Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Marko Raiskio: ”Kikeboskolan ser för jävlig ut”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Jag tycker att kommunen ska bryta avtalet med GPJ Bygg AB (GPJ Samhällsfastigheter AB). Kikeboskolan ser för jävlig ut. Jag var där nyligen, säger Marko Raiskio, tidigare sverigedemokrat och numera en så kallad politisk vilde – partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamn.

Kikeboskolan i Oskarshamn.
Foto: Peter A Rosén

Det var i slutet av september 2021 som ON kunde berätta att GPJ Bygg hade vunnit markanvisningstävlingen gällande Kikeboskolan i Oskarshamn.

Bolaget, som sa att man vill ha hyreslägenheter i byggnaden, erbjöd sig att köpa fastigheten för 4 270 000 kronor.

Kommunen tog ett beslut om att lägga 2,5 miljoner kronor på sanering av marken och ytor utomhus.

Men Marko Raiskio tycker att gymnasieeleverna på yrkeslinjerna ska få chansen att renovera upp Kikeboskolan i stället.

”Ungdomarna skulle lära sig fantastiskt mycket”

Marko Raiskio, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun
Marko Raiskio, Oskarshamn
Marko Raiskio. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Man kan ha lärare på plats – och kanske någon från kommunen som ansvarar för kvaliteten, besiktningsprotokollen protokollföringen. Då får man en levande byggnad, där ungdomarna dessutom får riktigt bra praktik. De får riva, byta fönster, montera kök, tänka till själva och VVS-linjen får dra rör – och elen skulle kunna dras av Etec. Ungdomarna skulle lära sig fantastiskt mycket, säger han.

”För dyrt”

– Det är inte många ungdomar som kommer ut på praktik i dag. Många byggfirmor säger nej, på grund av att de tycker att det är för jobbigt. I det här fallet kommer de ut på praktik direkt.

”Det är bättre att vi har hyresrätter i stället, så att även de som inte tjänar så mycket kan bo och leva i Oskarshamn”

– Det gör inget om det tar tre eller fyra år att renovera Kikeboskolan. När kommunen äger den, så kan den antingen sälja den när den är färdig eller ha den som en kassa. Den som vill bo där sedan får ju en lite billigare hyra i och med att det inte blev så kostsamt med renoveringen. I dag går det inte att bygga med byggfirmor – det blir för dyrt. Och de vill inte ha hyresrätter – de vill ha bostadsrätter. Det är bättre att vi har hyresrätter i stället, så att även de som inte tjänar så mycket kan bo och leva i Oskarshamn, säger Marko Raiskio.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS