Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Thomas Wennerklint: ”Väntade ni också med (hög)spänning på elräkningen?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Vad har vi för (f)elpolitik egentligen?

Väntade ni också med (hög)spänning på elräkningen?

Eller kanske var det snarare med bävan för hur hög summan skulle vara?

För egen del landade totalsumman på 6 362 kronor.

Fakturan från Oskarshamn Energi var på 1 597 kronor och från Skellefteå Kraft som är min elleverantör var beloppet 4 765 kronor.

”Inte roligt, även om jag vet att jag är långt ifrån värst drabbad”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Inte roligt, även om jag vet att jag är långt ifrån värst drabbad.

Det intressanta blir ju om man jämför förbrukningen och totalkostnaden i december 2020 med förbrukningen i december 2021:

December 2020: 1428 kWh – 2130 kr (1291kr (Ohamn Energi) + 839 kr (Skellefteå Kraft))

December 2021: 1876 kWh – 6362 kr (1507 kr + 4765 kr)

Visserligen hade jag ungefär 450 kWh högre förbrukning december 2021 men ändå – totalsumman är 4000 kr högre.

Tar man en månad med ungefär samma förbrukning i jämförelse

Februari 2021: 1792 kWh – 3027 kr (1507 kr + 1520 kr) – alltså mindre än hälften av räkningen för december.

Jag ska inte trötta ut er med siffror, många av er har säkert räknat och jämfört själva. Det man helt kort och utan att överdriva kan konstatera är att elen har blivit väldigt mycket dyrare.

”Varför? Jag hade verkligen uppskattat en enkel och konkret förklaring på vad som styr elpriset”

Varför? Jag hade verkligen uppskattat en enkel och konkret förklaring på vad som styr elpriset.

I en marknadsekonomi är det tillgång och efterfrågan som styr, det fick man lära sig i skolan kommer jag ihåg.

Men när det gäller elpriserna verkar det finnas så många fler faktorer, undantag och avtal. Dessutom avgifter för nät och elhandel, skatter, moms och tillägg och så beror det dessutom på var man bor i Sverige. Och så regnar och blåser det för mycket eller för lite så att produktionen påverkas… Har vi elbrist eller elöverskott – och om vi har överskott varför är elen då inte billigare?

”Bortdribblad”

För att inte tala om att vi tydligen är beroende av hur det ser ut i resten av Europa och sedan sitter väl Putin med lite trumf på hand också? Eller?

Jag är i alla fall sedan länge bortdribblad.

Men vänta nu, vi kan ju handla med el också…. När vi för någon månad sedan tuffade igång oljekraftverket i Karlshamn trodde jag det var för att vi inte hade tillräckligt med el, men det visade sig att det var för att det var fördelaktigt att sälja el utomlands just då.

Jag förstår inte alla regler, lagar och avtal, men när vi i Sverige pratar om att ställa om till förnybara energikällor känns det märkligt att tillverka och sälja ”smutsig” el – som vi till och från också måste importera…

Nåja, det lönar ju sig föga att gnälla. Vi bor i ett kallt land och även om vi enskilda konsumenter kan energieffektivisera så går det åt mycket el och vi måste betala.

Vi har ju inget val.

Förutom elräkningen kommer vi säkerligen att märka av det stigande elpriset på andra sätt. Priserna på varor och tjänster lär stiga. Företagen måste ju möta stigande produktionskostnader på något sätt.

”Frågan är om vi tvingas vänja oss vid den här nivån på elpriser”

Frågan är ju om vi tvingas vänja oss vid den här nivån på elpriser, om inte alltid så kanske till och från? I så fall kommer vi att få se stora konsekvenser i samhället. Många kommer att få det oerhört tufft ekonomiskt. Kronofogden kanske får mer att göra.

”Lurendrejeri”

Antagligen kommer priset att sjunka, men troligtvis inte till tidigare nivåer – så brukar det ju fungera över tid. Jämför med drivmedelspriserna, de ökar rejält och sedan kommer en liten sänkning så att man som konsument kan känna sig ”nöjd”. Lurendrejeri.

Men regeringen vaknade visst till sent omsider och kom med något luddigt förslag om kompensation. Förslaget kändes högst ofärdigt, men lite riktlinjer presenterades ändå.  Kompensationen kan bli som högst 2000 kr per månad och det gäller bara för tre specifika månader, tror det var december, januari och februari. Dessutom är det de med högst förbrukning som kommer att kunna få mest. I och för sig inget konstigt, men det innebär att många konsumenter inte får del av kompensationen alls, eller får väldigt lite tillbaka.

Jag förväntar mig ingen kompensation och jag har, tack och lov, råd att betala. Fast kul är det ju inte.

”Som tur är installerade jag bergvärme när vi hade flyttat in i huset 2005”

Som tur är installerade jag bergvärme när vi hade flyttat in i huset 2005, det gör att jag inte gör av med mer än cirka 12000 kWh per år. Frågan är om det är dags för solpaneler nu också?

Men slutligen, vad har vi egentligen för energipolitik i det här landet? Det känns mer än lovligt svajigt för tillfället. Det ska byggas hållbart, men till vilket pris?

Jag tycker det är en säkerhetsfråga också – att landet ska kunna ha en stabil och säker energiförsörjning. Så känns det inte nu.

Misstänker att det här kommer att bli en av de stora frågorna inför valet i höst.

”Mindre svammel”

Jag vill se och höra mindre svammel och fler konkreta åtgärder för att få till en vettig och begriplig energipolitik samt en säker elförsörjning till en för konsumenterna rimlig kostnad.

Förresten – tror ni elen kommer bli billigare när alla har tvingats skaffa elbilar?

Tror ni det totala energibehovet i landet kommer att minska då?

”Det är inte lätt att vara konsument i dag”

För övrigt så belastar tillverkningen av elbilar miljön väldigt mycket – så när reklamen påstår att utsläppen av koldioxid är 0 g/mil så är det självklart rent nys – då har man varken räknat med tillverkningsprocess av batterierna eller själva ”tankningen”. Varifrån kommer den elen?

Som vanligt är det sällan svart eller vitt – det finns alltid gråzoner beroende på hur man ser på saker och hur man väljer att räkna.

En sak är i alla fall säker – det är inte lätt att vara konsument idag.

Ha en bra helg!

/Thomas

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS