Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Personer över 75 år rekommenderas vaccination mot RS-virus: ”God skyddseffekt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till personer som är 75 år och äldre, och till personer från 60 år inom vissa riskgrupper efter att två nya vacciner mot RS-virus nyligen har godkänts för personer som är sextio år eller äldre.

Genom vaccination är det möjligt att förebygga allvarlig sjukdom från RS-virus. RS-virus orsakar stor sjukdomsbörda och med anledning av de två nya vaccinerna som nyligen godkänts så har Folkhälsomyndigheten sett över sjukdomsbördan. Utredningen visar på att det finns en påtagligt ökad risk för allvarlig RS-infektion som leder till sjukhusvård eller död bland personer från 75 år.

– Vi vet att vaccinerna som nu godkänts för äldre har en god skyddseffekt. Mot bakgrund av den påtagligt ökade risken för sjukhusvård och död till följd av RS-infektion rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att personer som är 75 år eller äldre erbjuds vaccination, säger biträdande enhetschef Johanna Rubin.

Riskgrupper över 60 år

Förutom personer över 75 år omfattar Folkhälsomyndighetens rekommendation om vaccination även personer som är 60 år och äldre som exempelvis har kronisk lungsjukdom, kronisk hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, nedsatt immunförsvar eller lever- eller njursvikt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS