ANNONS

De rikaste personerna i Sverige är de största miljöbovarna: “Flyger mer”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Den rikaste procenten i Sverige orsakar nästan tio gånger så stora utsläpp per person som den fattigaste hälften i landet, enligt en ny rapport från Oxfam Sverige.

– Att ge intrycket av att alla är lika ansvariga för klimatförändringarna leder till en politik som straffar dem som lever i fattigdom och skapar ilska och misstro för klimatpolitiken, säger Astrid Nilsson Lewis på Oxfam Sverige, enligt en intervju i Dagens ETC.

”Nästan lika mycket som alla lastbilar i Sverige – så stora utsläpp av koldioxid orsakar den rikaste procentens konsumtion, enligt en ny rapport från Oxfam Sverige, som bygger på data från Stockholm environment institute”, skriver Dagens ETC.

Cirka 100 000 invånare i vårt land har en konsumtion som i snitt ger upphov till 42 ton koldioxid per person varje år – ”det är nästan tio gånger mer än den fattigaste hälftens 4,4 ton per person”, skriver Dagens ETC.

“Flyger privatjet”

– Vi ser till exempel att de med högre inkomst flyger mer, och att de absolut rikaste flyger privatjet, vilket faktiskt har ökat de senaste åren, säger Astrid Nilsson Lewis, som är klimatresearcher på Oxfam Sverige, och en av författarna till raporten, enligt Dagens ETC-intervjun.

Oxfam Sverige har mejslat fram en rad olika åtgärder för att förbättra jämlikheten i vårt land.

Det handlar exempelvis om höjd skatt på arbete och kapital för den rikaste procenten.

Avgifter på suvar

I rapporten lägger Oxfam Sverige även fram förslag på avgifter på suvar, fossildrivna båtar och andra utsläppsintensiva varor, där intäkterna sedan delas ut progressivt ”så att de som har det tuffast får stöd för omställningen”, skriver Dagens ETC.

Mer jämlikhet är grundläggande för att lyckas med omställningen, betonar Astrid Nilsson Lewis i intervjun.

– Om man reducerar lyxkonsumtionen på toppen, så blir det mindre socialt tryck att överkonsumera, säger hon till Dagens ETC.

Foto: Freepik

+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS