KD reagerar starkt på att covid-19-testkiten tar slut snabbt i länet: ”Mycket olyckligt”

KD reagerar starkt på att covid-19-testkiten tar slut snabbt i länet: ”Mycket olyckligt”

2022-01-18 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Kristdemokraterna reagerar starkt på att de länsbor som behöver testa sig för covid-19 inte får möjlighet till det på grund av att testkiten är slut.

Det är inte rimligt, betonar partiet.

I en skrivelse till regiondirektören Ingeborg Eriksson, som lämnades in under måndagen, efterlyser Jimmy Loord (KD) och Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) en plan för bättre tillgång till testkit.

”Att medborgare kan testa sig för pågående covid-19-infektion är både en viktig trygghetsåtgärd för individen och en viktig smittskyddsåtgärd för samhället. Dessvärre har tillgången till testkit i Kalmar län under flera veckor präglats av störningar. Medier har ett flertal gånger uppmärksammat att testkiten i de lådor där medborgarna kan hämta fritt tar slut. Detta är också vår erfarenhet. Vid ett besök på hälsocentral nyligen fanns inga testkit att hämta trots att det bara hade gått nio minuter sedan hälsocentralen öppnade”, skriver de.

Jimmy Loord (KD). Foto: Kristdemokraterna

”I ljuset av individens och samhällets intresse av att människor kan testa sig på ett enkelt och effektivt sätt är detta mycket olyckligt. Vi ser med oro på den ryktesspridning omkring påstådd bunkring av testkit som förekommer. Detta visar hur det offentligas tillkortakommanden kan leda till ökade spänningar i samhället. Vi känner till att vissa åtgärder har vidtagits för övervakning av upphämtningslådor men uppenbarligen är de inte tillräckliga. Vi efterlyser en mer ambitiös plan som gör det troligt att medborgarna kan lita på att de kan testa sig när de behöver det. Vi vill också redan nu ta del av de tankar som finns omkring hur en sådan plan bör utformas samt en analys av de faktorer som ligger till grund för att medborgarna idag inte har tillgång till testkit på ett rimligt sätt”, skriver Jimmy Loord och Chatrine Pålsson Ahlgren.

Foto: Peter A Rosén (översta bilden)

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn