Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverigedemokraterna: Stora skolor slår hårdast mot de svagaste eleverna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Flera studier pekar på att elevers sociala situation påverkas positivt av mindre skolor. Sammanhållningen blir starkare och skolarbetet blir mer beständigt på små skolor. På mindre skolor blir barnen mer sedda och mobbning upptäcks lättare.

De elever som mår dåligt psykiskt eller de som har svårt att nå godkända resultat gynnas av mindre skolor då mindre elevenheter gör det lättare att se alla elever och fånga upp de som behöver extra stöd.

”Måste få ett slut”

Att flera mindre skolor har mindre kostnadseffektivitet jämfört med en stor skola ska inte vara en anledning till att avveckla de mindre enheterna. Barnens bästa är det som ska vara i fokus. Socialdemokraternas experiment med att trycka in så många elever som möjligt i stordriften, på bekostnad av trygghet och kvalitet, måste få ett slut.

En stor anledning till att barnfamiljer väljer att flytta till Oskarshamns kommun är just för att det finns mindre skolor att välja för sina barn. Om kommunen har en ambition om att växa befolkningsmässigt, så bör man lyssna på vad barnfamiljer föredrar för typ av skola till sina barn.

Alla som vi pratar med och de som hör av sig till oss säger samma sak, att de önskar skolor med lagom storlek där eleverna blir sedda i små klasser, där barnen utvecklas och där tryggheten är stor. Föräldrar lockas inte till skolor där det är för stora skillnader i åldrarna på barnen. Föreställ er en skola med en blandning av sexåringar till sextonåringar. Utan en bra indelning av skolområdet blir det inte bra för eleverna, allra minst för de små barnen.

”Stor betydelse”

En utmaning med större enheter är att tillgodose barnens behov av en rymlig utemiljö. Forskning visar att storleken på utemiljöer har stor betydelse på barns och ungas välbefinnande och utveckling. Närliggande parker och grönområden är viktiga kompletterande utemiljöer för skolor, men kan inte ersätta värdet av en egen rymlig gård med bra lekmiljö. Den totala ytan är en grundläggande förutsättning för vilket utrymme det finns att skapa olika funktioner, aktiviteter och gott mående på skolgården. Om skolgården är för liten är det svårt att få upp farten, kunna klättra, springa, balansera och på andra sätt pröva sin kropp. Så vi bör fundera på om den tänkta platsen (Länsmansängen) för en ny skola har de rätta förutsättningarna för detta.

”Kan bli problematiskt”

Även trafiksäkerhet spelar en stor roll. Runt den tänkta skolan kan det bli problematiskt vid hämtning och lämning. Större enheter medför ett ökat behov av parkeringsplatser för både föräldrar och personal. Detta tillsammans med att den tilltänkta storskolan kommer ligga runt ett relativt högt trafikerat område gör att riskerna för olyckor ökar, samt att luftkvaliteten blir sämre på grund av avgaserna.

Vi sverigedemokrater i Oskarshamn vill försäkra oss om att förbättra skolresultaten och skapa en tryggare skolmiljö för våra barn, nu och i framtiden. Vi kommer verka för att mindre skolor byggs och att de befintliga moderniseras regelbundet.

Elin Wågerud (SD)

Ersättare i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

Ted Nyberg (SD)

Ledamot i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

Leif Axelsson (SD)

Oppositionsråd i Oskarshamns kommun

Elin Wågerud (SD)
Elin Wågerud (SD). Foto: Sverigedemokraterna
Ted Nyberg (SD)
Ted Nyberg (SD). Foto: Sverigedemokraterna
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén
+1
23
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS