Street Art-konstnären Tim Timmey sätter färg på gångtunnlar i Oskarshamn

Street Art-konstnären Tim Timmey sätter färg på gångtunnlar i Oskarshamn

2022-09-23 0 av Annicka Gunnarsson

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

I somras genererade kommunens kultursatsning på offentlig konst sex muralmålningar i Oskarshamn, Figeholm och Kristdala. I oktober blir det fler. Förutom ytterligare tre väggar – aktuella konstnärer och väggar släpps vecka 39 – kommer två gångtunnlar, en vid Låglandsvägen och en vid Norra skolan, att prydas med färgsprakande konst signerad den svenska street art-konstnären Tim Timmey.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Oskarshamn och bli en del av OSA, Oskarshamn Street Art. Det ska bli kul både att måla tunnlar och hålla i en workshop där deltagarna får lära sig grunderna i hur man disponerar en väggmålning och bygger upp ett mönster, men där huvudfokus kommer att ligga på skaparglädje, förklarar Tim Timmey.

Workshop för ungdomar

Den 12 oktober anordnas det en workshop för högstadieungdomar på Döderhultarns plats vid Kulturhuset enligt ett initiativ från kulturkontoret.

– För oss på kulturkontoret är det såklart viktigt att skapa ett så brett engagemang som möjligt bland kommuninvånarna. Ungdomar är en prioriterad grupp så att vi nu kan få till en workshop med en av våra främsta svenska street art-konstnärer känns både kul och spännande. Jag hoppas att alla som är sugna på att lära sig mer om street art tar chansen. Förhoppningsvis leder det här till att vi inom några år har lokala street art-konstnärer som reser jorden runt och målar väggar, säger kommunens kulturchef Marcus Persson.

Förhoppning om tryggare gångtunnlar

Att det just blir gångtunnlar som målas av Tim Timmey är ingen slump. Stadsarkitekt Erik Hjertqvist förklarar:

– Generellt är det inte ovanligt att gångtunnlar kan upplevas som otrygga platser. Förhoppningsvis kan vacker konst – ihop med förbättrad belysning vilket åtgärdades förra året – bidra till att motverka den upplevelsen. Vi har sett från andra städer att utsmyckade gångtunnlar dessutom har minskat det olovliga klottrandet vilket såklart är värdefullt. Jag hoppas att det kommer mycket gott ut från den här satsningen.

”Jag ser verkligen fram emot att komma till Oskarshamn och bli en del av OSA, Oskarshamn Street Art”

Tim Timmey, Street Art-konstnär
Gångtunnel med målning
Gångtunnel målad av Tim Timmey.

FAKTA / WORKSHOP

Den 12 oktober klockan 17-18 kommer det att anordnas en workshop för högstadieungdomar på Döderhultarns plats vid Kulturhuset. Antalet platser är begränsat och anmälan görs till kulturhuset@oskarshamn.se eller på telefon 0491-880 40.

Foto: Albin Wiberg

Dela gärna artikeln: