Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommunalråd förtydligar: Inte aktuellt att släcka ner all gatubelysning i kommunen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Det är lite olyckligt uttryckt att gatubelysning ska släckas ner, säger Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun, till ON på onsdagen.

”Det går att släcka ner allt – men det är inte det vi vill göra”

ANDREAS ERLANDSSON (S), ORDFÖRANDE I KOMMUNSTYRELSEN I OSKARSHAMN

– Jag vet inte ens om det är tekniskt möjligt. Det går att släcka ner allt – men det är inte det vi vill göra. Vi vill i stället titta på möjligheter till tidsstyrning, med mera. Behöver det lysa överallt hela nätterna – eller räcker det med platser där folk är ute och vistas? Det är något man tittar på. Det måste givetvis finnas en trygghets- och säkerhetsaspekt i detta. Jag tänker på gång- och cykelvägar och liknande. En plan för detta ska tas fram, säger Andreas Erlandsson.

Innan sommaren fick tekniska nämnden i uppdrag att ta fram förslag som gör att nämnden håller sig inom sin budgetram.

Där ingår en anpassningsplan för gatubelysningen i kommunen.

”Måste minska”

– Vi som kommun måste minska vår totala elkonsumtion, för att gynna hushåll och företag. Vi vill göra det på ett sätt som inte leder till några större konsekvenser för våra kommuninvånare. Vi ska bland annat titta på tidsstyrningar av ventilationer, med mera. Saker som man kanske inte har tänkt på innan, i och med att det inte har kostat så mycket.  betonar Andreas Erlandsson.

Jag tänker på mordet i centrala Oskarshamn i fredags. Det vore ju onekligen olyckligt att släcka ner områden, med tanke på trygghetsaspekten. Men ni kommer alltså inte att släcka ner några områden?

– Nej, det kommer inte att handla om det. Vi ska titta på olika typer av belysning – hur länge de ska lysa och så vidare. Och vad är tekniskt möjligt att göra med tanke på hur nätet är byggt? Vad kan man göra och vad kan man inte göra? Det är något man kommer att titta på, säger Andreas Erlandsson.

Det kommer att finnas ett färdigt förslag någon gång i oktober.

Möte på måndag

– Det här är också en fråga som vi ska prata om i den parlamentariska gruppen. Samtliga partier i fullmäktige bjuds in till ett möte nu på måndag – och gruppen fungerar på samma sätt som under coronapandemin. Men besluten tas inte där, de tas inom förvaltningar och nämnder. Varje nämnd har ansvar för sina områden – men nu går vi in i kristider – och då måste vi jobba bredare politiskt, för att alla ska förstå varför vi genomför vissa åtgärder. Syftet med den parlamentariska gruppen är att förankra åtgärder och skapa en förståelse för dem, säger Andreas Erlandsson.

På tisdagen tog kommunstyrelsepolitikerna ett beslut om att en övergripande sammanställning av möjliga energieffektiviseringar inom kommunens verksamheter ska plockas fram.

Det är kommundirektören Henrik Andersson som har fått uppdraget. Och han delegerar det neråt i verksamheterna.

Samtliga nämnder får därmed i uppdrag att, utifrån en bedömning av behov, fatta beslut om energibesparande åtgärder.

Henrik Andersson ska sedan återrapportera en sammanställning till kommunstyrelsen.

Samtliga verksamheter uppmanas till en generell återhållsamhet av energiförbrukningen.

”Vi tittar i första hand på fritidsverksamheten som är kopplad till arenan”

– Vi tittar i första hand på fritidsverksamheten som är kopplad till arenan. Men några beslut har inte tagits än, säger Andreas Erlandsson.

”Elpriserna bedöms under den kommande vintern att vara de högsta på flera årtionden. Det är därför av avgörande betydelse att minska energiförbrukningen”, står det i kommunstyrelsens beslutsunderlag.

Beteendeförändringar

”En effektivare energianvändning är samtidigt en långsiktigt viktig förutsättning för att skapa ett miljömässigt hållbart energisystem. Energieffektivisering kan uppnås genom tekniska åtgärder och genom beteendeförändringar. På statlig nivå har regeringen gett i uppdrag till samtliga statliga myndigheter att minska energiförbrukningen”, står det i beslutsunderlaget.

”I uppdraget hänvisar man till att den offentliga förvaltningen har en ledande roll i arbetet med att effektivisera och minska energianvändningen. Kommuner och regioner ska enligt kommunallagen ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. I lagen om kommunal energiplanering och i förordningen om kommunal energiplanering finns bestämmelser om kommuners skyldigheter att energiplanera. Flera effektiva och energismarta åtgärder kan på kort och längre sikt vidtas för att minska användningen av el. Många små och enkla åtgärder kan bidra till en bättre helhet för kommunens totala energiförbrukning. Där kan alla verksamheter bidra utifrån sina förutsättningar. Innan beslut om energibesparande åtgärder tas ska konsekvenser för barn och unga särskilt utredas och vägas in i bedömningen”, står det i beslutsunderlaget.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS