Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så stort lönepåslag får pensionerad omsorgspersonal per vecka om de går in och jobbar i Oskarshamns kommun i sommar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Under de senaste dagarna har ON skrivit om personal- och vikarieproblemen inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun. Läs en av artiklarna här.

Nu har personalutskottet i kommunen, som ligger under kommunstyrelsens arbetsutskott, tagit ett beslut om ett sommarerbjudande till pensionärer som tidigare har arbetat inom äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättning.

Mellan veckorna 25 och 32 får de 3 000 extrakronor i veckan i lönekuvertet – utöver grundlönen – om de går in och arbetar minst 80 procent av en heltid. Därutöver finns det en trappa, när det gäller extrakronorna, som är kopplade till hur mycket pensionärerna i fråga arbetar.

Erbjudandet riktas till dem som tidigare har jobbat som undersköterska eller vårdbiträde (fast personal som flyttar sin semester får också ett lönepåslag, vilket vi har skrivit om tidigare).

Det är socialförvaltningen som administrerar erbjudandet till pensionärerna.

Beslutet om de övergripande formerna togs i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Och kommundirektören, Henrik Andersson, har fått i uppdrag att utforma det hela.

ON pratar med kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på onsdagsförmiddagen.

Hur kom ni fram till summan 3 000 extrakronor i veckan?

– Vi tycker att det är ett skäligt belopp. Jobbar du några veckor så blir det en bra peng, svarar han.

Satsningen handlar om att kunna bibehålla en god kvalitet, betonar Andreas Erlandsson.

“Just nu har vi en fruktansvärt ansträngd arbetsmarknad”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Just nu har vi en fruktansvärt ansträngd arbetsmarknad. Varenda arbetsgivare skriker efter personal. Det är likadant för kommunerna. Vi har omkring 700 arbetslösa personer i Oskarshamns kommun – och på Arbetsförmedlingen finns det drygt 900 lediga tjänster. Den ekvationen går inte ihop. Och det är klart att det påverkar både det offentliga och det privata näringslivet.

Ansiktsbild på kommunalrådet Andreas Erlandsson (S), Oskarshamn.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

– När jag pratar med socialförvaltningen om situationen i sommar, så säger de att den är ansträngd – men det rör sig inte om någon katastrof, som andra kommuner flaggar för. Det här är ett sätt för oss att kunna ha en bra verksamhet över sommaren. Och det är inte ovanligt att vi tar in pensionärer över sommaren.

Hur ser du på artikeln i ON, där en anställd på ett äldreboende i Oskarshamns kommun slog larm om ”en katastrofal situation på personalsidan”. Det finns till och med otäck personal – personer som de äldre är rädda för, enligt personen i fråga, som även berättade om språkförbistring och om personal som inte ens kan ta hand om sig själva. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är lämpligt att man tar det med facket och sin närmaste chef – alternativt går till överordnad chef om man inte får gehör.

“I vissa fall gör man en felaktig bedömning i anställningsintervjuerna, och då får man se till att avsluta med de personerna som inte fungerar i verksamheten”

– Sedan är det som så att vi inte har en uppsjö av människor. Någonstans handlar det om en bedömning – och i vissa fall gör man en felaktig bedömning i anställningsintervjuerna, och då får man se till att avsluta med de personerna som inte fungerar i verksamheten. Men jag skulle inte säga att det här är en generell bild. Jag vet att det har varit bekymmersamt på vissa ställen, men det är farligt att generalisera och säga att det är kris och katastrof överallt i den kommunala verksamheten. För så är det inte.

– Vi har mängder med olika boenden och hemtjänstgrupper – och det är klart att det uppstår problem, precis som det gör på den privata arbetsmarknaden. Men min bild är att vi hanterar situationen på ett bra sätt när det dyker upp problem. Då vidtar vi åtgärder – och det är det viktiga, säger Andreas Erlandsson, som var ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun innan han blev kommunalråd.

Dåliga svenskkunskaper tycks ändå vara ett utbrett problem – under de senaste två åren är det säkert ett tiotal personer som har hört av sig till ON och berättat om språkförbistring. Hur ser du på det?

– Ja, absolut, språket är en utmaning. Och språket är jätteviktigt. Därför har vi också avsatt pengar till insatser som är kopplade till språket. Det är också därför vi vill ha in pensionärer, som kan svenska, under sommaren. Det är också viktigt att våra anställda kan få sina semestrar efter två år med pandemin, så att de orkar att jobba under den resterande delen av året, säger Andreas Erlandsson.

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) hänvisade bland annat till brukarenkäten när han svarade på mina frågor om situationen inom äldreomsorgen. Men dementa personer kan ju inte svara på en enkät…

– Egentligen ska Rolf svara på det, men anhöriga brukar vara med och hjälpa till med att fylla i brukarenkäten.

Hur ska man få fler att välja omsorgsyrkena?

– Vi måste fortsätta på den inslagna vägen. Mycket av våra prioriteringar i Oskarshamns kommun har handlat om vård- och omsorgspersonal. Både sjuksköterskor och undersköterskor. Vi har plussat på med extrasatsningar. Lön och arbetsmiljö är något som vi har prioriterat – och det är något som vi måste prioritera även framöver.

Den anställde som jag intervjuade umgicks med planer på att sluta och söka sig till ett annat yrkesområde i stället. Det är förstås inte roligt för er som kommun att höra något sådant…

– Nej, men människor är inte livegna. Det finns möjligheter att få ett annat jobb, om du är en skötsam individ – tack vare att arbetsmarknaden är så stark. Därför är det viktigt att vi behåller den kunskap och kompetens som finns inom det här området. Då gäller det att vi är en bra arbetsgivare, säger Andreas Erlandsson.

“Vi har meddelarfrihet inom de offentliga verksamheterna – och jag har inget emot att man går till medierna”

Den anställde sa bland annat att chefen inte lyssnar. Vad ska man göra i ett sådant läge?

– Om inte enhetschefen lyssnar, så går man vidare till den fackliga organisationen och områdeschefen. Sedan kan man kontakta politiken om man upplever att man inte får något gehör. Men man går alltid den vägen, närmsta chef först – sedan går man vidare i chefskedjan. Eller så tar man hjälp av sitt fackförbund.

Är det, generellt sett, bra att det finns visselblåsare som går till medierna och berättar om saker som inte fungerar?

– Vi har meddelarfrihet inom de offentliga verksamheterna – och jag har inget emot att man går till medierna. Men jag tycker att man ska de stegen, som jag pratade om, först.

– Annars finns det en risk att man inte har helhetsbilden. Men jag har inget emot att man går till medierna. Det är jättebra att vi har ett samhällsengagemang och starka lokalmedier, säger Andreas Erlandsson.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS