SVERIGE
39,5 miljarder kronor.
Så mycket betalade Försäkringskassan ut i sjukpenning under 2022 enligt en analys som myndigheten själva gjort. Den allra största delen av kostnaderna gick till stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner.
Psykiatriska diagnoser, där stressrelaterad psykisk ohälsa ingår, kostade 16,8 miljarder kronor för sjukpenning vilket motsvarar hela 42 procent av de totala kostnaderna.
Efter det, med 18 procent, kom rörelseorganens sjukdomar. Skador står för 8 procent, tumörer för 6 procent och övriga diagnoser stod för resterande 14 procent av kostnaderna för sjukpenning.
Det konstaterar Försäkringskassan i en analys.
Högre grad psykisk ohälsa
De senaste tjugo åren har utgifterna för den allmänna sjukpenningförsäkringen i relation till hela samhällsekonomin minskat. Kostnaderna innebär fortfarande stora kostnader för såväl enskilda individer som för samhället. I takt med arbetslivets förändring har sjukfrånvaron ändrat karaktär och gått från sjukdomar i rörelseorganen till en allt högre grad av psykisk ohälsa.
Stressrelaterad psykisk ohälsa står för 20 procent eller 8 miljarder av sjukpenningutgifterna. Utmattningssyndrom står för 8,5 procent eller 3,4 miljarder av utgifterna.
Likheter och skillnader
Psykiatriska diagnoser dominerar sjukpenningutgifterna för både kvinnor och män även om kvinnor är mer drabbade. Men det finns även tydliga könsskillnader med graviditetskomplikationer bland kvinnor medan män drabbas mer av rörelseorganens sjukdomar som skador och cirkulationsorganens sjukdomar.
“Psykiatriska diagnoser dominerar sjukpenningutgifterna för både kvinnor och män även om kvinnor är mer drabbade”, konstaterar Försäkringskassan.
Topp 10 vanligaste diagnoserna
Försäkringskassan listar de tio diagnoser med största sjukpenningutgifter 2022
- Utmattningssyndrom 8,5%
- Övriga diagnoser inom anpassnings störningar och reaktion på svår stress 8,3%
- Depressiv episod 6,6%
- Andra ångestsyndrom 5,9%
- Ryggvärk 4,3%
- Recidiverande depressioner 3,6%
- Akut stressreaktion 3,5%
- Bipolär sjukdom 1,6%
- Andra sjukdomstillstånd i mjukvävnader SEKA 1,6%
- Malign tumör i bröstkörtel 1,5%
Källa: Försäkringskassan
Foto: Freepik
Redaktör & annonsering