Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

LEIF AXELSSON (SD): ”Jag är mycket upprörd”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

På torsdagskvällen berättade vi att socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD) hade bestämt sig för att besöka några av äldreomsorgens verksamheter, med anledning av den senaste tidens insändare i ON från undersköterskor i Oskarshamns kommun.

Men på fredagen tvingas han konstatera att han har blivit stoppad.

Socialförvaltningen hänvisar bland annat till att spridningen av coronaviruset ökar i samhället.

Leif Axelsson köper inte den förklaringen. Han är övertygad om att det är Socialdemokraterna som drar i trådarna i kulisserna.

– Jag är mycket upprörd över det här beslutet, säger han.

Det är i ett e-postmeddelande som den tillförordnade socialchefen Cecilia Wahlström skriver om nya instruktioner från smittskyddet i Region Kalmar län. Det innebär exempelvis att personalen ska bära munskydd i arbetet.

Hon tycker därför inte att det är lämpligt att uppmana till besök i verksamheterna för närvarande. I mejlet till Leif Axelsson är Cecilia Wahlström dock tydlig med att det inte finns något generellt besöksförbud

Men samtidigt påminner hon honom om att det i februari 2019 togs ett beslut om hur arbetsordningen ska se ut för kontaktpolitikerna under innevarande mandatperiod – och det beslutet gäller alltjämt, fastslår hon.

Cecilia Wahlström skriver också att det kan finnas andra möjligheter för medarbetare som vill framföra sina synpunkter till politikerna. Det måste inte ske på arbetsplatserna, under semester- och pandemitider, poängterar hon.

Hon tycker dessutom att det är bra om dialogen kan hållas inom den närmaste verksamheten, med tanke på att det är där som ett förändringsarbete kan genomföras.

”Jag förstår inte varför de är rädda”

LEIF AXELSSON (SD), LEDAMOT I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Cecilia Wahlström skriver att hon tycker att det är tråkigt att det finns en uppfattning om en rådande tystnadskultur i verksamheterna. Kommunikation och tillit är grundstenarna i all verksamhet, påpekar hon.

Men det är uppenbart att det är Socialdemokraternas tystnadskultur som ska råda ute i verksamheterna, understryker Leif Axelsson i en ON-intervju.

– Jag lägger inte skulden på förvaltningen – jag lägger den i stället på sossarna. Jag förstår inte varför de är rädda.

Du anser att du hade kunnat genomföra verksamhetsbesöken på ett smittsäkert sätt, med munskydd och andra försiktighetsåtgärder?

– Ja, absolut. Det får vara slut med sossarnas försök att tysta personalen. Det är fruktansvärt. Om vi får makten efter valet i höst så kommer verksamheterna att vara helt öppna för politikerbesök, säger Leif Axelsson.

Du är övertygad om att det är Socialdemokraterna som ligger bakom förvaltningens beslut om att säga nej till verksamhetsbesök i nuläget?

– Ja.

– Det är väl klart att vi måste få träffa ordinarie personal och semestervikarier. Det här är så dåligt skött.

Politikerna i socialnämnden är dessutom ytterst ansvariga för verksamheten…

– Ja, vi är ytterst ansvariga. Men vi blir ändå stoppade.

Vad är Socialdemokraterna rädda för, tror du?

– Jag tror att de är rädda för att vi ska få se eller höra något som de själva vill se eller höra först. Vi är ansvariga, men majoriteten är ytterst ansvarig. Och Socialdemokraterna vill väl inte att det ska blottläggas, att det är så här eländigt.

– Personalen måste givetvis få prata med de ansvariga politikerna, säger Leif Axelsson.

”De måste sluta upp med att begränsa personalens yttrandefrihet”

Har du någon hälsning till Socialdemokraterna?

– Ja, de måste sluta upp med att begränsa personalens yttrandefrihet. Och de måste sluta med att säga att politikerna inte får genomföra verksamhetsbesök. Socialdemokraterna beter sig mycket tramsigt. Det är klart att vi måste få gå ut i verksamheterna och titta.

– Men jag kommer inte att gå ut den här gången. Jag respekterar beslutet – men jag är upprörd. Det här är en demokratifråga. Och personal vill att jag ska komma ut. De har bjudit in mig, säger Leif Axelsson.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS