Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Emmie Jonsson ser fram emot att tävla om den prestigefyllda titeln – Årets Konditor 2023

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN/STOCKHOLM

Emmie Jonsson, 22 år, från Kalmar men boendes i Oskarshamn, är en av fem finalister som tävlar om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Totalt har fem av landets bästa konditorer har tagit sig vidare till finalen som avgörs på Bak- och Chokladfestivalen den 10 november.

Fem av Sveriges skickligaste konditorer står inför finalen som avgör vem som får titulera sig Årets Konditor. Resan till finalen, via uttagningar och semifinal, har hållit hög kvalitet och årets deltagande talanger har bjudit på flera nytänkande smakkombinationer och vackra skapelser.

Vill känna tävlingsnerverna

En av de fem finalisterna som ska tävla den 10 november är Emmie Jonsson, 22 år från Kalmar men numera boendes i Oskarshamn och arbetar som konditor på ICA Maxi Oskarshamn och Café 3 Århundranden i Berga.

Emmie Jonsson har lite erfarenhet av att tävla tidigare. Bland annat har hon varit med i SM Unga Bagare och förra året kom hon tvåa i Mack-SM. Men det är första gången som hon tävlar i Årets Konditor.

Vad ser du mest fram emot med finalen i Årets Konditor?

”Känna tävlingsnerverna och uppleva adrenalinkicken. Självklart också se vad mina motståndare har klurat ihop!”, säger Emmie Jonsson på Sveriges bagare & konditorers sociala medier.

Årets tema är Old School

Den 10 november ska det alltså avgöras vem som blir Årets Konditor under en dag på Bak- och Chokladfestivalen på Stockholmsmässan. Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen som funnits sedan 1988. Årets tema är Old School, och med sju timmars tidspress ska finalisterna inspireras och tolka temat i bakverk som ska hålla hög smakprecision, estetisk och kreativ höjd samt visar på teknisk skicklighet.

”Årets tema Old School och tidspressen på sju timmar är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer att tolka och inspireras av temat. Efter att ha vad våra fem talanger kunde uppnå i semifinalen är jag övertygad att vi får se magi när vi träffar dem igen under finaldagen. Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som konditorernas fantastiska kreationer bjuder oss på”, säger Martin Lundell, VD för Sveriges bagare & konditorer i ett pressmeddelande efter semifinalen tidigare i år.

Tre delmoment

Under finaldagen kommer publiken få följa när de tre olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor vilka totalt ska räcka till 40 personer, samt ytterligare en tiobitars-tårta till juryn. De ska även presentera tolv eclairer. Till eclairerna får varje tävlande en hemlig råvarukorg från vilken en fyllning till eclairerna ska kreeras.

Slutligen ska finalisterna presentera tio stycken bitar, vilka ska vara en tolkning av en klassisk kondisbit och antingen doppas i tempererad choklad eller ha dekor av densamma. Hela finalbordet dukas sedan upp i ett eget designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas på plats där med välrenommerade experter som kontinuerligt kommenterar på finalen. Bidragen bedöms sedan av en smak- och metodjury. Juryordförande är Cecilia Andersson som även är ordförande för föreningen ÅK.

Årets konditor finalister 2023
Årets konditor finalister 2023, från vänster: Emmie Jonsson, Hampus Fors, Linda Dahl, Montadar Kanbar och Linnea Andrae. Foto: Sveriges bagare & konditorer, Cornelia Jönsson

Finalisterna i Årets Konditor 2023

  • Emmie Jonsson, från Kalmar, bor i Oskarshamn och är konditor på ICA Maxi Oskarshamn och Café 3 Århundranden i Berga.
  • Hampus Fors, från Torslanda Hisingen, bor i Göteborg och är Konditor på restaurang Signum.
  • Linda Dahl, från Olofström i Blekinge, bor i Hägersten och är konditor på Operakällaren.
  • Montadar Kanbar, från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar och Bröd i Stockholm.
  • Linnea Andrae, från Tyresö Strand, och driver eget konditori ”Linneas” i Tyresö Strand.

FAKTA / OM ÅRETS KONDITOR

Årets Konditor arrangerar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10 november. Finalen äger rum framför en stor publik som kan följa med under en fullspäckad finaldag när de tre olika delmomenten skapas: en eller flera tårtor, tolv stycken eclairer och tio stycken kondisbitar. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury.

Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor, tillika Svensk Mästare för professionella konditorer. Dessutom vinner segraren 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Årets Konditors huvudsponsor är Arla, Sveba Dahlén och Ringdahls bageriutrustning och man kommer bland annat tolka Arlas Årets smak SMÖRIGT i tävlingen.

Källa: Sveriges bagare & konditorer

Foto: Sveriges bagare & konditorer, Cornelia Jönsson

+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS