Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Liberalerna i Oskarshamns kommun vill undersöka de ekonomiska vinsterna med att lämna Kretslopp Sydost

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Liberalerna i Oskarshamns kommun vill undersöka de ekonomiska vinsterna med att lämna Kretslopp Sydost.

”Detta för att se om det finns möjlighet för kommunen att hitta bättre och mer kostnadseffektiva lösningar för avfallshantering och återvinning”, skriver Pontus Welin (L) och Johanna Wyckman (L) i en fullmäktigemotion.

”Tid av turbulens”

”Kretslopp sydost är en samverkansorganisation som verkar för att främja och utveckla arbete inom återvinning, avfallshantering och miljöfrågor inom sydöstra Sverige. Organisationen består av flera medlemskommuner som samarbetar för att uppnå gemensamma mål och syften. Oskarshamns kommun är en av medlemskommunerna i Kretslopp Sydost. Trots att samarbetet inom organisationen kan ge fördelar, finns det också medlemskommuner som väljer att stå utanför. Detta beror på att vissa medlemskommuner anser att det kan vara mer ekonomiskt fördelaktigt att hitta egna lösningar. Det har oss heller inte gått helt obemärkt förbi att det funnits en tid av turbulens på grund av oenighet och konflikter inom kommunerna som äger bolaget. En noggrann undersökning bör omfatta en jämförelse av kostnader för att vara medlem i Kretslopp Sydost och kostnader för att själva stå för avfallshantering och återvinning. I undersökningen bör även värdera eventuella fördelar och nackdelar som kan uppstå vid lämnande av Kretslopp Sydost. Oskarshamns kommun har ett ansvar för att hantera avfall på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt. Därför är det viktigt att undersöka alla alternativ för att hitta den bästa lösningen som fungerar för kommunen och dess invånare. En grundlig undersökning av de ekonomiska vinsterna med att lämna kretslopp sydost är avgörande för att Oskarshamns kommun ska kunna fatta rätt beslut om deras medlemskap i organisationen. En sådan undersökning är också viktig för att säkerställa att kommunen är kostnadseffektiv i sin avfallshantering och återvinning”, skriver duon.

”Ska inte ha det här kaoset”

ON har tidigare berättat att den partipolitiskt obundne fullmäktigeledamoten Marko Raiskio vill att Oskarshamns kommun ska gå ur Kretslopp Sydost.

– Jag kommer att föreslå det i en motion. Det är tre års uppsägningstid. Vi ska inte ha det här kaoset och de här kostnaderna. Vi ska i stället hitta en kostnadskalkyl tillsammans med Mönsterås kommun, tycker jag. Vi ska inte vara styrda av Kalmar, sa Marko Raiskio.

– Liberalerna tar upp politik som redan någon har föreslagit. Idétorka, säger han till ON på tisdagen.

Marko Raiskio, Oskarshamn
Marko Raiskio. Foto: Peter A Rosén

Liberalerna har även skrivit en motion om utvärdering av företagsstöd.

Pontus Welin och Johanna Wyckman föreslår att:

”Kommunfullmäktige beslutar att kommunen ska genomföra en utvärdering av
företagsstöden. Utvärderingen ska innehålla en analys av vilka företag som har fått stöd,
vilka branscher de verkar inom och hur stödet har använts. Dessutom ska utvärderingen ge
en bild av vilka effekter stöden har haft på företagen, exempelvis i form av ökad omsättning
eller fler anställda.”

Duon fortsätter:

”Liberalerna har i flera andra kommuner runt om i Sverige motionerat om att kommunen ska utföra
en utvärdering av de företagsstöd som ges ut. Syftet är att skapa en ökad transparens kring hur
stöden används och om de verkligen leder till ökad tillväxt i näringslivet. Vi föreslår därför att
Oskarshamns kommunfullmäktige beslutar att kommunen ska genomföra en utvärdering av
företagsstöden.”

”Bättre förståelse”

”Utvärderingen ska innehålla en analys av vilka företag som har fått stöd, vilka branscher de verkar inom och hur stödet har använts. Dessutom ska utvärderingen ge en bild av vilka effekter stöden har haft på företagen, exempelvis i form av ökad omsättning eller fler anställda. Genom att göra en sådan utvärdering kan kommunen få en bättre förståelse för hur företagsstöden används och om de verkligen har en positiv effekt på näringslivet. Det kan också hjälpa kommunen att utvärdera vad som fungerar och vad som behöver förbättras för att skapa bättre förutsättningar för företagande i kommunen”, skriver Pontus Welin och Johanna Wyckman.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS