Hon vill ha gratis mensskydd i skolan

Hon vill ha gratis mensskydd i skolan

2021-09-23 Av av Peter A Rosén

KALMAR/HÖGSBY

Lina Danlid Burke är en av politikerna från Högsby kommun på Centerpartiets stämma.

I morgon, fredag, kommer hon att argumentera för att skoleleverna i Sverige ska få kostnadsfria mensskydd. Hon ställer sig bakom en motion som har skrivits i frågan.

– Det är viktigt för att unga tjejer ska kunna gå i skolan. Detta är något som sker varje månad och många flickor stannar hemma för att de inte har mensskydd, eller får hjälp med det hemma, säger Lina Danlid Burke.

Lina Danlid Burke (C). Foto: Centerpartiet

Hon konstaterar också att det är sex procents moms på männens preventivmedel, kondomer, i vårt land – men hela 25 procents moms på mensskydd.

”Mensskydd är ju ändå något som tjejer och kvinnor måste ha”

LINA DANLID BURKE (C)

– Mensskydd är ju ändå något som tjejer och kvinnor måste ha. Man kan däremot leva ett liv utan att inhandla kondomer. Där är det väldigt ojämlikt. Det är värt att uppmärksamma detta och försöka få till en förändring, säger Lina Danlid Burke.

Vill du ha sex procents moms på både kondomer och mensskydd?

– Ja.

Vår tidning pratar med Lina Danlid Burke i samband med centerstämmans middagspaus på torsdagskvällen.

Hur har första dagen varit?

– Fantastisk. Det är jätteroligt. Vi är i Kalmar, med vår hubb från Kalmar län – tillsammans med centerpartister från Blekinge. Vi har hubbar över hela landet, med mindre grupper – i och med att man inte vill samla alla under pandemin.

Lina Danlid Burke konstaterar att det nu har gått tio år sedan Annie Lööf valdes till partiledare i Centerpartiet.

– Och hon blev omvald.

– Sedan gick vi in i stämmoförhandlingarna – och det första som vi behandlade var ett av programmen: ”En stark liberal demokrati”. Efter middagen ska vi behandla landsbygd, jordbruk samt miljö- och klimat.

Landsbygdsfrågorna är extra betydelsefulla för Lina Danlid Burke.

”Servicenivån måste vara bra över hela landet, så att man kan bo och arbeta på landsbygden. Det är jätteviktigt”

LINA DANLID BURKE

– Servicenivån måste vara bra över hela landet, så att man kan bo och arbeta på landsbygden. Det är jätteviktigt. Alla kan inte flytta till städerna. Landsbygden måste få leva.

– Det är också viktigt att vi skyddar vår jordbruksmark – och att vi inte exploaterar den. Det är egentligen en försvarsfråga – att vi ska kunna vara självförsörjande. Då är det väldigt viktigt att vi inte bygger på vår åker- och jordbruksmark, utan att vi skyddar den i stället, säger Lina Danlid, som inte bara är med i Högsbykretsen.

Hon är även ordförande för Centerkvinnorna i Kalmar län och jämställdhetsfrågorna behandlas på stämman under fredagen.

I Högsby kommun är Lina Danlid ledamot i kommunstyrelsen och utbildningsutskottet.

Stihna Johansson Evertsson (C) siktar på en riksdagsplats och lämnar därför kommunalrådsuppdraget efter den här mandatperioden. Tar du över som Centerpartiets förstanamn i kommunen efter henne?

– Vi är mitt inne i nomineringsprocessen nu. Det fantastiska med Centerpartiet är att alla medlemmar har rätt att nominera. Det är inte lika öppet i alla partier. Det blir spännande när medlemsomröstningen drar i gång 1 oktober. Sedan har vi nomineringsstämma i november. Då får vi se vad som händer, säger Lina Danlid Burke, som berättar att hon älskar att vara med och påverka och förändra i samhället.

”Jag tycker om politik”

LINA DANLID BURKE

– Jag tycker om politik.

Hur länge har du varit med i Centerpartiet?

– Sedan 2012. Jag var med i CUF (Centerpartiets Ungdomsförbund) tidigare. Jag är uppvuxen i Högsby. Sedan bodde jag utomlands under några år. När jag kom tillbaka, så gick jag med igen.

Varför blev det Centerpartiet för din del?

– För att det är en liberal mittpunkt, som tar avstånd från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är jätteviktigt för mig att vi håller ytterkanterna borta.

– Mångfald är viktigt för mig – och allas lika värde. Jag kallar mig för liberal feminist, säger Lina Danlid Burke.

Centerstämman pågår fram till lunch på söndag.

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn