Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Här är diagnoserna som kostar samhället miljarder i sjukpenning varje år

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

39,5 miljarder kronor.

Så mycket betalade Försäkringskassan ut i sjukpenning under 2022 enligt en analys som myndigheten själva gjort. Den allra största delen av kostnaderna gick till stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner.

Psykiatriska diagnoser, där stressrelaterad psykisk ohälsa ingår, kostade 16,8 miljarder kronor för sjukpenning vilket motsvarar hela 42 procent av de totala kostnaderna.

Efter det, med 18 procent, kom rörelseorganens sjukdomar. Skador står för 8 procent, tumörer för 6 procent och övriga diagnoser stod för resterande 14 procent av kostnaderna för sjukpenning.

Det konstaterar Försäkringskassan i en analys.

Försäkringskassans fasad
Stressrelaterad psykisk ohälsa kostade 8 miljarder kronor år 2022. Foto: Försäkringskassan

Högre grad psykisk ohälsa

De senaste tjugo åren har utgifterna för den allmänna sjukpenningförsäkringen i relation till hela samhällsekonomin minskat. Kostnaderna innebär fortfarande stora kostnader för såväl enskilda individer som för samhället. I takt med arbetslivets förändring har sjukfrånvaron ändrat karaktär och gått från sjukdomar i rörelseorganen till en allt högre grad av psykisk ohälsa.

Stressrelaterad psykisk ohälsa står för 20 procent eller 8 miljarder av sjukpenningutgifterna. Utmattningssyndrom står för 8,5 procent eller 3,4 miljarder av utgifterna.

”Att utgifterna är stora för vissa diagnoser beror på att det ofta rör sig om många sjukfall, men också att det rör sig om långvariga sjukfall.”

Försäkringskassan

Likheter och skillnader

Psykiatriska diagnoser dominerar sjukpenningutgifterna för både kvinnor och män även om kvinnor är mer drabbade. Men det finns även tydliga könsskillnader med graviditetskomplikationer bland kvinnor medan män drabbas mer av rörelseorganens sjukdomar som skador och cirkulationsorganens sjukdomar.

”Psykiatriska diagnoser dominerar sjukpenningutgifterna för både kvinnor och män även om kvinnor är mer drabbade”, konstaterar Försäkringskassan.

Ung kvinna sitter på soffa och ser orolig ut
47 procent av kvinnorna har fått sjukpenning för psykiatriska sjukdomar vilket kan jämföras med män som ligger på 34 procent för samma diagnos. Foto: Freepik

Topp 10 vanligaste diagnoserna

Försäkringskassan listar de tio diagnoser med största sjukpenningutgifter 2022

  1. Utmattningssyndrom 8,5%
  2. Övriga diagnoser inom anpassnings störningar och reaktion på svår stress 8,3%
  3. Depressiv episod 6,6%
  4. Andra ångestsyndrom 5,9%
  5. Ryggvärk 4,3%
  6. Recidiverande depressioner 3,6%
  7. Akut stressreaktion 3,5%
  8. Bipolär sjukdom 1,6%
  9. Andra sjukdomstillstånd i mjukvävnader SEKA 1,6%
  10. Malign tumör i bröstkörtel 1,5%

Källa: Försäkringskassan

Foto: Freepik

+1
10
+1
2
+1
1
+1
7
+1
6
+1
60
+1
31

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS