Elev bar kniv på Fröviskolan i Högsby: ”Det är väldigt mycket bråk”

Elev bar kniv på Fröviskolan i Högsby: ”Det är väldigt mycket bråk”

2021-10-04 Av av Peter A Rosén

HÖGSBY

Tidigare på måndagen berättade vi att en elev under 15 år är misstänkt för att ha burit kniv på Fröviskolan i Högsby.

Polisen tog hand om kniven i fredags. En anmälan om brott mot knivlagen upprättades.

Händelsen lyftes upp på fullmäktigemötet under måndagskvällen.

Det var Leif Gustavsson (SD) som berättade om en orosanmälan, gällande högstadiet och mellanstadiet på Fröviskolan, som oroliga föräldrar och elever hade informerat honom om.

”Det är väldigt mycket oro, bråk, trakasserier och mobbning. Är ni medvetna om det? Vad gör ni åt det?

LEIF GUSTAVSSON (SD)

– Det är väldigt mycket oro, bråk, trakasserier och mobbning. Är ni medvetna om det? Vad gör ni åt det? Man ser ofta polisbilar vid skolan, sägs det, sa han.

Han ställde frågan till kommunens skolchef Bodil Gustafsson och utvecklingsstrategen Josefin Danielsson, som gästade fullmäktigemötet under ärendet ”Tema utbildningsutskottet”.

”På högstadiet är det lite rörigt för tillfället”

BODIL GUSTAFSSON, SKOLCHEF I HÖGSBY KOMMUN

– Jag har inte fått några sådana indikationer när det gäller mellanstadiet – men på högstadiet är det lite rörigt för tillfället, svarade Bodil Gustafsson, som sammanfattade fredagens incident.

”Eleven är avstängd”

– En elev hade plockat med sig en kniv – eleven är avstängd och polisen kom till skolan.

– Sedan vet jag att det har varit lite svårt för en del elever, i vissa klasser, att förhålla sig till det som man behöver förhålla sig till när man får nya klasskamrater på högstadiet, tillade hon.

”Men ni är medvetna om att det finns motsättningar mellan olika grupper?”

LEIF GUSTAVSSON (SD)

Leif Gustavsson igen:

– Men ni är medvetna om att det finns motsättningar mellan olika grupper?

Han hänvisade till nämnda orosanmälan.

”Inte sams”

– Om du har den informationen, så ber du dem som har lämnat informationen till dig att ta kontakt med mig eller rektor. Vi är medvetna om att vi har elever som inte är sams på skolan – och det jobbas aktivt med det. Om det finns mer information, som du eller någon annan har, så är vi tacksamma om ni kommer med den till oss – så att vi inte missar något, svarade Bodil Gustafsson.

Leif Gustavsson var inte nöjd med svaret. Han ville veta hur åtgärdsarbetet ser ut.

”Du lyfter viktiga grejer, Leif, men vi måste föregå med gott exempel som vuxna och prata på ett sätt som gör att vi inte skapar motsättningar”

HELÉNE DANIELSSON (KD), ORDFÖRANDE I UTBILDNINGSUTSKOTTET I HÖGSBY KOMMUN

– Det kan jag ta så småningom. För tillfället vill jag inte yttra mig om det, svarade Bodil Gustafsson.

Heléne Danielsson (KD) är ordförande i utbildningsutskottet.

”Väldigt tråkigt”

– Det är väldigt tråkigt med sådana här incidenter. Samtidigt inträffade ett hot mot en skola i Oskarshamn. Tyvärr har vi det klimatet ute i samhället i dag. Motsättningarna följer med in i skolans värld. Vi måste, alla tillsammans, verka för att förebygga, så att vi inte får den här typen av motsättningar. Sättet man pratar med varandra, och hur man agerar som vuxna, smittar också av sig på barnen. Alla har ett stort ansvar, sa hon.

– När det gäller fallet i fredags, så pågår det en polisutredning – och vi kan inte tala om vad de gör. Men det jobbas aktivt på skolan – både på individnivå och i klassrummen. Samtidigt försöker man förebygga detta. Du lyfter viktiga grejer, Leif, men vi måste föregå med gott exempel som vuxna och prata på ett sätt som gör att vi inte skapar motsättningar, sa Heléne Danielsson.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: