Krönika: ”En hel påfågel på huvudet”

Krönika: ”En hel påfågel på huvudet”

2020-08-10 Av av Conny Blomander

Annons: Smålandshamnar

SPORTKRÖNIKA

IFK Oskarshamn måste få ut mycket mer i sista tredjedelen
– ett ansvar som ligger på alla utespelare.

Jag har sett IFK Oskarshamns båda hemmamatcher, först mot Målilla och senast mot Hultsfreds FK i lördags.
Det var två snarlika matchbilder. IFKO som tryckte på och motståndarna som kröp hem.
En matchbild som inte borde vara någon överraskning för IFKO.
De blåvita är så pass bra och så pass upphaussade att det är inte bara är en fjäder i hatten utan en hel påfågel på huvudet för motståndarna att ta poäng på Arena Oskarshamn.
Det som jag reagerat över är att IFKO inte är mer aggressiva i den sista tredjedelen, att laget inte tar fler avslut. Detta har varit mest uppenbart i de första halvlekarna.

IFKO nollade både mot Målilla och Hultsfred de första 45 minuterna, vilket givetvis irriterat lagledningen.
Det blev 3-1 hemma mot Målilla till slut när gästerna kroknade helt i andra.
Det blev ”bara” 2-2 hemma mot Hultsfred.

Går ut på att vinna

Fotboll går ut på att vinna och då måste man göra mål. Just nu är det IFKO:s stora dilemma.

Spelet i den sista tredjedelen är för omständligt. Det behövs fler attacker som Johan Persson och Axel Karlsson bjöd på.

De gick direkt mot mål och drog iväg skott. Johans blev en målvaktsretur som Simon Johansson fullföljde på och petade in – men blev helt felaktigt avvinkad för offside.
Axel gick också direkt på mål, sköt och satte bollen intill stolpen.
Det är mer sådant som behövs när lagen backar hem med åtta man. Och det är mer initiativ som Simon Johansson visade, att fullfölja med kraft, som behövs.
Sedan har IFKO varit oroväckande dåliga på huvudspelet på inlägg och hörnor. Även där saknas kraften och fajten inne i boxen.
Att IFKO har potentialen är det ingen tvekan om.

Potentialen finns

Att tappa onödiga poäng kan bli ödesdigert för IFKO, som siktar på att vinna serien och gå upp, när det bara är en enkelserie som ska spelas och IFKO är ett så attraktiv byte den här säsongen.
Det krävs mer av IFKO i den sista tredjedelen och det ansvaret ligger självklart på alla utespelare.
Det finns lag som ligger och lurpassar på IFKO och som inte är lika upphaussade. Se bara på Stjärnan som inlett med tre segrar.

I premiären hemma mot topptippade Södra Vi. Inget vackert spel men seger. Borta mot Fårbo var det inget snack. Påskallavikslaget var mycket effektiva i den omtjatade sista tredjedelen.
Även borta mot Djursdala på deras lilla och trånga plan.
Södra Vi ångar på och har två vinster efter Stjärnan och 14-4 i målskillnad.
Fajten om seriesegern kommer att stå mellan IFKO, Stjärnan och Södra Vi.
IFKO har både Södra vi och Stjärnan på hemmaplan. Om man i dagsläget ska se det som en fördel eller inte är frågan?
Jag räknar heller inte bort Hultsfreds FK. De kan mycket väl vara med och slåss om topptreplatserna, men kanske inte om seriesegern.
Men jag räknar med att Eric Persson, Stefan Berkeby och övriga i blåvitt kommer att få ordning på anfallsspelet.

Och när det sitter så ska det inte hjälpa att motståndarna backar hem, det ska istället vara en stor nackdel för dem.
Det var imponerande av Fårbo att vinna med 3-1 borta mot Storebro. Det gav Kent Niklassons unga lag en rejäl kick i självförtroendet och som bara är att ta med sig och bygga vidare på och hålla undan från negativt kvalspel.
Fårbo har Djursdala borta imorgon tisdag. Jag tror den lilla planen kan vara till fördel för Fårbo.
*Imorgon tisdag är det premiär i Bauhaus-ligan, speedwayens elitserie. Även här kommer man att köra en enkelserie med slutspel.

Alla lagen går till slutspelet, kvartsfinaler. Och det är här som den riktiga fajten om SM-guldet kommer att börja.

Man kan tycka att grundserien bara blir en transportsträcka, men riktigt så enkelt är det inte. Det är under de här åtta matcherna som lagledarna får tid på sig att få fram det optimala laget till slutspelet.

Dessutom får serievinnaren möta sistalaget i kvartsfinalen och så vidare.

Tuff match

Dackarna inleder med en riktig tuff match. Vetlanda borta.

Vetlanda har rutinerade Peter Ljung.

Han kommer sannolikt att plocka näst in till fullt – om inte Dackarnas förare lyckas få stopp på honom. Peter är mycket startsnabb men det är även Dackarnas Jacob Thorssell och Oliver Berntzon.

Frederik Jacobsen har kört mycket bra i polska 1.liga och blir intressant att få se. För att inte tala om ”gamla” härliga Hans Andersen som gör comeback. Han var hjälte när Dackarna tog hem senaste SM-guldet, 2007. Å andra sidan var det ju ett tag sedan.
Västervik inleder borta mot Piraterna i Motala. Piraterna är åderlåtna och Västervik bör vinna med minst 46-44. Nu tror jag siffrorna blir större än så.
En reflektion jag gjorde när jag såg lagens preliminära lag på Svemos hemsida var att alla lagen inte nominerat sju förare – även om man bara använder sex förare i matcherna. Men det är tillåtet att ha sju förare. Risken är i sig stor att sjundeföraren inte får åka ett enda heat. I sig blir det en merkostnad för klubbarna att ta med en extraförare – men som kan visa sig lönande poängmässigt.
Om någon förare blir skadad i början av matcherna eller någon kör in i tejpen och blir utesluten så kan lagen plocka in sjundeföraren.
Jag tror det kommer att bli legio, åtminstone på hemmamatcherna.
Någon riders replacement kommer vi med alla sannolikhet inte att få se den här säsongen. Det är de tre förarna med bäst snitt som lagen kan köra riders för. Å andra sidan är de tre sista heaten i matcherna nomineringsheat. Då får lag som kör riders köra ett heat med bara en förare.
Visst blir det en unik speedwaysäsong men absolut inte ointressant.
Let the show begin.

TEXT

Conny Blomander
conny@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: