Småländska Vetlanda BK är U17-mästare: Vann högdramatisk SM-final

SPORT

Finalhelgens första match bjöd på enorm underhållning när Vetlanda BK tillslut besegrade Villa Lidköping BK med 7-5 i finalen av U17 Nationell i ABB Arena Syd, Västerås. Det skriver Svenska Bandyförbundet i ett pressmeddelande på fredagen.

Finalhelgen i Västerås inleddes under fredagen och först ut var finalen i U17 Nationell där Vetlanda BK ställdes mot Villa Lidköping BK. En match som skulle visa sig innehålla det mesta.

Det var Villa som började bäst både spelmässigt och målmässigt. 2-0-ledningen för västgötarna efter knappa kvarten var allt annat än orättvis, men deras småländska motståndare skulle visa sig ha ess i rockärmen. Inom loppet av sju minuter vände nämligen VBK matchen fullständigt och kunde tillslut gå till pausvila i 4-3-ledning.

– Första 20 tycker jag de är riktigt bra. De trycker på oss med fem, sex spelare och det är vi inte riktigt med på. Sedan bestämmer vi oss och från minut 20 till minut 40 tycker jag att vi är riktigt bra. Vi kämpar för varandra och allting, säger Vetlandas Alex Gustavsson, som själv gjorde lagets två första mål i matchen.

Dramatiska slutminuter

I den andra halvleken såg smålänningarna ut att segla iväg med guldet, bland annat efter att nämnde Gustavsson fullbordat sitt hattrick, men Villa gav inte heller upp utan kamp. 6-3 blev blixtsnabbt 6-5 efter två mål av Villas hattrickskytt Alfons Altersved och slutminuterna blev dramatiska. Först i den absolut sista minuten kunde VBK punktera tillställningen med ett 7-5-mål på hörna och säkrade därmed sitt första SM-guld på pojksidan sedan 2018.

– Det är helt magiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så glad. Det är hur skönt som helst, säger Alex Gustavsson och berättar även om dramatiken under slutminuterna.

– Det är klart att man vet någonstans i bakhuvudet att ”vi får inte missa det här”, men vi har allt i egna händer och när Vilgot (Lindh reds. anm.) sätter hörnan så blir man så jäkla glad. Det är helt sjukt.

Matchfakta Final U17 Nationell: Vetlanda BK – Villa Lidköping BK

Mål: 0-1 12′ Alfons Altersved (Alfons Brännehed), 0-2 14′ Wilmer Fritz (Måns Nyberg, hörna), 1-2 25′ Alex Gustavsson (Vilgot Lindh), 2-2 28′ Alex Gustavsson (Ludvig Tejmark, hörna), 3-2 31′ Oliver Parkner (Vilgot Lindh), 4-2 32′ Oliver Parkner (Alex Gustavsson), 4-3 41′ Wilmer Fritz (Måns Nyberg, hörna), 5-3 52′ Alex Gustavsson, 6-3 57′ Ludvig Tejmark (Loke Nordh), 6-4 64′ Alfons Altersved (Alwin Andersson), 6-5 66′ Alfons Altersved (Alwin Andersson), 7-5 91′ Vilgot Lindh (Alex Gustavsson, hörna).

Hörnor: VBK: 11 (2) VLBK: 15 (2)

Utvisningar: VBK: 2×10 min VLBK: 2×10 min

Domare: Anders Berg

Plats: ABB Arena Syd, Västerås.