Sverigedemokraterna vill inte slopa det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar

Sverigedemokraterna vill inte slopa det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar

2022-06-18 Av av Oskarshamns-Nytt

RYNINGSNÄS

På tisdag, den 21 juni, ska riksdagen ta ett beslut om regeringens förslag om att slopa det kommunala vetot vid vindkraftsetableringar.

– Sverigedemokraterna avgör frågan. Vi avslår regeringens förslag om att ta bort kommunernas starka inflytande. Det är, enligt oss, självklart att det alltid ska vara de lokala politikerna som avgör om vindkraften ska byggas i en kommun eller inte, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.

Under lördagen var han på besök vid vindkraftverken i närheten av Ryningsnäs tillsammans med Göran Gustafsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Hultsfreds kommun.

– Dagens skyddsavstånd i vindbruksplanen till närmsta bostadshus är alldeles för lite. Sverigedemokraterna kommer att gå till val på att det ska utökas till 5 kilometer, framför allt med tanke på hur stora dagens verk är. De syns över väldigt långa avstånd, säger Göran Gustafsson.

– Ytterligare etableringar av vindkraft i kommunen kommer även att ha en negativ inverkan på vår lokala besöksnäring och möjligheterna till att utveckla turismen. Vi tycker att det är bättre att satsa på de verksamheterna, vilket kan ge betydligt fler arbetstillfällen än vindkraft, tillägger han.

Foto: Anton Liljegren Johansson

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn