Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna är oroliga: Cityläkarna i Oskarshamn kan komma att läggas ned

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Cityläkarna i Oskarshamn kan vara en av de privata hälsocentralerna i länet som riskerar att läggas ned om vänstersidan vinner valet i regionen, påpekar regionråden Malin Sjölander (M) och Carl Dahlin (M) på en pressträff.

”Efter vad jag har hört, så är Cityläkarna väldigt populära. Vill man bedriva privat vård, så ska man få göra det”

MALIN SJÖLANDER (M), REGIONRÅD

– Efter vad jag har hört, så är Cityläkarna väldigt populära. Vill man bedriva privat vård, så ska man få göra det, säger Malin Sjölander.

”Supertydliga”

– Ja, Cityläkarna är en privat aktör – och Vänsterpartiet har varit supertydliga med att de vill ta bort de privata aktörerna inom vården. Och vissa socialdemokrater döljer ju inte sin häxjakt när det gäller privata aktörer inom vården. Vi får se hur det slutar, säger Carl Dahlin.

– Är det bara Centerpartiet som är för privata utförare i ett eventuellt rödgrönt styre, så hänger de ganska löst, fastslår han.

Orkar Centern stå emot Vänsterpartiet i en eventuell rödgrön majoritetsröra? Det undrar Malin Sjölander.

– Även Miljöpartiet har ju börjat prata om att de är tveksamma till privat sjukvård, säger hon.

”Vi kommer att lägga oss framför dörrarna på de privata hälsocentralerna, för att försvara dem, om det behövs”

MALIN SJÖLANDER

Ni känner en påtaglig oro?

– Ja, absolut. Och jag vet hur uppskattade de privata hälsocentralerna är. Jag går själv till en i Västervik. De jobbar på ett annat sätt och är tillgängliga på ett annat sätt, jämfört med regionens hälsocentraler. Vi kommer att lägga oss framför dörrarna på de privata hälsocentralerna, för att försvara dem, om det behövs, säger Malin Sjölander, Västervik, som är etta på Moderaternas regionvalsedel i den norra delen av länet.

Och Carl Dahlin, Färjestaden, är tvåa på partiets regionvalsedel i den södra länsdelen.

Ekonomi.

Tillgänglighet.

Personal.

Det är de viktigaste regionfrågorna för Moderaterna, betonar duon.

”Skräckrapporter”

– Vi har fått skräckrapporter om att var tredje patient, som ska opereras/behandlas, inte får vård i tid. I tid är 90 dagar, i vårdgarantin. Tre månader. Vi moderater har ett partistämmobeslut om att vi ska sträva efter 30 dagar, säger Malin Sjölander.

”Vårt vallöfte är fem minuter”

MALIN SJÖLANDER

– Sedan har vi exempelvis 1177 – där väldigt, väldigt få patienter får svar inom de stipulerade nio minuterna, som är målet. Vårt vallöfte är fem minuter – vägen in i vården måste bli snabbare och smidigare. Stockholm har tre minuter, tillägger hon.

– Vi ser också stora problem när det gäller tillgängligheten. En åtgärd inför sommaren, som alla partier är överens om egentligen, är vårdplatsstängningar. Innan sommaren pratade jag med Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), som berättade att de stängde hela avdelningar redan på 70-talet, då hon jobbade som sjuksköterska inom det dåvarande landstinget. Men nedstängningen genomfördes på ett genomplanerat sätt – för att alla skulle kunna ta ledigt. Och så hade man det mest akuta öppet.

Men i Kalmar och Västervik har inte den S-ledda regionmajoriteten återöppnat vårdplatserna som bommades igen över sommaren, betonar Malin Sjölander.

Sommarstängt på hösten

– I stället fortsätter man att ha sommarstängt, trots att det är höst nu. I Västervik gick man väldigt långt, då man stängde en hel avdelning. Alla palliativa vårdplatser är nedstängda. Och vi kämpar för att de ska återöppnas.

Får de berörda patienterna ligga i Kalmar i stället?

– Nej, de plockas runt på sjukhuset – och ligger på ordinarie vårdavdelningar. Även personalen har spritts ut. De som jobbar med det hamnar inom den ordinarie vården – där de ska vara något slags rådgivare, men det hinner de inte med, enligt dem som jag har pratat med. Så vi är tillbaka på ruta ett, svarar Malin Sjölander.

”Därför har vi ett förslag om närvårdsplatser – som gäller speciellt för Oskarshamns sjukhus”

MALIN SJÖLANDER

Det finns ingen palliativ vård i Oskarshamn?

– Nej, därför har vi ett förslag om närvårdsplatser – som gäller speciellt för Oskarshamns sjukhus. Det är inte palliativa vårdplatser – men det skulle kunna gälla för patienter som är sköra och som behöver mer omvårdnad än man kan få på en vanlig vårdavdelning. Det hade varit intressant att börja med närvårdsplatserna i Oskarshamn, säger Malin Sjölander, som konstaterar antalet vårdplatser i länet är ”nere på kritiska nivåer”.

”Känns i magen”

– Hur hänger det här ihop med operationerna? Jo, det är fortfarande så att operationer leder till att du behöver en vårdplats. Man kan inte gå hem direkt efter alla operationer. Har du fimpat vårdplatser, så kan du inte längre genomföra lika många operationer. När jag var ute och knackade dörr nyligen, så träffade jag en dam som berättade att hennes operation blev inställd. Det känns i magen när man hör sådana vittnesmål.

– Att få igång de här vårdplatserna så fort som möjligt – det är ett av våra vallöften. Vi måste sluta med att montera ned vårdplatser. Man har en övertro på den nära vården – att alla patienter ska vårdas i hemmen. Det kommer inte att fungera, säger Malin Sjölander.

”Vi vill absolut inte sälja ut ett enda sjukhus i länet”

MALIN SJÖLANDER

Och ni vill inte sälja ut Oskarshamns sjukhus?

– Nej, vi vill absolut inte sälja ut ett enda sjukhus i länet. Jag vet att det har dykt upp någon entreprenör i något län och byggt ett närvårdssjukhus, eller något liknande. Vi vill inte stoppa den som eventuellt skulle vilja göra det även i vårt län.

”Vi kommer aldrig att sätta upp en till salu-skylt på E22:an i höjd med Oskarshamns sjukhus”

MALIN SJÖLANDER

– Men vi kommer aldrig att sätta upp en till salu-skylt på E22:an i höjd med Oskarshamns sjukhus. Och det står inget om utförsäljningar av sjukhus i vårt partiprogram, som vi har blivit beskyllda för. I partiprogrammet står det att vi ska öppna för privata aktörer – och det gäller både hälsocentraler och sjukhus. Vi säger ja till det sättet som man bedriver vård på i dag – men vi vill göra det ännu enklare att komma in som privat aktör, om man vill det, säger Malin Sjölander.

– För patientens bästa – det handlar ju om det, säger Carl Dahlin.

”Det är under hennes värdighet”

MALIN SJÖLANDER

Varför tror du att socialministern Lena Hallengren (S) och flera av hennes partikamrater kallade in till en pressträff utanför Oskarshamns sjukhus och sa att sjukhuset kan komma att säljas till en privat aktör om högersidan vinner valet?

– Ska jag vara riktigt krass, så tror jag att det beror på att man är tom på egen politik. Har man inget eget att komma med, så brukar man ta till sådant. I maj lade vi fram ett handlingsprogram med 120 förslag. Så vi behöver inte bry oss så mycket om vad sossarna gör. Har man inga egna förslag, så slår man på någon annan i stället. Om jag ska vara ärlig, så tycker jag att det är ett riktigt svaghetstecken. Att en minister bemödar sig med att jaga ett enskilt regionråd kan man bli lite förvånad över. Det är under hennes värdighet, skulle jag vilja säga, svarar Malin Sjölander.

– Det finns inte ens ett frö av sanning i det de sa på den pressträffen. Jag tycker bara att det är sorgligt och tragiskt att man skrämmer upp folk på det sättet, tillägger hon.

Ni vill snarare satsa på Oskarshamns sjukhus?

– Ja, det vill vi.

– Men vi sticker inte under stol med att vi måste upphandla sjukvård någon annanstans, av någon privat aktör, om vi har långa köer, svarar Malin Sjölander.

”Man måste sluta se de privata aktörerna som ett hot”

CARL DAHLIN (M), REGIONRÅD

– Man måste sluta se de privata aktörerna som ett hot. Man ska snarare se dem som ett komplement. Deras anklagelser hänger inte ihop. De säger att sjukhuset ska privatiseras och att det sedan kan komma att läggas ned. Vem vill köpa något för att lägga ned det? Står det verkligen folk i kö för att köpa? Vi har i dagsläget en ganska stor problematik med att bemanna sjukhuset. Vem köper något som vi inte ens kan driva runt? Vi hyr in personal för 250 miljoner kronor per år i regionen. Privat vård hyrs in, så Socialdemokraternas resonemang hänger inte ihop. Och det här säger de för att skyla över det som det här valet borde handla om – kompetensförsörjningen och tillgängligheten, säger Carl Dahlin.

Hyrbemanningskostnaderna i regionen har legat på en kvarts miljard kronor per år under de tre senaste åren, konstaterar Malin Sjölander.

”Det är en av de största privatiseringarna som sossarna har genomfört”

MALIN SJÖLANDER

– Det är en av de största privatiseringarna som sossarna har genomfört. Det är privata, vinstdrivande företag vi pratar om. Och det ifrågasätter de inte på den sidan – men det gör vi, säger hon.

”Sluta tramsa”

– Vi vill hellre lägga de pengarna på vår egen personal. Eller satsa på att upphandla sjukvård, om det behövs för att jobba ner köerna. Så sossarna ägnar sig bara åt hyckleri. Sluta tramsa och hitta på – och börja fokusera på de riktiga problemen i stället, tillägger hon.

– Sedan måste vi får ordning på ekonomin. Där är vi lite nervösa. Regionen har fått enorma statsbidrag under pandemiåren. Men de hastiga och lustiga och riktade statsbidragen började komma redan innan pandemin. De dyker upp mitt under budgetåren, så vi kan inte ens lägga en rimlig budget.

Det är det som förklarar överskottet på 800 miljoner kronor?

– Ja, större delen. Statsbidragen och börsen. Verksamheterna har inga plussiffror. Detta gör oss jättenervösa. En vacker dag dras statsbidragen bort samtidigt som börsen vänder. Och då har vi inte gjort hemläxan, säger Malin Sjölander.

– Ett av våra viktigaste vallöften är att vi politiker ska gå igenom ekonomin i sin helhet tillsammans med de högsta tjänstemännen. Precis som alla hushåll får göra nu. Avtal måste ses över och så vidare. Gör vi rätt saker? En sådan genomlysning har inte gjorts sedan 2002.

– Det kan ju vara så att vi inte hittar några blottor i ekonomin – det kan vi inte svara på innan – men det är viktigt för transparensen och demokratin att granska regionens ekonomi. Jag tänker exempelvis på alla upphandlingar – det brukar vara ganska många miljarder som ligger och döljer sig. En genomgång av ekonomin kan också leda till att vi kan ställa om och lägga resurser på annat – exempelvis på tillgängligheten och på personalen. En kvarts miljard ligger på hyrbemanningen. Där hoppas vi kunna frigöra minst hundra miljoner.

”Först och främst ska vi sätta igång med att granska ekonomin”

MALIN SJÖLANDER

Vad ska du börja med när du har tagit över som regionstyrelsens ordförande?

– Två saker. Först och främst ska vi sätta igång med att granska ekonomin, så att vi vet att vi står på en solid grund. Vi vill också tillsätta en kriskommission på personalsidan, svarar Malin Sjölander.

– Politiken, de fackliga, cheferna, medarbetarna och administrationen ska ingå i den kriskommissionen. Det finns andra regioner och aktörer som gör bra saker, som vi kan titta på. Det här ska inte gå i långbänk. Vi ska gå från ord till handling och ta reda på vad det är som inte fungerar. Vad vill vi göra och vad kan vi göra? Det är kriskommissionen som ska ta fram svaren på de frågorna, säger Carl Dahlin., som konstaterar att regionen har som mål att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Där är vi inte i dag, tillägger han.

Men finns det tillräckligt med personal? Carl Dahlin ställer själv frågan.

”Vi har brist på sjuksköterskor som vill jobba i Region Kalmar län”

CARL DAHLIN

– Ja, det gör det. Titta bara på alla som jobbar inom den privata sektorn – alltså de som hyrs ut från de privata vårdföretagen. Där har vi ett ganska stort antal. Sedan finns det exempelvis många sjuksköterskor som inte jobbar inom vården i dag. Vi har således ingen sjuksköterskebrist – men vi har brist på sjuksköterskor som vill jobba i Region Kalmar län, säger han.

– Vi måste locka tillbaka sjuksköterskor. Titta på akutmottagningarna som kanske är de mest akuta frågorna som måste lösas. Akuten på länssjukhuset i Kalmar har förlorat omkring 100 medarbetare under de fyra senaste åren. Många kan komma tillbaka – men då måste vi satsa på arbetsmiljö, arbetstidsförkortning och lön. OB-tillägget finns med bland frågorna som vi driver, säger Carl Dahlin, som anser att det ska märkas i lönekuvertet om man exempelvis har jobbat under en julafton.

”Nytt ledarskap”

– Vi vill stå för ett nytt ledarskap när vi, förhoppningsvis, kommer in på måndag. Vi vill vara transparenta och erkänna hur det ser ut. Vi vill lyfta en så sann bild av regionen som möjligt. Vi, Kristdemokraterna och Liberalerna har ett motto: ”Vi ska se problemen, vi ska erkänna problemen – och sedan ska vi lösa problemen”, säger Malin Sjölander.

Ni är förmodligen beroende av ett stöd från Sverigedemokraterna om ni ska kunna ta över. Hur ser ni på det? Har ni pratat ihop er med SD?

– Jag pratar med alla partier, svarar Malin Sjölander.

Men det är väl ett SD-stöd som krävs för att M-KD–L ska kunna ta över?

– Det vet vi inte förrän efter valet.

Men S, C och V lär ju inte hjälpa er…

– Det vet man aldrig. Det beror på hur alternativen ser ut. Om S tappar många mandat och vill att SD ska stå utanför majoritetssamarbetet, så kanske S väljer att stödja oss. Det vet man aldrig. Det är upp till varje parti.

”Du nämnde Vänsterpartiet. Jag vet att de är jättesugna på en arbetstidsförkortning, för att nämna ett exempel. Det kan finnas hundben för flera partier”

MALIN SJÖLANDER

– Jag tror att det viktigaste är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bygger en stabil grund att stå på. Och det har vi gjort. Vi har ett gemensamt handlingsprogram. Bara en sådan sak. Det finns inget gemensamt handlingsprogram på den andra sidan. Alla är välkomna att stötta vår politik, säger Malin Sjölander.

– Du nämnde Vänsterpartiet. Jag vet att de är jättesugna på en arbetstidsförkortning, för att nämna ett exempel. Det kan finnas hundben för flera partier.

Ni utesluter inte att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kan komma att styra regionen med stöd av Sverigedemokraterna?

– Vi utesluter inte något parti. Jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Det finns exempel på regioner som har styrts av alliansen med stöd av vänstern. Exemplen på olika konstellationer är många, svarar Malin Sjölander.

”Jag skulle ha väldigt svårt för att svika mina vänner i Kristdemokraterna och Liberalerna”

MALIN SJÖLANDER

Ni har aldrig funderat på att ta med SD i M–KD–L-båten?

– Inte i nuläget. Samarbete byggs över lång tid. Liberalerna var en gammal kompis som kom tillbaka. I den bästa av världar skulle även Centern höra av sig, säger Malin Sjölander.

Vi sitter i en spännande kommun, Oskarshamn, där S och M har samarbetat i fyra år. Skulle ni kunna göra likadant på regionnivå?

– Jag skulle ha väldigt svårt för att svika mina vänner i Kristdemokraterna och Liberalerna.

Har du någon åsikt om Moderaternas samarbete med Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun?

– Nej, jag kan inte lägga mig i det lokala. Efter vad jag ser, så har de ändå fått i gång ett arbete med LOV (lagen om valfrihet), med mera. Samtidigt stänger inte Moderaterna några dörrar gentemot sina alliansvänner i Oskarshamn, säger Malin Sjölander.

”När vi ska fronta väljarna, så kan vi inte bete oss som ett gäng med dagisbarn som mobbar varandra i sandlådan”

MALIN SJÖLANDER

– Lucas (Lodge, moderatledaren i Oskarshamn) gör ett bra jobb. Han håller alla dörrar öppna. Det är jätteviktigt. När vi ska fronta väljarna, så kan vi inte bete oss som ett gäng med dagisbarn som mobbar varandra i sandlådan, betonar hon.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS