Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kristdemokraterna i Kalmar län: ”Vem kommer att säkerställa att mobiltäckningen blir bättre?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

REGIONEN

Kristdemokraterna i Region Kalmar län undrar hur den politiska SCV-majoriteten arbetar för att säkerställa en god mobiltäckning i länet. Frågan ställs i en interpellation till regionfullmäktige så mobiltäckningen i länet är svajig på flera ställen och behöver byggas ut med moderna mobilnät. ”Digitaliseringen är en central del av samhällsutvecklingen”, skriver Åke Nilsson (KD) i ett pressmeddelande.

Hur arbetar den politiska majoriteten för att säkerställa en god mobiltäckning inom Kalmar län? Den frågan ställer Åke Nilsson (KD) i en interpellation när regionfullmäktige samlas till möte i Mönsterås i veckan.

– Digitaliseringen är en central del av samhällsutvecklingen. Den möjliggör en tillgänglig och modern välfärd, en konkurrenskraftig industri och en hållbar utveckling. Även i Region Kalmar län återkommer digitalisering som en viktig del av olika planer och strategier. Men allt detta kräver moderna och säkra kommunikationsnät bland annat genom utbyggnad av mobilnät baserade på 4G, 5G och andra trådlösa tekniker, säger Åke Nilsson (KD), tjänstgörande ersättare i regionfullmäktige.

Länet långt ifrån att nå målet

Sveriges nationella bredbandsplan, antagen 2016, har visionen om ett fullt uppkopplat Sverige med mål för både mobil täckning samt för höghastighets-bredbandsförbindelser för hushåll och företag. Fram till 2020 skulle 95% av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med en minimikapacitet på 100 Mbps och vid 2025 skall hela Sverige ha tillgång till höghastighetsbredband.

– Strategin har även ett mobiltäckningsmål som säger att år 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Något som vi i realiteten är långt ifrån att nå, i synnerhet i vårt län. Jag tycker det är oroväckande att den politiska majoriteten inte med en stavelse nämner mobiltäckningen i sina strategidokument för vår region. Den nationella strategin samt Post- och Telestyrelsen påtalar båda vikten av att lyfta fram regionala prioriteringar, säger Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Regional strategi saknas

Kristdemokraterna ställer frågan om vad som kommer hända när 2G- och 3G-näten släcks ned, något som ska ske senast 2025.

– I dag är mobiltäckningen svajig på många håll i länet. Vem kommer säkerställa att mobiltäckningen blir bättre, och inte sämre efter 2025, om inte Region Kalmar län prioriterar frågan? En dålig mobiltäckning orsakar problem för gröna näringar. Det minskar attraktiviteten i att bo och verka i landsbygd. Dåliga kommunikationer riskerar också att bli ett problem för räddningstjänst, vård, larm och kollektivtrafiken. Frågorna måste behandlas politiskt och eftersom det saknas en regional strategi vill Kristdemokraterna lyfta frågan till diskussion, avslutar Carl-Wiktor Svensson (KD).

”Vem kommer säkerställa att mobiltäckningen blir bättre, och inte sämre efter 2025, om inte Region Kalmar län prioriterar frågan?”

Carl-Wiktor Svensson (KD) om

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS