Så slår Migrationsverkets avvecklingsbeslut mot Kristdala

Så slår Migrationsverkets avvecklingsbeslut mot Kristdala

2020-09-28 0 av Peter A Rosén

KRISTDALA

Förra veckan berättade vi att Migrationsverket avvecklar de tillfälliga bostäderna för asylsökande i Kristdala och övriga delar av länet.

– Det är omkring 150 personer som försvinner. Det drabbar hela samhället. Jag tänker främst på skolan, affären och kollektivtrafiken, säger Ulf Ivarsson på Kristdalahem AB, som påverkas väldigt konkret av avvecklingen.

Uppemot 30 av företagets lägenheter i samhället berörs av beslutet.

Omkring en tredjedel av dem är ”vanliga” lägenheter, och ett par av dem har redan blivit uthyrda – resten finns på Humlegården, ett specialboende som Migrationsverket har använt under flera år.

Något för kommunen?

– Vi vet att kommunen har ett stort behov av omsorgsfastigheter. När det gäller Humlegården, så jobbar vi just nu med att plocka fram ett koncept som vi ska presentera för politikerna i kommunen. Det är billigare att använda en befintlig byggnad och anpassa den till en ny verksamhet, jämfört med att bygga nytt. Humlegården är en bra fastighet, som är handikappanpassad – och det finns både brandlarm och hiss, säger Ulf Ivarsson.

Han berättar att Humlegården består av 14 lägenheter (både ettor och tvåor).

Det har gått fem år sedan Kristdalahem AB köpte Byggebos lägenheter i Kristdala.

”Vi har energi”

– Det var uthyrt överallt nu – och det hade varit skönt med lite andrum efter allt arbete som vi har lagt ned under de här åren. Nu får vi börja om istället – vi har återigen lika många tomma lägenheter som vi hade när vi tog över efter Byggebo. Vi är följaktligen på ruta ett igen. Men sådant är livet och vi har energi. Vi börjar om, säger Ulf Ivarsson.

Först och främst handlar det om att ägna sig åt segdragna förhandlingar med Migrationsverket. Han berättar att den statliga myndigheten inte vill stå för återställningskostnaderna nu när lägenheterna måste totalrenoveras.

Det står klart och tydligt i kontrakten som Kristdalahem fick med sig från affären med Byggebo att Migrationsverket ska stå för återställningskostnaden.

Men nu försöker Migrationsverket slingra sig ur det. Det är inte snyggt gjort av en statlig myndighet att bete sig så mot ett litet företag, konstaterar han.

Kristdalahem kommer givetvis inte att ge sig. Formuleringen i kontraktet är vattentät.

”Hänger i luften”

– Mycket hänger i luften nu – det kommer att ta tid att avveckla Migrationsverkets lägenheter. Statliga verk är inte enkla att ha att göra med – men vi kämpar på. Och vi visste ju att Migrationsverket skulle lämna samhället någon gång, säger Ulf Ivarsson.

När det gäller de ”vanliga lägenheterna” som kommer att stå tomma i Kristdala framöver – vad tror du om möjligheterna att hitta nya hyresgäster?

– Vi har en förhoppning om att kunna hyra ut dem. Vi har hög standard i våra lägenheter och det är billiga hyror i Kristdala, säger Ulf Ivarsson.

Han konstaterar också att Kristdala är ett trivsamt samhälle att bo i. Det är en ort där mycket går framåt och där man har en otroligt aktiv och handlingskraftig samhällsförening.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se