FOTBOLL: Högsby IK nollade av IFK Simrishamn i returen – åker ner i division tre

Kval till division 2

Match 2

Högsby IK IFK Simrishamn 0–5 (0–2)

HÖGSBY/OSKARSHAMN

Högsby var tvungna att vinna kvalreturen mot IFK Simrishamn med tre mål för att få till en förlängning, men se det gick inte alls.

Gästerna vann med hela 5–0 (2–0) och kunde fira avancemanget till division två hela vägen hem till sydöstra Skåne.

Det var inget gynnsamt läge Högsby skaffade sig när man förra veckan förlorade med 2–5 nere i Simrishamn.

Förutsättningarna inför hemmareturen var tydliga: HIK behövde vinna med fyra bollars marginal för att säkra division två-platsen, en seger med tre mål skulle ta dubbelmötet till en oviss förlängning.

Matchen började lite trevande från båda lagen, men efter knappa kvarten fick Högsby en gyllene chans att ta ledningen. David Peterssons inspel nådde Carl Savolainen som helt ren petade bollen precis utanför stolpen.

Ett mål där hade varit oerhört viktigt för Högsby, men direkt efteråt svarade istället Simrishamns Pontus Wiktorsson för två mål på lika många minuter och där och då kändes det som om ridån gick ner för Högsbys fortsatta division två-spel.

Simrishamn hade 2-0 i paus och bara två minuter in på den andra gjorde man även 3-0. Sedan kunde man spela på resultatet i trygg förvissning om att Högsby behövde göra sex mål på 40 minuter för att ta matchen till förlängning.

Högsby försökte mobilisera kraft, men i takt med att minuterna gick kändes läget förstås allt mer hopplöst. Det blev inte ett enda mål framåt i den här matchen utan istället utökade Simrishamn sin ledning och vann till slut med hela 5-0.

Sett över två matcher räckte inte Högsby alls till och får nu ta steget ner till division tre.

Grafik: Högsby IK

Montage: Oskarshamns-Nytt