Hockeykrönika: IKO tog ett steg i rätt riktning

HOCKEYKRÖNIKA

En poäng och ett steg i rätt riktning.

Toppmötet mellan IK Oskarshamn och Skellefteå var en svängig historia och det skulle svänga ända till en förlängning där Rickard Hugg avgjorde på friläge.

Oskarshamn startade starkast och ägde spelet under de första fem minuterna.

Sedan gjorde Jesper Frödén 0-1, efter att man spelade fast sig själva i egen zon.

Då tog Skellefteå över.

Man pressade IKO stundtals och backarna fick inte ro i sina uppspel.

Ju längre perioden gick desto mer kom man tillbaka in i matchen och man fick dessutom utdelning.

Oliver Larsen tog en solo rush igenom hela zonen runt mål och slängde pucken mot kassen, pucken letade sig in i närmsta krysset. Inte på något sätt orättvist då IKO skapat ett gäng farliga chanser i början av perioden.

Oliver Larsen. FOTO: PETER A ROSÉN

Andra perioden hanm knappt börja innan supertalangen Jonatan Berggren kunde hitta nätet

Han kom in i zonen och slängde den på mål där en skymd Cannata inte kunde se pucken trilla in.

1-2 och Skellefteå styrde spelet, man fortsatte sitt frenetiska forecheckande och man fick gång på gång fast IKO i sin egna zon.

En kvittering skulle dock komma.

Oskarshamn fick ett tre mot två läge, Filiph Engsund hittade fram till kapten Engström som drev pucken in i slottet och avlossade en projektil rakt upp i nättaket. 2-2 skulle stå sig perioden ut trots att Skellefteå bombade ner mot Joe Cannata.

Period tre var en lång transportsträcka.

Skellefteå sköljde över IKO under i stort sätt hela perioden.

Hemmalaget blev tröttare och tröttare

Till sist handlade det mesta om att få med sig poängen och att ta matchen till förlängning.

”Skulle kunna klassas som speedway”

VICTOR SÖDERMAN, HOCKEYKRÖNIKÖR

Även om man ändå skapade i alla fall ett jätteläge där Kim Strömberg kunde ha avgjort men skottet gick över tyvärr. Oskarshamn klarade av att hålla ut och matchen gick till förlängning.

Förlängningen började på ett bra sätt i Oskarshamns ögon.

Man höll pucken och skapade några lägen.

Skellefteå skulle ändå få sista ordet.

När Salmonsson cirkulerat i zonen i vad som skulle kunna klassas som speedway kunde en jagande Adam Wilsby sno åt sig pucken.

Han hittade fram till en fri Rickard Hugg som hur säkert som helst tryckte upp pucken i krysset.

2-3 och extrapoängen till Västerbotten. Inte alls orättvist då man förde spelet i nästan 60 minuter.

Kvällens plus och minus

Man började den här matchen betydligt bättre jämfört med matchen mot Leksand och att Skellefteå då fick in 1-0 kändes snöpligt.

IKO:s försvarsspel var bra under hela matchen och som plåster på såren fick man ändå 1 poäng med sig.

Kvällens minus var hur man inte kunde spela sig ur zon.

Man fastnade gång på gång i egna zonen vilket gjorde att Skellefteå kunde fortsätta trycka på och trötta ut IKO.

Framförallt under sista perioden då det i stort sätt var spel mot ett mål.

Här måste Filander hitta en plan B.

IKO:s huvudtränare Martin Filander. FOTO: PETER A ROSÉN

Passa in mot eget mål i all ära, när det fungerar är det bra, men när det inte fungerar blir man hårt straffade.