från sjukdom och på så sätt skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Belastningen på sjukvården kommer att öka då personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 oftast får påverkan på lungor och andning och kan behöva intensivvård.”

Regionens smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin skriver så här:

”Det nya coronaviruset, covid-19, sprids över världen och vi är mitt uppe i en kris som sätter vårt samhälle på prov. Konsekvenserna är svåra att överblicka och det är viktigare än någonsin att vi hanterar den här situationen tillsammans.”

”Viruset är nytt och det är mycket vi inte vet om det ännu. Vad vi däremot är säkra på är att var och en av oss har ett ansvar. De allra flesta som får covid-19 kommer att få lindriga symtom. Men för att sjukvården i Kalmar län ska klara av att hantera det fåtal som kommer att bli mycket sjuka, är det viktigt att vi gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen så mycket som möjligt”, skriver smittskyddsläkaren.

”Folkhälsomyndigheten lämnar löpande de rekommendationer som det är viktigt att du följer. Om var och en av oss tar eget ansvar kommer vi att klara av situationen på ett bättre sätt än om vi inte gör det. Det kommer att innebära uppoffringar för de flesta av oss. Men tillsammans gör vi skillnad. Du gör skillnad”, skriver Lisa Labbé Sandelin.

Vad gör jag om jag har ett bokat möte i vården? Regionen svarar så här:

”Skjut upp det om det inte är nödvändigt just nu. Kontakta din mottagning om du är osäker på hur du ska göra. Region Kalmar län kan komma att ringa upp dig för att hitta en annan tid för dig om du är över 70 år och ditt besök kan vänta. De vårdmöten som måste genomföras kommer i första hand att genomföras digitalt. Du som inte redan har gjort det, logga in på 1177.se redan nu. Då har vi möjlighet att kontakta dig framöver om ett videomöte skulle bli aktuellt.”

Behöver alla som får covid-19 vårdas på sjukhus? Regionen svarar så här:

”De flesta som får covid-19 kommer att få milda symtom, men vissa kommer att bli mer sjuka. Sjukdomen kan bli allvarlig, även om det är ovanligt. Förutom lungorna kan också andra organ påverkas och det kräver vård på sjukhus. Behandlingen går då ut på att stödja lungornas och eventuellt också andra organs funktion.”

Finns det vaccin mot covid-19?

”Det finns ännu inget godkänt läkemedel eller vaccin mot covid-19. Antibiotika hjälper inte mot covid-19 eftersom sjukdomen orsakas av ett virus och inte av bakterier”, skriver regionen.

Vad innebär det att covid-19 är en pandemi?

”Smittspridningen började i Kina, men har nu spridit sig till stora delar av världen. Det kallas pandemi när en smittsam sjukdom finns i många länder samtidigt. Pandemi betyder inte att sjukdomen är allvarligare i sig”, skriver regionen.

Region Kalmar län har även listat några aktiviteter som man kan ägna sig åt under coronakrisen:

”Hör av dig. Skicka ett meddelande eller ring till någon som du tror är orolig, ensam eller som du inte har pratat med på länge.”

”Hämta hem något gott. Passa på att äta gott hemma. Flera restauranger, caféer och bagerier erbjuder just nu hemleverans eller take away.”

”Låna böcker hemifrån. Låna ljudböcker, e-böcker och tidskrifter från ditt lokala biblioteks hemsida. Hos vissa bibliotek kan du även streama film.”

”Ge varandra inspiration och idéer. Skapa en Facebook-grupp där du och dina vänner kan umgås och sprida tips på böcker, matrecept och aktiviteter.”

”Fika digitalt. Träffa bowlinggänget, prata med barnbarnen eller fika med vännerna genom videosamtal eller gruppvideosamtal. I dag finns det flera appar som du kan ladda ned för videosamtal.”

”Träna gärna men gör det säkert. Gå till utegym eller kör hemmaträning. På 1177.se eller Youtube finns många bra träningsfilmer.”

”Slappna av med rörelser och mindfulness. Mindfulness är en metod som kan hjälpa dig att hantera stress och oro. På 1177 finns många bra övningar som du kan göra.”

”Börja med en hobby. Börja med eller ta upp en gammal hobby som exempelvis att sy eller virka, laga mat, läsa och skriva.”

Möt våren

”Möt våren. Våren ställs inte in, utan närmar sig med mer ljus och varmare dagar. Gräv fram kikaren och spana efter fåglar, påta i trädgården eller ta en promenad.”

”När fler tvingas vara hemma ökar riskerna för dem som lever i utsatta relationer. Våga fråga och agera om du hör något oroväckande. På 1177.se finns länkar till flera stödlinjer, exempelvis Jourhavande medmänniska, Kvinnofridslinjen och Äldrelinjen”, skriver regionen.

Även länsstyrelsen i Kalmar län står bakom utskicket till hushållen i länet.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. FOTO: FREEPIK / REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS