Magnus Larsson (C): ”Vi som parti måste våga se de problem som finns”

Magnus Larsson (C): ”Vi som parti måste våga se de problem som finns”

2021-09-24 Av av Oskarshamns-Nytt
Annons: Oskarshamns kommun

KALMAR/OSKARSHAMN

– Svensk skola ska utgå från varje elevs bästa för att uppnå en likvärdig skola.

Det sa Magnus Larsson, Oskarshamn, under Centerstämman på fredagen.

Under stämman diskuterades förslag som berör friskolor där Magnus Larsson stödde de förslag som lämnats om att bland annat slopa kösystemet till friskolor, att begränsa möjligheten till vinstuttag till att endast skolor som uppfyller kvalitetsmålen ska få ta ut vinst samt att offentlighetsprincipen ska gälla i så hög grad som möjligt för friskolor. Partistyrelsen hade delvis gått förslaget till mötes angående kötid men föreslagit avslag på de andra två förslagen.

– Det är rimligt att en person som investerat i en friskola också har möjlighet att få avkastning på insatt kapital men det bör vara avhängigt av att skolan också uppfyller kvalitetskraven, säger Magnus Larsson.

– Vi som parti måste våga se de problem som finns med dagens system och vi måste också våga åtgärda dem om vi fortsatt vill värna friskolereformen, säger Magnus Larsson.

– Vi behöver skapa ett system som är öppet och transparent så att alla elever har möjlighet att göra ett aktivt skolval, därför behöver öppenheten öka, säger Magnus Larsson.

– Vi vet att studieresultaten ofta är beroende av vilken skola som en elev hamnar på, därför behöver vi skapa ett system som ger oss en likvärdig skola. Vi kan inte fortsätta att ge vissa elever ett försprång genom att de har kunnat stå i kö till en specifik skola i flera år, kösystemet behöver avskaffas, säger Magnus Larsson.

Dela gärna artikeln: