IKO-tränaren Martin Filander: ”Vi har en rejäl dos med karaktär i laget”

IKO-tränaren Martin Filander: ”Vi har en rejäl dos med karaktär i laget”

2020-05-09 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN/MALMÖ

IK Oskarshamns nye huvudtränare Martin Filander har varit krasslig ett tag – men han räknar med att vara med på lagets träning på tisdag.

– Jag känner mig pigg nu, säger han till vår tidning på lördagen.

Han berättar att han har haft snuva och hosta, men han tror inte att det handlar om coronasmittan.

– Men det är hårda bud nu. Det gäller att hålla sig undan när man har förkylningssymptom, för säkerhets skull.

Martin Filander stannade därför hemma i Malmö under den här veckan.

Han har således följt den inledande fysträningsveckan på distans.

Joakim Thelin är snabbast och starkast bland dem som är på plats nu. Han och Pontus Näsén vann dessutom uthållighetstestet. Hur ser du på Thelins utveckling?

– Han har utvecklats sakta men säkert under ganska många år. Han har gått sin egen väg och jobbat hårt och målmedvetet. Det har gett resultat – och det är jättekul att se.

– Och min erfarenhet är att det tar lite längre tid för stora spelare, säger Martin Filander, som konstaterar att det har hänt mycket med Thelin sedan han såg honom i Västerås-tröjan (där blev det en match för honom under säsongen 2015–16).

Är det dags för Thelin att slå igenom ordentligt i SHL kommande säsong?

– Ja, det vore trevligt.

Är du nöjd med spelarnas insatser på fysträningen under den här veckan?

– Ja, genomsnittet är okej. Men några spelare har en del som de måste jobba vidare med.

Pontus Näsén imponerade och vann löpningen, som tillsammans med inomhuscyklingen ingick i uthållighetstestet. Hur ser du på det?

– Bra. Roligt att se att han kämpar på. Han har också gått en annan väg – och det här var viktigt för honom. Det krävs en viss fysik för att man ska kunna klara av spelet i SHL.

Kommer ni att förändra spelstilen en aning?

– Ja, det är naturligt att man skruvar på en del saker när man kommer in som ny tränare. Men många kommer att känna igen vissa delar. Vi ska behålla det som vi tror på – och bygga vidare på det. Men jag vill att vi ska ha mer fart genom mittzonen – och jag vill att vi ska bli mer kompletta i både offensiv zon och neutral zon. Jag vill se ett bättre presspel, säger Martin Filander, som tycker att rörligheten på backsidan har blivit bättre jämfört med den gångna säsongens uppsättning.

Han konstaterar också att de spelare som var med under premiärsäsongen i SHL nu har koll på vad som förväntas av en spelare på den högsta hockeynivån i Sverige.

”Rejäl dos med karaktär”

– Jag tycker att vi har en rejäl dos med karaktär i laget. Vi har fått in det som behövs, tycker jag. Många av spelarna är på väg uppåt i karriären. Flera befinner sig i en ålder mellan 25 och 32 år, som i regel är de gyllene åren.

– Vi har dessutom en bra bredd i laget. Fler kommer att kunna var med och bidra.

Vilka ska bära laget?

– Jag förväntar mig att alla är redo att bära laget utifrån sin roll. Men det är klart att det finns spelare som ska ange tonen och visa vägen för de nya spelarna. Jag tänker på spelare som ska visa vad IK Oskarshamn står för när det gäller mentalitet och sammanhållning, säger Martin Filander och nämner Jonas Engström, Johannes Salmonsson, Joakim Thelin, Nichlas Torp och Filiph Engsund.

– De står för det viktiga ledarskapet i omklädningsrummet. Hur det blir på isen, ja, det kommer att utkristallisera sig.

Får Jonas Engström fortsätta som lagkapten?

– Det är klart att chanserna är goda – men det beslutet tar vi längre fram.

Thomas Fröberg (general manager) sa till vår tidning att målsättningen är att bli elva i sluttabellen. Hur ser du på det?

– Ja, vi har inte spikat någon målsättning än. Det är något som vi kommer att ta upp inom gruppen framöver. Men klubbens målsättning är att laget ska gå till slutspel inom tre år. Det är vad vi har att förhålla oss till.

Den primära målsättningen är i första hand att landa högre upp än förra säsongen, fastslår IKO-tränaren.

Målsättningen är i första hand att hålla sig kvar?

– Nja, målet bör vara något annat än ett antinegativt mål.

Okej, låt oss prata om nyförvärven. Den nye målvakten Joe Cannata – som har värvats in från Björklöven – är mycket intressant. Vad säger du om honom?

– Det är en otroligt bra målvakt, som gjorde en kanonsäsong och blev årets målvakt i allsvenskan. Han har en bra storlek och fina meriter. Han läser spelet bra och är duktig på att spela i ett system,

Vad säger du om de nya backarna?

– Adam Janosik, Brian Cooper och Nolan Zajak är spelare som måste vara med och bidra. Oliver Larsen är det mest oskrivna kortet. Han har fina egenskaper – men han är yngst och grönast.

Den nye centern, Kim Strömberg, gjorde en kanonsäsong i den finska högstaligan under den gånga säsongen. Men det har varit mycket upp och ner under hans karriär. Hur ser du på det?

– Jag förväntar mig inte att han ska göra 50 poäng i SHL. Men vi behövde en rutinerad spelare som kan bidra med kvalitet i båda riktningarna. Tanken är också att han ska bära någon av toppkedjorna.

– Man ska heller inte underskatta det här med att en spelare har haft en brokig karriär. Att hitta en väg ut är något som stärker en.

Kim Strömberg är en kraftfull spelare, med rätt storlek, som förväntas göra en hel del poäng. Men han kommer också att vara betydelsefull när det kommer till att stänga ned motståndarlagen, påpekar Martin Filander.

Det känns som att Tyler Kelleher skulle kunna ta ett steg till och bli lite jämnare. Hur ser du på det?

– Ja, jag tror det. Han har jättefina egenskaper. Och han har tagit med sig en del från förra säsongen som han jobbar vidare med. För vår del handlar det om att använda hans styrkor på ett bättre sätt. Så att vi får ut mer av hans spetsegenskaper.

Det känns som att även Filiph Engsund och Markus Modigs kan ta något kliv till. Vad säger du om det?

– Ja, de har kvaliteterna som krävs för att ta ytterligare kliv. Det är upp till dem. Det gäller att ta den tuffare konkurrensen på rätt sätt.

Hur ser träningsupplägget ut framöver?

– Vi tränar tillsammans under den kommande veckan. Sedan kör spelarna på egen hand i en vecka. Därefter kör vi två veckor ihop. Sedan kör de en vecka på egen hand igen – och därefter kör vi tillsammans i två veckor innan semestern, då spelarna tränar på egen hand.

Hur kom det sig att du valde att tacka ja till jobbet i IK Oskarshamn?

– Det var en kombination av olika saker. Dels var klubben väldigt tydlig med att man ville ha in mig och att jag skulle få möjligheten att påverka min omgivning. Stommen i laget är kvar, dessutom, vilket betyder mycket. Det finns något att bygga vidare på. Och jag är imponerad av karaktären i laget.

– Jag har varit i SHL med både Örebro och Malmö och jag vet vad som behöver göras.

Hur vill du beskriva dig själv som tränare?

– Jag är öppen, väldigt driven, mycket engagerad och noggrann. Jag är en relationsbyggande tränare som vill bygga upp en trygg miljö.

Vad visste du om Oskarshamn som stad sedan tidigare?

– Inte särskilt mycket. Jag har jobbat på Scania och jag har varit i Oskarshamn i en arbetsrelaterad i kampanj. Men i övrigt har jag bara varit i arenan. Det ska bli kul att få lära känna staden nu under sommaren. Det finns mycket att se.

Personligt / Martin Filander

Ålder: 38 (fyller 39 senare i år).

Bor i: Malmö (flyttar till ett hus i Oskarshamn i juni).

Familj: Sambo och två barn.

Fritidsintressen: ”Familjen. Hinner inte med mycket mer än det. Men jag är intresserad av idrott i allmänhet och tidigare har jag spelat golf. Den ligger dock i träda nu.”

Klubbar som spelare: Botkyrka, AIK, Almtuna, Örebro och Åker/Strängnäs.

Klubbar som tränare: Örebro J20 Elit (huvudtränare), Örebro (assisterande general manager i SHL), Västerås (huvudtränare i allsvenskan), Malmö (assisterande tränare i SHL).

Aktuell som: Ny huvudtränare i IK Oskarshamn.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

IKO:s senaste tränare Per-Erik ”Perra” Johnsson och nye tränaren Martin Filander. Bilden togs efter en match mellan Oskarshamn och Malmö (där Filander var assisterande tränare) under den gångna säsongen. FOTO: PIERRE STJERNFELDT
Dela gärna artikeln: