Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ditt yrke avgör om du vabbar eller vobbar under vabruari

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba.

Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. ”Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Inom gruppen tjänstemän uppger 38 procent att de ofta eller alltid vobbar. Motsvarande siffra för personer inom arbetaryrken är 7 procent. På samma sätt verkar lönen påverka vem som kan arbeta samtidigt som hen tar hand om ett sjukt barn. Bland föräldrar som har en inkomst på över 84 000 kronor per månad uppger 41 procent att de vobbar. Motsvarande siffra för föräldrar med en inkomst på under 50 000 kronor är 17 procent.

Största ekonomiska smällen

Länsförsäkringar har räknat ut ett exempel på hur vabbande kan påverka ekonomin. En person, som tjänar 36 000 kronor i månaden och som vabbar en dag per månad kan räkna med att förlora 6 840 kronor per år i lön och pension, vilket är nästan 800 kronor mer än 2023. Till det ska läggas att den som vabbar kan gå miste om såväl karriär som löneutveckling.

”Då det är personer som inte kan vara borta från sina arbetsplatser som åker på den största ekonomiska smällen, där finns inget val, hen måste stanna hemma från jobbet och ta hand om sitt sjuka barn”, säger Trifa Chireh.

Laptop med person som spelar
Företag som stöder vobbing visar ofta att de värdesätter och främjar en sund arbetslivsbalans enligt Länsförsäkringar. Foto: John Schnobrich/Unsplash

Tips till den som vabbar:

  • Läs på vilka effekter vab och föräldraledighet kan få på din lön, pension och karriär.
  • Bestäm på förhand att ni ska vabba varannan dag.
  • Man kan starta ett kompletterande månadssparande för den som tar lite större ansvar och göra det till enskild egendom, så att det inte inräknas i en eventuell skilsmässa.
  • Om ni är gifta kan du ge bort premiepensionen. Det är ett enkelt sätt att föra över pengar till sin maka utan att behöva sätta av pengar här och nu, vilket kan vara skönt för ett hushåll med tajt ekonomi, där man vill kom­pensera sin partner. Det går till exempel att ge bort premiepen­sionen under småbarnsåren. Man gör det hos pen­sionsmyndigheten.se.
  • Den som tjänar mest kan amortera mest på bostadslånen om man äger den gemensamt.
  • Finns det andra i er närhet som kan hjälpa till och vabba, det kan tillexempel vara grannar, mor och farföräldrar eller vänner. Så länge de jobbar har de möjlighet att vabba.

Här är några fördelar med att vobba jämfört med att vabba:

  • Ger föräldrar möjlighet att anpassa sitt arbete efter barnets behov. Det kan innebära att man arbetar deltid, på oregelbundna tider eller hemifrån för att balansera arbete och familjeliv.
  • Genom att vobba kan föräldrar bibehålla en kontinuitet i sitt arbetsliv, vilket kan vara fördelaktigt för karriären. Det kan vara lättare att behålla kompetens och engagemang i arbetsuppgifterna jämfört med längre perioder av frånvaro.
  • Att kunna anpassa arbetsmängden och arbetsmiljön kan minska den stress som föräldrar upplever när de försöker balansera arbete och familj.
  • Kan främja föräldrarnas självständighet genom att de får möjlighet att organisera och planera sitt arbete och vård av barn själva.
  • Företag som stöder vobbing visar ofta att de värdesätter och främjar en sund arbetslivsbalans. Det kan bidra till en positiv arbetsplatskultur och öka lojaliteten bland de anställda.
  • Kan vara en del av en övergripande strategi för att uppmuntra delad föräldraledighet. Genom att erbjuda flexibla arbetsvillkor kan båda föräldrarna aktivt delta i vårdandet av barnet.

FAKTA / OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen är genomförd av Kantar SIFO i januari 2024 och bygger på intervjuer med 1 027 personer i åldern 18 – 55 år. Samtliga har barn mellan 0 – 12 år.

Foto: John Schnobrich/Unsplash

+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS