Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Är hans uppdrag att lägga ned Oskarshamns sjukhus? I så fall är han på fel ställe”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Sjukhuschefen står inte upp för Oskarshamns sjukhus och akutverksamheten. Det är beklämmande. Som chef för sjukhuset borde han ha uttryckt sig lite mer hoppfullt om vårt sjukhus i intervjun med ON. Personalen på sjukhuset och medborgarna i mellanlänet läser ju det här. Och det är väl inte det de vill läsa när högste chefen på stället uttalar sig. Man vill i stället läsa om en chef som verkligen står upp för sjukhuset. Den uppfattningen får man tyvärr inte när man läser intervjun. Vilket uppdrag har Christer Svensson fått egentligen? Och vem, eller vilka, har gett honom uppdraget? Det skulle jag vilja veta, säger region- och kommunpolitikern Leif Axelsson (SD) till vår tidning på lördagen.

– Är hans uppdrag att lägga ned Oskarshamns sjukhus? I så fall är han på fel ställe. Sedan undrar jag vad han menar med att sjukvården i Region Kalmar län ska ses som ett enda paket och ett helt vårdlandskap där behovet ska styra – vad betyder det? Vi har ju tre sjukhus. Där måste han förklara sig. Vilket behov har vi som skattebetalare, medborgare och patienter i mellanlänet? Vi har ett behov av att ha nära till ett akutsjukhus.

Oskarshamns sjukhus
Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

”Vårt sjukhus ska inte förvandlas till en rehabklinik eller något äldreboende. Sjukhuset ska vara ett sjukhus – och inget annat”

Leif Axelsson (SD), politiker i Region Kalmar län och oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Han sa att han tycker att Oskarshamns sjukhus ska vara kvar – men att det ska ha en inriktning som är kopplad till behovet…

– Vi ska inte ha någon annan inriktning. Det kommer jag att kämpa för. Vårt sjukhus ska inte förvandlas till en rehabklinik eller något äldreboende. Sjukhuset ska vara ett sjukhus – och inget annat.

Jag frågade sjukhuschefen om han kommer att kämpa för att Oskarshamns sjukhus ska få vara ett akutsjukhus även i fortsättningen. När det gäller Kalmar län ska regionen klara det akuta uppdraget, men hur det ska utformas, ja, det kunde han inte svara på i nuläget…

– Vem ska svara på det?

Det undrar Leif Axelsson.

”Han får vara hur trött han vill – men vi är inte trötta på det”

Sjukhuschefen sa också att han är trött på att det pratas om det akuta hela tiden…

– Han får vara hur trött han vill – men vi är inte trötta på det.

Samtidigt pratar sjukhuschefen om ”nära vård”. Hur nära är den om den ligger sju mil bort?

– Ja, vi pratar om nära vård – och så ska den ligga sju mil bort för oss som bor här i mellanlänet. Det är inte nära vård för mig, säger Leif Axelsson.

”Det andas bara avveckling”

Det finns bara medicinläkare på akuten i Oskarshamn. Sjukhuschefen konstaterar att ett flertal akuta tillstånd därför kräver att man åker till Västervik eller Kalmar…

– Man kanske kan göra en första bedömning i Oskarshamn. Varför ska man åka sju mil, till Kalmar, för att genomföra en röntgen som inte visar någonting och sedan åka hem igen? Är inte det slöseri med skattepengar? Vi måste se till att Oskarshamns sjukhus får den bästa kvaliteten och kompetensen. Det är klart att ingen vill söka sig till vårt sjukhus när det skickas ut sådana här signaler. Det andas inte framtid och utveckling. Det andas bara avveckling. Och vår platschef vill inte ens sälja in vårt sjukhus. Vi måste ha en chef som säljer in vårt sjukhus. Vi kan inte ha en person som säljer av det, säger Leif Axelsson.

Sjukhuschefen säger att man tar hand om akuta tillstånd, med fara för livet, på nätterna. Och då måste man ha rätt kompetens, och alla specialiteter finns inte på Oskarshamns sjukhus, betonar han…

– Varför har vi inte det? Är det inte ledningens sak att se till att vi har det? Så tänker jag. Jag tänker också på att vi är en kärnkraftskommun. Vi har stora arbetsplatser här i Oskarshamns kommun. Jag tänker främst på Scania, Saft och kärnkraftverket. Vi har även Gotlandstrafik. Ska vi inte kunna ha ett akutsjukhus då? Det finns så mycket som talar för att vi ska ha ett akutsjukhus. Jag tänker även på polisen. När de griper rattonyktra personer, ska de då tvingas åka till Kalmar för att kunna ta blodproven på nätterna? I stället för att åka upp till Oskarshamns sjukhus och få blodprovet hur lätt som helst. Tvingas man vänta en timme på att provet tas, så är det ju inte tillförlitligt. Polisen tar utandningsprov, men sedan ska promillehalten fastställas via blodprov.

”Är det behovet?”, svarade sjukhuschefen när jag frågade om det ska vara öppet på akuten i Oskarshamn på nätterna. Han betonade att han inte säger att det ska vara öppet eller stängt, men han sa att tillståndet är livshotande om man söker vård på natten. ”Då får man åka ambulans till en sjukvårdsinrättning. Men har man haft ont i örat i tre dagar, exempelvis, så har man inget behov av att åka in till akuten på natten. Då kan man åka in på dagen i stället”, sa sjukhuschefen…

– Det är väl upp till den enskilde att bedöma det, med det skrikande barnet som har ont i sitt öra.

Tror du att akuten i Oskarshamn är nedläggningshotad?

– Ja, jag får den känslan när jag läser intervjun med sjukhuschefen i ON. Skattebetalarna i mellanlänet borde verkligen vara på tå nu. Är det så här medborgarna i Högsby kommun, Mönsterås kommun och Oskarshamns kommun vill ha det?

Har du också fått signaler om att akuten i Oskarshamn är nedläggningshotad?

– Jag har pratat med doktorer, sjuksköterskor och övrig personal. Och de känner en generell oro när det gäller hela sjukhuset. Det handlar inte enbart om akuten.

Är de oroliga för att sjukhuset är nedläggningshotat?

– Ja. Ena gången ska de bygga ut och bygga om – och ta hit magnetkameror – och nästa gång pratas det om besparingar. Det är inte länge sedan intensivvårdsavdelningen stängdes. Vårt sjukhus avlövas mer och mer.

”Och ska man ringa 1177, som sjukhuschefen föreslog, så hinner man dö innan någon svarar”

– Och ska man ringa 1177, som sjukhuschefen föreslog, så hinner man dö innan någon svarar. Det är för bedrövligt med den långa väntetiden, som vanligtvis brukar ligga på mellan en halvtimme och en timme.

Sjukhuschefen säger att Oskarshamns sjukhus ska satsa på rätt saker…

– Vilka saker är rätt för Oskarshamns sjukhus? Det undrar jag. Vad säger S, C, V och sjukhuschefen om det? Ska det vara en geriatrisk avdelning? Eller en rehabklinik? Eller en hälsocentral? Vilka är det som jobbar med den här frågan just nu? Är personalen involverad? Är cheferna med? Det vore intressant att veta. Ska man genomföra en verksamhetsförändring, så är det viktigt att man har med sig toppen och folket på golvet. Vi betalar skatt för att ha ett sjukhus här.

– Skattebetalarna och patienterna måste få chansen att säga vad de tycker om detta. Det ska inte tjänstemän sitta och utforma, säger Leif Axelsson.

”Det är väldigt bra att Oskarshamns-Nytt tar tag i frågan om Oskarshamns sjukhus”

Han fortsätter:

– Det är väldigt bra att Oskarshamns-Nytt tar tag i frågan om Oskarshamns sjukhus, så att medborgarna och skattebetalarna får kännedom om detta. Egentligen ska man inte kritisera tjänstemännen – det är Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i den politiska majoriteten i Region Kalmar län som är ytterst ansvariga för sjukvårdsverksamheten och eventuella verksamhetsförändringar – men jag kan inte låta bli att fundera på sjukhuschefens svar i ON. Och man får inte glömma att det är tjänstemännens förslag som ligger till grund för många politikbeslut. Här gäller det att man går i takt och att man verkligen är kritisk och tittar på sparförslagens konsekvenser.

”Det här berör mig jättemycket”

– Tjänstemännens uppgift är, självfallet, att ta fram förslag – men det får vara rim och reson när beslut ska fattas. Och allmänheten måste få kännedom om tjänstemannaförslagen som presenteras för politiken. Och som politiker kan jag inte sitta still och se på när jag ser detta. Det här berör mig jättemycket. Jag tänker på dig, mig och alla medborgare i mellanlänet – ska vi kasa och åka kors och tvärs på E22:an, i ur och skur, och uppta platser hos ambulansverksamheten för att få komma till akuten i Västervik eller Kalmar? Har vi så många ambulanser – har vi så mycket personal, så att de kan ta hand om oss? Någon föreslog att vi kunde ta en taxi till Kalmar eller Västervik, men vi har ju inte ens en taxirörelse i Oskarshamn. En nedläggning av akuten i Oskarshamn skulle få förödande konsekvenser. Vi har en fantastisk akutsjukvård – den har fått pris för sin verksamhet.

”De är oroliga för sin framtid”

– Det här är också något som oroar dem som jobbar på Oskarshamns sjukhus. Jag har pratat med en del av dem. De är oroliga för sin framtid. De får inga klara besked. Och det är klart att de då börjar se om sitt hus och söker nya jobb. Man undrar om det är en medveten strategi från tjänstemannahåll? Eller är det omedvetet? Jag vet inte. Men man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Vill man skapa en oro just för att få den här effekten? Och i nästa andetag kan man säga att ”ja, där ser ni, vi har inte kompetensen som krävs här”.

”Det är dåligt av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i regionen att skylla på regeringspolitiken i Stockholm”

– Sedan tycker jag att det är dåligt av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i regionen att skylla på regeringspolitiken i Stockholm. Det är ett svagt kort. Men jag tycker givetvis att vi ska satsa på sjukvården och äldreomsorgen. Vi ska ha en sjukvård och en äldreomsorg i världsklass. Och jag personligen är inte främmande för tanken på att skrota regionerna och låta staten ta hand om våra sjukhus. Så att vi får en likvärdig sjukvård i hela landet. Men det är min personliga åsikt. Jag blir mer och mer övertygad om detta. Det är så stora kvalitetsskillnader inom sjukvården i Sverige, säger Leif Axelsson.

”Jag tänker kämpa för vårt sjukhus”

Vad tänker du göra inom den här frågan framöver?

– Jag tänker kämpa för vårt sjukhus. Jag tänker bilda opinion mot detta. Jag undrar om Kalmar och Västervik klarar av att ta emot akutpatienterna från Oskarshamn, om vår akut läggs ned? Finns de resurserna? Tveksamt, tror jag.

Leif Axelsson (SD)
”Har vi ingen akutverksamhet, vad blir då nästa steg på Oskarshamns sjukhus?”, undrar Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS