Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Därför får alla registrerade ägare till en A-traktor i Oskarshamns kommun inom kort ett brev från polisen, kommunen och Fryshuset

ANNONS

OSKARSHAMN

”Inom de närmaste dagarna kommer alla registrerade ägare till en A-traktor/Epa i Oskarshamns kommun att få ett brev från kommunen, polisen och organisationen Fryshuset i sin brevlåda. Syftet med brevet är att skapa medvetenhet kring ansvar och vilka regler som gäller, men också att informera om planerna för att utveckla mötesplatser och aktiviteter för en växande grupp motorintresserade ungdomar”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på fredagen.

”A-traktorer är ett viktigt transportmedel för många unga i vår kommun”

ANDREAS ERLANDSSON (S)

– A-traktorer är ett viktigt transportmedel för många unga i vår kommun. Det innebär större frihet på många sätt, men är också förenat med ett stort ansvar, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i kommunens brottsförebyggande råd.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn
Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

– Rätt hanterad blir tiden med A-traktor en bra skola med trafikkunskap och färdigheter att hantera ett fordon innan det är dags för ett ”vanligt” körkort, men fel hanterad kan A-traktorn leda till mycket allvarliga olyckor, förklarar Petter Sandstedt, kommunpolis i Oskarshamn.

”Sedan Transportstyrelsen ändrade reglerna 2020 och det blev enklare att bygga om en vanlig bil till en A-traktor har registreringen av A-traktorer skjutit i höjden. Så har även antalet olyckor”, skriver kommunen.

”Lyckligtvis har vi i Oskarshamn inte haft några allvarliga tillbud”

PETTER SANDSTEDT, KOMMUNPOLIS I OSKARSHAMN

– Lyckligtvis har vi i Oskarshamn inte haft några allvarliga tillbud, men många har hört av sig till både kommunen och polisen om hastighetsöverträdelser, buskörning, hög och störande musik med mera, berättar Petter Sandstedt.

”Gemensamt med polisen i Oskarshamn vill kommunen öka tryggheten och minska olycksriskerna för kommunens invånare. Som ett led i det arbetet har det tagits fram ett gemensamt medborgarlöfte kring trafiksäkerhetsfrågor, som också omfattar insatser med fokus på A-traktorer”, skriver kommunen.

”Ett första steg är att både unga och deras föräldrar blir medvetna om de regler och det ansvar som gäller för A-traktorer och därför skickar vi nu ut ett gemensamt brev med fokus på detta”

ANN-SOFIE LAGERCRANTZ, CHEF FÖR UNGDOMSENHETEN OCH SAMORDNARE FÖR BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET I KOMMUNEN

– Ett första steg är att både unga och deras föräldrar blir medvetna om de regler och det ansvar som gäller för A-traktorer och därför skickar vi nu ut ett gemensamt brev med fokus på detta, berättar Ann-Sofie Lagercrantz.

”Motorintresset är också en härlig hobby, som kan bidra till gemenskap och mycket glädje för många unga. Oskarshamns kommun och organisationen Fryshuset har mot bakgrund av det ingått ett partnerskap för att stödja en positiv utveckling för kommunens motorintresserade ungdom. Målet är att utveckla mötesplatser och aktiviteter för en växande grupp ungdomar”, skriver kommunen.

– I vårt brev ger vi en kort information om partnerskapet och uppmanar både unga och föräldrar att höra av sig till oss med behov och idéer till aktiviteter för projektet, avslutar Ann-Sofie Lagercrantz.

Foto: Adobe Stock

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS