Sverigedemokraterna: ”Många människor lider”

Sverigedemokraterna: ”Många människor lider”

2021-02-02 0 av Peter A RosénLÄNET

”Sverigedemokraterna kräver nu att de medborgare som fått sin vård uppskjuten ska få information om aktuella väntetider. Partiet kräver också att Region Kalmar län skickar ut information till alla hushåll om faran med att vänta med att söka sjukvård”, skriver SD i länet i ett pressmeddelande.

SD pekar på att pandemin orsakat ett berg av uppskjuten vård och det i ett läge när sjukvården redan tidigare hade köer och ett mycket ansträngt läge.

”Medarbetarna gör sitt bästa för att korta väntetiderna. Men många människor lider när man får sin vård uppskjuten. Många går med värk och oron ökar när man inte vet när man kommer in på operation”, säger Martin Kirchberg, oppositionsråd för Sverigedemokraterna.

SD har lämnat in ett förslag till regionens krisledningsnämnd, där man kräver att regionen snabbt ordnar med aktuell information på 1177:s webbplats.

”Ett sätt att lindra oron”

”Det ska synas stort och tydligt när man går in på 1177 att det finns information om ungefärliga väntetider. Informationen ska vara lätt att förstå. Det är ett sätt att lindra oron för många människor”, fortsätter Martin Kirchberg.

SD ser också en stor fara i att människor med allvarliga sjukdomar nu inte söker vård. Antingen för att man inte tror att sjukvården har tid eller för att man är rädd för att bli smittad.

”Det är jätteviktigt att människor vet att sjukvården tar emot. Man ska absolut inte vänta eller tveka om man är osäker på vad man har eller misstänker att det kan vara allvarligt. Det är också viktigt att inte lämna återbud, då blir det bara större köer senare”, säger Martin Kirchberg.

Vill se stor kampanj

SD kräver att regionen nu skyndsamt går ut med en kampanj riktad till alla invånare i länet, med information att det är viktigt att söka sjukvård och att sjukvården tar emot.

Partiet vill se ett brev till alla hushåll och att kampanjen körs i tidningar och övrig medier, inklusive sociala medier.

ARKIVFOTO

FREEPIK