Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Polisens uppmaning till alla 18+ inför nyår

ANNONS

MELLANLÄNET

Nyårsafton närmar sig och om du tänker fira det nya året med fyrverkerier är det viktigt att du visar hänsyn till andra samt att du följer de allmänna regler som finns för fyrverkerier, både för säkerhet och för var och när det är tillåtet.

Enligt ordningslagen är det du som har ansvar för att varken människor, byggnader eller annan egendom skadas eller riskerar att skadas av dina fyrverkerier och smällare. Lagen om brandfarliga och explosiva varor säger även att du ska vidta åtgärder som krävs för att förebygga skador på liv, hälsa, miljö och egendom genom brand eller explosion.

”Det må vara vackert, det må vara roligt när det smäller. Men vi önskar be er 18+ att inte förse minderåriga med dylika varor. Många far illa av smällarna och ljusen som denna tid medför. Så med respekt för husdjur, vilda djur och boskap. Även våra krigsveteraner med fler. Var rädda om er och varandra”, skriver Polisen Oskarshamn i sina sociala kanaler.

Fyrverkeri

Lokala ordningsföreskrifter

I mellanlänets kommuner gäller förutom ordningslagen även lokala ordningsföreskrifter och de skiljer sig något mellan kommunerna. Nedan hittar du vad som gäller i respektive kommun:

Oskarshamns kommun

Det är inom samtliga tätorter i Oskarshamns kommun endast tillåtet att använda pyrotekniska varor på nyårsafton samt därpå följande dag till kl. 01.00. Under övriga tider på året krävs alltid tillstånd från polismyndigheten. Avfyringsplats och nedslagningsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter.

  • Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på innetorget Flanaden (mellan Hantverksgatan – Västra Torggatan) samt på Lilla Torget och Stora Torget.
  • Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Oskarshamns sjukhus.

Mönsterås kommun

Om du ska skjuta fyrverkerier i Mönsterås kommun krävs det alltid tillstånd av polisen förutom på nyårsafton och fram till klockan 01 på nyårsdagen, på påskafton och valborgsmässoafton enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Mönsterås kommun. Under de tillåtna tiderna finns bestämmelser för var fyrverkerier och raketer får användas:

  • Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på kyrkogårdar, begravningsplatser, skolgårdar och förskolor.
  • Du får inte skjuta raketer närmre än 250 meter från våra särskilda boenden för äldre.

Högsby kommun

I Högsby kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter enligt ordningslagen står följande att läsa när det gäller fyrverkeri: ”Pyrotekniska varor tillåts endast på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till klockan 01.00 påföljande dag. Under övriga tider på året krävs polismyndighetens tillstånd”.

Var rädd om dig själv och andra

En felaktigt hanterad fyrverkeripjäs eller smällare kan innebära stora risker för människor och egendom. För att använda fyrverkerier ska du vara minst 18 år, nykter och följa bruksanvisningen.

  • Var rädd om dig. Håll avstånd till fyrverkeripjäserna. När du avfyrar dem – använd skyddsglasögon och var nykter.
  • Var rädd om dina och andras barn och ungdomar. Fyrverkerier får inte säljas till personer under 18 år och de får heller inte använda dem. Att sälja till underåriga eller att langa fyrverkerier till dem kan ge böter eller fängelse.
  • Visa hänsyn. Både mot medmänniskor och djur.
  • Håll rent. Städa upp fyrverkeriboxar och skräp efter dig för allas trevnad.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS