Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lucas Lodge (M) berättar: Så var första veckan på kommunalrådsposten

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Lucas Lodge (M) har nu avverkat sin första vecka som kommunalråd i Oskarshamns kommun.

– Den har varit bra, säger han.

37-årige Lucas Lodge efterträder Ingela Ottosson (M) på kommunalrådsposten, vilket vi har berättat om tidigare (läs den artikeln här).

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun.

Vad har du hunnit med under inledningsveckan?

– I måndags jobbade jag en hel del med översiktsplanen. Sedan handlade det om att få i gång kontoret och alla konton, som är kopplade till arbetet vid datorn.

”På tisdagen hade jag ett möte med min gamla arbetsgivare, Atrinova. Det rörde sig om ett företag som vill etablera sig i Oskarshamn. Det var ett givande samtal”

LUCAS LODGE (M), KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– På tisdagen hade jag ett möte med min gamla arbetsgivare, Atrinova. Det rörde sig om ett företag som vill etablera sig i Oskarshamn. Det var ett givande samtal.

”Väldigt trevligt”

– Under tisdagen träffade jag även våra sommarlovsentreprenörer i kommunen. Det var väldigt trevligt. För allra första gången har vi sommarlovsentreprenörer i vår kommun, tillsammans med Ung Företagsamhet. Ungdomarna driver allt från kafé och konstnärsverksamhet till cykelverkstad.

Har det gått bra för dem?

– Ja, jag tycker det. De har lärt sig en hel del om företagsamhet i positiv bemärkelse, vilket är bra. Att driva ett kafé handlar inte bara om att baka bullar – man ska även sköta marknads- och bokföringen och allt runtomkring.

Vad har du gjort mer under veckan?

– Jag har varit på företagsbesök i gårdsbutiken Röda Stugan i Lagmanskvarn. Det var en av sommarentreprenörerna som tipsade mig. Röda Stugan har mycket av lokala förmågor. Det är bra.

– Jag har även satt mig in i fiberutbyggnaden, där kommunen håller på med en stor satsning. Det går framåt. Vi har också ägnat oss åt förberedelser inför den lokala folkomröstningen.

”Man skulle vilja ha fler timmar på dygnet”

LUCAS LODGE

– Skogspolicyn är klar, så den har jag kollat på. Sedan hade jag ett långt möte med socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M), om genomförandet av LOV (Lagen om valfrihetssystem, som ska införas inom hemtjänsten i kommunen).

Är det på gång nu?

– Ja, det är på gång. Det ska verkställas nu under hösten. Vi ligger i fas med tidsplanen som vi satte upp tidigare. Det är också jätteviktigt att verksamheten är med på detta, så att implementeringen (förverkligandet) blir bra.

– Det är detta som jag har hunnit med under veckan.

Det var en hel del…

– Ja, men man skulle vilja ha fler timmar på dygnet. Det var i alla fall en bra vecka att börja med. Det var relativt lugnt i kommunhuset, i och med att det fortfarande är semestertider.

– Nackdelen är att det är svårt att hitta tjänstemän om man behöver ställa frågor till dem. Men jag har fått mycket tid till att läsa dokument.

Vad ska du göra nästa vecka?

– Jag har ett möte med Attraktiva Oskarshamn. Och företaget som vill etablera sig i Oskarshamn ska jag ta kontakt med igen. Vi ska räta ut frågetecken till utropstecken.

Ska besöka Hela Människan

– Jag ska även besöka Hela Människan (förening, med kristen grund, som bryr sig om människor som har det tungt av olika anledningar) nästa vecka.

– Sedan ska jag träffa ytterligare ett företag. Det blir även en del byråkrati i form av intervjuer och säkerhetskontroller, för kommunalråd, som ska skickas till Säkerhetspolisen (Säpo). Det är formaliteter som måste klaras av.

Ni är ju två kommunalråd – hur kommer du och Andreas Erlandsson (S) att dela upp arbetsuppgifterna?

– Ingela och Andreas hade olika områden – det smidigaste är kanske att fortsätta på det sättet. Men det är en diskussion som jag och Andreas får ta nästa vecka, då han är tillbaka från semestern.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.

– Jag ser gärna att vi har ett tätt samarbete i många frågor.

Vilka frågor hade Ingela hand om?

–  Hon hade hand om landsbygds- och kompetensförsörjningsfrågorna.

Känner ni varandra sedan tidigare, du och Andreas?

– Nej, men däremot känner vi varandra yrkesmannamässigt – från den politiska världen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS