Malin Sjölander (M): ”Vänsterpartiets förslag är i rätt riktning”

Malin Sjölander (M): ”Vänsterpartiets förslag är i rätt riktning”

2021-04-15 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Moderaterna och Kristdemokraterna har såväl regionalt som nationellt slutit upp bakom olika sakfrågor ihop med Vänsterpartiet. På dagens regionstyrelse stödjer M och KD en motion om semesterväxling från V”, skriver M och KD i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Vi stödjer goda förslag som gynnar medarbetare och medborgare. Region Kalmar län har långt kvar till att bli en attraktiv arbetsgivare för sina 7 000 medarbetare. Det är därför anmärkningsvärt att Länsunionen (S, C och L) avfärdar förslaget med hänvisning till pandemin. De tar inte diskussionen på allvar. Vi tror inte att detta kommer lösa alla problem, men vi ser det som ytterligare ett verktyg som kan hjälpa oss att komma till rätta med bland annat hyrbemanningen. Vänsterpartiets förslag är i rätt riktning att nå målet om fler som är nöjda med regionen som arbetsgivare, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

”Kan vara avgörande”

– Motionen besvaras med hänvisning till att förslaget är juridiskt tvivelaktigt. Samtidigt har bland annat Region Värmland och Kalmar kommun infört semesterväxling utan några större problem med lagstiftningen. Sen vet vi att pengar inte är allt för den som är trött. Några lediga dagar kan vara avgörande, fortsätter Jimmy Loord (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen.

– Det är alltid värt att testa nya förslag, hur ska vi kunna veta om något fungerar om vi inte testar det i praktiken? Fackförbundet Vision har lyft önskemål om att införa semesterväxling för att kunna byta bort semesterdagstillägget som i vanliga fall läggs på lönen mot fler lediga dagar. Kan andra regioner och kommuner borde Region Kalmar län klara av det – inte minst för att bli en mer attraktiv arbetsgivare, avslutar Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet.

ARKIVFOTO

PIERRE STJERNFELDT

Dela gärna artikeln: