Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Svenska män dricker i genomsnitt 43 procent mer alkohol än de nya riktlinjerna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Socialstyrelsens nya råd om alkoholintag har vållat stor debatt. Enligt nya beräkningar från IQ så dricker svensken i genomsnitt 10 procent över den nya rekommendationen. ”Även om råden är riktade till vården, så upplever vi en stor efterfrågan från allmänheten på någon form av vägledning för vad som är en måttfull alkoholkonsumtion”, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ i ett pressmeddelande.

Trots en stor debatt kring Socialstyrelsens nya alkoholråd, som av många ansetts för låga, visar nya beräkningar från IQ att genomsnittssvensken dricker nära riktlinjerna. I genomsnitt dricker svensken 10 procent över den nya rekommendationen. Variationen mellan könen och olika åldersgrupper är dock stor.

– Det har varit en hel del upprörda känslor kring Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer kring alkohol, som många anser vara för låga. Det intressanta i vår genomgång är dock att de flesta åldersgrupper faktiskt ligger ganska nära råden, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

8,7 liter alkohol per år

Enligt Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för alkohol innebär en hög konsumtion 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle, en gång i månaden eller oftare. Samma gränser gäller för både män och kvinnor. Riktlinjerna riktar sig primärt till hälso- och sjukvården, men är det bästa tillgängliga mått som finns utifrån befintligt och uppdaterad forskning för vad som på en generell nivå är en riskabel alkoholkonsumtion.

10 standardglas per vecka motsvarar en årskonsumtion på 7,9 liter ren alkohol per person. Samtidigt ligger svenskens årliga snittkonsumtion på 8,7 liter. Det betyder att svensken i genomsnitt dricker 10 procent över gränsen för riskabel alkoholkonsumtion. IQ har, utifrån offentlig statistik, beräknat hur den riskabla konsumtionen ser ut i olika åldersgrupper.

Mindre än tidigare generationer

23–24-åringar har den högsta konsumtionen med sina 10,6 liter, viket är 34 procent över gränsen för riskabel alkoholkonsumtion. Men även de i åldern 57–58 år har en hög konsumtion, 10,2 liter – vilket är 29 procent över gränsen.

I åldersgruppen 17–18 år är den beräknade konsumtionen 6,1 liter, 30 procent under Socialstyrelsens gräns. Det bekräftar bilden att dagens unga generation dricker mindre än tidigare generationer och är relativt måttfulla jämfört med andra åldersgrupper.

Män dricker mer

Det är stora skillnader mellan könen. I genomsnitt dricker män 43 procent över gränsen med sina 11,3 liter. Kvinnor dricker i linje med 17–18-åringarna med sina 6,0 liter. Den enda åldersgrupp av kvinnor som når över gränsen är 21–22-åringarna som dricker 8,4 liter, vilket är 7 procent över gränsen.  

– Även om råden är riktade till vården, så upplever vi en stor efterfrågan från allmänheten på någon form av vägledning för vad som är en måttfull alkoholkonsumtion. Lite likt de råd som finns för kost och motion. Socialstyrelsens gränsvärden kan fungera som ett verktyg för människor att reflektera över sin konsumtion och underlätta medvetna val. Sedan får varje vuxen själv fatta sina egna beslut för hur de vill dricka, säger Mojtaba Ghodsi.

Dryckesmönster

IQ har länge använt Socialstyrelsens riktlinjer i Alkoholprofilen där man kan testa sina alkoholvanor, samt erbjudas tips och verktyg om man vill förändra dem.

– Jag är övertygad om att den debatt som uppstått är positiv. Att vi diskuterar alkoholens plus och minus göra att fler får upp ögonen för ens egna dryckesmönster och att även mindre mängder alkohol kan påverka hälsan. Uppmärksamheten kan i slutänden leda till att fler får ett smartare förhållningssätt till alkohol, säger Mojtaba Ghodsi. 

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS