Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många i Kalmar län är tveksamma till att handla från Amazon

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Nästan var tredje (29 procent) invånare i Kalmar län är tveksam till att handla från Amazon, och över hälften föredrar att handla från lokala aktörer. Detta och mycket mer visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt.

”Årets största rea Black Friday står för dörren, samtidigt som Amazon – efter år av spekulationer – slutligen lanserat i Sverige. Men e-handelsjätten står inför en utmaning. Enligt en nationell undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Prisjakt uppger nästan var tredje (29 %) invånare i Kalmar län att de har en mycket eller något negativ bild av Amazon. Bland de invånare i Kalmar län som inte vill handla från Amazon, föredrar en majoritet (58 %) att handla från lokala aktörer”, står det i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagen.

”Enligt Kantar Sifos undersökning så är de främsta anledningarna bland invånare i Kalmar län att inte handla från Amazon att de föredrar lokala aktörer framför globala (58 %), att de är tveksamma till Amazons personalpolitik (28 %) och att det inte känns hållbart ur miljösynpunkt (24 %).”

”Mycket medveten konsument”

– Den svenska marknaden skiljer sig från många andra Amazon har verksamhet på eftersom det i hög utsträckning gäller att tilltala en mycket medveten konsument, kommenterar Prisjakts nordenchef Carl Vult von Steyern. Det ställer såklart krav på Amazon, vilket förhoppningsvis leder till att de blir en ännu viktigare part i att utveckla lösningar som gör e-handeln hållbarare, säger Vult von Steyern.

”Samtidigt som undersökningen visar att många invånare i Kalmar län ställer sig kritiska till Amazon, så finns det också de som sett fram emot nätjättens lansering i Sverige. Var tredje (33 %) invånare i Kalmar län uppger att de troligtvis kommer att handla från Amazon, och anledningar till det är bland annat deras breda utbud av produkter (29 %) och billiga priser (24 %). Prisjakt har följt Amazons expansion i Europa på nära håll eftersom man har verksamhet både i Storbritannien och Frankrike, där Amazon redan etablerat sig. Enligt en analys Prisjakt gjort på dessa marknader så är Amazon generellt billigare än lokala konkurrenter.”

”Står stark”

– Amazon har ett mycket brett utbud och det är sannolikt att de kommer pressa priserna rejält i Sverige nu när de lanserat, vilket såklart kommer utmana redan befintliga aktörer, säger Carl Vult von Steyern. Men svensk e-handel står stark och jag skulle säga att de lokala aktörerna har goda chanser att konkurrera. Om Amazon verkligen ska lyckas med sin etablering så behöver de få fler butiker på sin sida och reda ut hållbarhetsaspekten som undersökningen visar att svenskarna har åsikter om, tillägger Carl Vult von Steyern på Prisjakt.

Ytterligare statistik
– 33 procent av invånarna i Kalmar län uppger att de troligtvis ska handla från Amazon, medan 38 procent uppger att de troligtvis inte ska göra det.

– 15 procent av invånarna i Kalmar län har en mycket eller något positiv bild av Amazon, medan 29 procent har en mycket eller något negativ bild av Amazon.

Statistik från Kantar Sifo och Prisjakts undersökning. Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel under tidsperioden 12-20 oktober 2020. Totalt har 3158 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18-79 år. I Kalmar län har man intervjuat 150 personer. 

FOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS