Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elsäkerhetsverket varnar om riskerna med el vid översvämning

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Stora mängder med regn bidrar till översvämningar i på olika håll i landet. Regnvädret kan orsaka extremt höga flöden i bäckar och vattendrag vilket kan leda till översvämning i bland annat källare. Elsäkerhetsverket har gått ut med en varning om riskerna med el vid översvämning.

Regnvädret kan orsaka extremt höga flöden i bäckar och vattendrag vilket kan leda till översvämning i bland annat källare. Vid översvämning i ditt hem kan både den fast elinstallationen samt elprodukter skadas vilket kan leda till fara – så här kan du förbereda dig. Bor du i ett område där skyfall förväntas kan du i tid flytta viktiga ägodelar upp från golvnivå och kanske även upp från källare.

Elsäkerhetsverket ger fem tips som du bör tänka på:

Dra ur stickproppar

Dra ur stickproppar ur vägguttag och lyft upp elektrisk utrustning från golvet. Försök att isolera elprodukter och ledningar från fukt i syfte att förhindra fara för liv och hälsa.

Stäng av huvudströmmen

Om du förutser att ett skyfall är på väg och risken för översvämning är hög, överväg att stänga av huvudströmmen för att minska risken för elektriska problem. Om översvämningen redan är ett faktum bör du koppla ifrån anläggningen, men bara om du kan undvika att utsätta dig själv för fara.

Gå aldrig i vatten som kan vara strömförande.

Utrym, informera och spärra av bostaden om du inte är säker på att du lyckats bryta strömmen. Observera också att inkommande serviskabel från elnätet kan förbli strömförande även om du lyckats koppla ifrån din anläggning. Kontakta ditt elnätsföretag för bortkoppling av inkommande serviskabel.

Efterkontroll av elanläggningen

Efter att skyfallet har avtagit och vattnet efter översvämningen har avlägsnats, kontakta en elektriker för kontroll och eventuell reparation av elanläggningen innan du slår på strömmen igen. Om elprodukter har varit utsatta för vatten behöver dessa vanligtvis kasseras.

Använd jordfelsbrytare

Jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt vid jordfel både i elanläggningen och i anslutna produkter. Jordfelsbrytaren är en billig livförsäkring.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS